Now Reading:
Zagrebačka županija: Zahvaljujući sunčanoj elektrani, Distributivni centar za voće i povrće već sada štedi 50 posto na energiji
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija: Zahvaljujući sunčanoj elektrani, Distributivni centar za voće i povrće već sada štedi 50 posto na energiji

Na krov Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici postavljena je sunčana elektrana sa 700 fotonaponskih modula, ukupne snage 200 kW. Uštede na potrošnji električne energije vidljive su već sada –  uspoređujući mjesec ožujak prošle i ove godine riječ je o 50 postotnom smanjenju.

Tim povodom Distributivni centar za voće i povrće posjetio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Cijene energenata rastu neumoljivo i nešto smo morali učiniti da smanjimo režijske troškove na prihvatljivu razinu. Ako smo prema prvim pokazateljima potrošnju električne energije smanjili za 50 posto, vjerujem da će se troškovi u sunčanijim mjesecima dodatno smanjiti – rekao je župan Kožić naglasivši da je uz ekonomsku korist, ostvarena i korist za zaštitu okoliša.
Podsjetio je i na trenutno aktualne 970 tisuća eura vrijedne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima među kojima je i natječaj  za ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima.

-Trošak električne energije jedan je od najznačajnijih troškova našeg ukupnog poslovanja – rekao je direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac, istaknuvši kako bi po sadašnjim cijenama energije on dosegao iznos od oko 200.000 eura.

-Postavljanjem elektrane energetski smo neovisniji, konkurentniji na tržištu, sigurniji u slučaju potencijalnih kriza, a dugoročno gledano, uvelike ćemo pridonijeti zaštiti okoliša – rekao je Bunjevac, dodavši kako je očekivana godišnja proizvodnja električne energije nove elektrane oko 234 MWh.

Ukupna vrijednost investicije je 245 tisuća eura od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar.

sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.