Now Reading:
DOSTA JE! I u Varaždinskim Toplicama prosvjed medicinskih sestara: Bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati
Full Article 2 minutes read

DOSTA JE! I u Varaždinskim Toplicama prosvjed medicinskih sestara: Bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati

Medicinske sestre, tehničari, ali i nezdravstveno osoblje okupili su se u petak ispred zgrade Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnim uvjetima rada, statusom i plaćama.

Na tihom su prosvjedu upozorili kako zdravstveni sustav bez njih ne može funkcionirati te kako od minimalca koliko sada dobivaju ne mogu živjeti.

Draženko Vuk, sindikalni povjerenik podružnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u topličkoj Specijalnoj bolnici objasnio je kako ovim tihim prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje uvjete rada, status i plaće. Traže povećanje koeficijenata za 10 posto, odnosno da budu izjednačeni s koeficijentima liječnika.

Upozoravaju da je sustav pred raspadom, a ono što ga može spasiti je udovoljavanje njihovim zahtjevima.

– Jer mnoge kadrove, pogotovo nezdravstvene više ne možemo dobiti u sustav za tu plaću, od kuhara, konobara, pralje, spremačice, vozača pacijenata, onih koji rade u vešeraju. Svima onima koji su na minimalnim plaćama, to je sve minimalac, ništa ne znači povećanje od 2, 3 posto jer su i dalje u sustavu minimalca. Jedino što se smanjuje je ono što poslodavac mora doplatiti, pa poslodavac manje plati, ali radnik i dalje dobiva minimalac. To ljudima ništa ne znači. Dakle, minimalno 10 posto tražimo za sve – rekao je Vuk.

Naglasio je kako su glavno nezadovoljstvo upravo plaće te se na njih odnosi njihov prvi i osnovni zahtjev.

– Naravno da bismo mi bili sretni da u sustav dobijemo novu radnu snagu jer ova stara je premorena, po bolovanjima, iscrpljena, blijedih lica. To je povezano sa sustavom plaća – dodao je Vuk.

tklopotan / www.sjever.hr
05.05.2023

Input your search keywords and press Enter.