Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija dodijelila nove potpore za uzgoj zagorskog purana – za 30 proizvođača osigurano više od 58 tisuća eura
Full Article 3 minutes read

Krapinsko – zagorska županija dodijelila nove potpore za uzgoj zagorskog purana – za 30 proizvođača osigurano više od 58 tisuća eura

S ciljem poticanja proizvođača na što veći uzgoj autohtone sorte zagorskog purana, koji ima oznaku europskog podrijetla, Krapinsko – zagorska županija je još 2017. godine krenula s osiguravanjem potpora proizvođačima, a novi ugovori korisnicima koji su stekli pravo na županijsku potporu za uzgoj zagorskog purana podijeljeni su u petak u prostorijama Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić tom je prilikom zahvalila uzgajivačima na tome što su prepoznali i iskoristili priliku za uzgoj zagorskog purana koji je na tržištu prepoznat od strane kupaca.

Za ovogodišnji natječaj u startu je osigurano 50 tisuća eura, točnije dodjeljuje se 7 eura po kljunu dok je za certificirane proizvođače predviđeno 10 eura po novoizvaljenom kljunu, s obzirom na to da oni imaju više zahtjeva što se tiče same certifikacije i kontrola. Uvjet za prijavu na natječaj bio je da proizvođači imaju najmanje 100 purana, a maksimalan iznos potpore je do 3,5 tisuća eura, dok za certificirane uzgajatelje to iznosi 10 tisuća eura.

Kako je pojasnila pročelnica Mihovilić na natječaj je pristiglo 30 zahtjeva i svi oni udovoljili su kriterijima, a odlukom krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara donesena je odluka o povećanju sredstava te je tako za natječaj izdvojeno ukupno 58.654 eura.

Trenutno na području Krapinsko – zagorske županije postoje dva certificirana proizvođača zagorskog purana, a zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako je svjesnost o potrebi ekološke proizvodnje i potrebi domaćih i zdravih proizvoda svakim danom sve veća pa samim time je sve veća i svijest ljudi o kvaliteti mesa zagorskog purana.

– To dokazuje i sam rad naših uzgajatelja zagorskog purana kao i njegova europska zaštita koju nosimo od 2016. godine. Od 2017. godine od kada se provodi ova mjera, Županija je izdvojila nešto više od 470 tisuća eura te smo potaknuli uzgoj preko 50 tisuća malih purića, što je zasigurno velika pomoć našim proizvođačima da održe svoju proizvodnju te da je razvijaju – rekla je Petek čestitavši svim proizvođačima na njihovom entuzijazmu, trudu i ustrajnosti u razvoju ovog dijela proizvodnje te da će Krapinsko – zagorska županija i svih narednih godina nastojati poticati i podupirati poljoprivrednu proizvodnju na zagorskim bregima.

– Da naša Bajka na dlanu zaista to i bude, jako je važna i gastro ponuda, a zagorski puran tu sasvim sigurno zauzima najvažnije mjesto – poručila je zamjenica Petek.

Jedan od dobitnika ovogodišnje županijske potpore je, certificirani uzgajivač zagorskog purana Mario Filipović, vlasnik OPG-a Filipović koji je otkrio kako će dobivena sredstva uložiti u klaonicu za zagorskog purana. Pritom je zahvalio Županiji na potpori.

jmiklauzic/www.sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.