Now Reading:
TIHI PROSVJED I u varaždinskoj bolnici medicinske sestre i tehničari traže svoja prava: Pokazujemo da smo tu, da smo nezadovoljni i da u zdravstvu postoji problem!
Full Article 4 minutes read

TIHI PROSVJED I u varaždinskoj bolnici medicinske sestre i tehničari traže svoja prava: Pokazujemo da smo tu, da smo nezadovoljni i da u zdravstvu postoji problem!

U bolnicama diljem Hrvatske ovih su dana u tijeku prosvjedi medicinskih sestara i tehničara te ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, nezadovoljnih zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, a u četvrtak je mirni prosvjed održan i u krugu Opće bolnice Varaždin.

Kako je istaknula Vlasta Vuković Hoić, predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara OBV i članica Glavnog vijeća ovog sindikata, odlučili su se na mirni prosvjed, budući da nisu bili prihvaćeni kao ravnopravni sudionici za stolom i razgovarali o svojim pravima i potrebama tamo gdje bi trebali.

-Nezadovoljni smo radnim i materijalnim statusom medicinskih sestara, ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u bolnici. Dogodio se problem donošenja Uredbe i korekcije koeficijenata jednom dijelu zaposlenih u zdravstvu, čime je ostatak ljudi diskriminiran, a u zdravstvu funkcioniramo kao jedan organizam koji mora u svim segmentima funkcionirati najbolje moguće – kazala je Vuković Hoić.

Naglasila je kako će ova situacija, odnosno mirni prosvjedi u brojnim bolnicama u Hrvatskoj pokazati da postoji veliko nezadovoljstvo među svim ostalim zaposlenima u sustavu zdravstva, dodajući da je plan da akcije idu svaki dan u više ustanova.

-Da bi neke stvari promijenili, treba mijenjati Zakon o plaćama, to je inače odgovor i opravdanje našoj administraciji jer su, nažalost, u tom dijelu srednje i više spreme koeficijenti limitirani do 1,10 ili 1,20, što znači daje dijelu sestara i nezdravstvenog osoblja rastao koeficijent tog maksimalnog mogućeg, no znamo da su rasponi u visokoj spremi od 1,20 do 3,80, sad već i više. Naši zahtjevi su puno veći jer je evidentno da smo podcijenjeni – poručila je Vuković Hoić.

Istaknula je kako postoji problem generalno svog kadra u bolnicama, a naročito medicinskih sestara, navodeći kao primjer da kad se danas raspiše natječaj, od 23 tražena kandidata javi se jedna medicinska sestra ili tehničar. Također, nedostaje kuhara, radnika na čišćenju, tehničke službe.

Nezadovoljstvo je očito, a prosvjednici najavljuju i mogućnost štrajka.

-Sve opcije su otvorene. Krenuli smo na ovaj način pokazati da smo tu, da smo nezadovoljni i da u zdravstvu postoji problem. Zadnjih dana slušamo o višku novca u državnoj blagajni, pa nam nude korekcije od 1. siječnja iduće godine. Ako novaca ima, a ima ga, onda je pitanje zašto ima samo za neke, a ne i za sve ostale u sustavu zdravstva – kazala je.

Dodala je da OBV posluje na tri lokacije – u Varaždinu, Novom Marofu i Klenovniku i trenutno je zaposleno 825 sestara, no gotovo svakodnevno netko daje otkaz i odlazi.
-Samo u ovom trenutku, na raspisanim natječajima i ne javljanju kandidata, mi smo u minusu oko 40 ljudi, ali taj je broj puno veći – zaključila je Vuković Hoić.

U mirnom prosvjedu sudjelovali su i članovi Samostalnih sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a njihova sindikalna povjerenica Karmela Međimorec naglasila je da traže isto što traži sestrinski sindikat.

-Tražimo minimalno 10 posto povećanje koeficijenata. Još uvijek u ustanovi imamo 270 djelatnika koji ne primaju nit minimalnu plaću i njima se svaki mjesec nadoplaćuje da bi ostvarili minimalnu plaću propisanu zakonom, tako da svako povećanje ispod 10 posto koje tražimo ni ne osjete jer svako malo povećanje od dva do tri posto za njih ne znači ništa jer se istopi u toj doplati koju dobivaju – rekla je Međimorec.

Osim u varaždinskoj, danas se mirno prosvjeduje u još nekoliko bolnica, a veliki prosvjedni skup trebao bi se održati 11. svibnja na zagrebačkom Zrinjevcu, nakon čega će, najavljuju sindikati, prema reakcijama vladajućih vidjeti koje mjere dalje poduzimati.

a.kučić/sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.