Now Reading:
Prosvjed i u Krapinskim Toplicama – Cesarec: Namjerno se, planski urušava sustav i radi amerikanizacija zdravstva u Hrvatskoj – liječnici imaju 4 tisuće, a spremačice 600 eura plaće neto!
Full Article 3 minutes read

Prosvjed i u Krapinskim Toplicama – Cesarec: Namjerno se, planski urušava sustav i radi amerikanizacija zdravstva u Hrvatskoj – liječnici imaju 4 tisuće, a spremačice 600 eura plaće neto!

Medicinske sestre i tehničari, zdravstveni i nezdravstveni djelatnici u bolnicama, nezadovoljni svojim statusom, plaćama i uvjetima rada, odlučili su javno progovoriti i prosvjedovati, a jedan od prosvjeda u nekoliko hrvatskih gradova održan je u četvrtak ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Sindikalni povjerenik Bolnice, Miljenko Cesarec, podsjetio je da su u ožujku diljem Hrvatske održani veliki prosvjedi liječnika, a sada žele da se čuje glas i ostalih djelatnika u bolnicama.
-Hrvatska javnost ne zna, a premijer i ministar zdravstva namjerno ih nisu obavijestili, da se sustav javnog zdravstva bazira i na zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima. Sustav bez tih radnika ne može funkcionirati, kao ni bez nezdravstvenih – poručio je Cesarec.

Dodao je kako liječnici tvrde da su njihove plaće izrazito niske, naglasivši kako je u Specijalnoj bolnici za jednog liječnika isplaćena plaća za ožujak u iznosu od 4 tisuće eura neto.

-Javnost ne zna da naše pralje rublja dnevno operu tonu prljavog rublja koje je uprljano svim mogućim izlučevinama koje ljudsko tijelo može izlučiti. Tonu rublja dnevno operu, izglačaju , slože i stave na raspolaganje pacijentima i stave na raspolaganje zdravstvenim radnicima. Njihova plaća nije 4 tisuće, već 600 eura mjesečno, a rade u nemogućim uvjetima – istaknuo je.

Cesarec je poručio da je selektivno priznavanje jedne struke u javnozdravstenom sustavu negiranje europske tradicije javnog pregovaranja, socijalnog dijaloga.
-Obavještavam javnost Republike Hrvatske da se namjerno, planski radi urušavanje javnog zdravstvenog sustava, radi se amerikanizacija zdravstva u Hrvatskoj. U interesu građana je da sačuvamo zdravstveni sustav, privatizira li se javno zdravstveni sustav, građani neće biti u mogućnosti platiti privatne usluge – kazao je Cesarec.

Premijeru Plenkoviću poručio je da mora imati sluha za cijeli sustav.
-Kad odemo u mirovinu, mirovine će biti 40 posto plaće. Molim Vladu, ministra da povedu brigu o sustavu, o našim spremačicama, našim konobarima, našim kuharima. Narod ne zna da su cijene usluga trećina od realne cijene i ne znaju pod kakvim uvjetima radimo. Narod ne zna da su kolegice izložene infekcijama i da našoj tehničkoj službi na raspisani natječaj se nitko ne želi javiti. Razlog? Imaju plaću 700 eura – zaključio je Cesarec.

Višnja Belina u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice radi kao spremačica 28 godina. Pojasnila je kako njezin opis posla obuhvaća pospremanje bolničkih soba, no i da resorni ministar ne zna da oni, na primjer, moraju i presvlačiti bolničke krevete te da ustvari rade posao pomoćnog medicinskog osoblja.

Na novinarsko pitanje čime je najnezadovoljnija, Belina odgovara „s plaćom”.

-Radimo i petak i svetak, a sada nakon 28 godina, kada mi je već i kičma ‘otišla’, kud sad? Prisiljena sam ostati tu, ali evo, zato smo danas izašli da pokažemo svoje nezadovoljstvo i valjda će nas netko čuti – dodala je Belina.

Očekuje da im koeficijent s 0,63 povise barem na 0,7 jer, naglašava, plaće koje sada imaju su zaista sramotne. Na pitanje je li u ovih 28 godina dobila kakvo povećanje, Belina objašnjava kako je 2008. godine dobivala više nego sad, a nakon toga, sve je krenulo nizbrdo. Iako su nedavno dobili povećanje od 5 posto, Belina ističe kako im se to na plaći ne vidi. Njezina trenutna plaća je oko 600 eura, a ovisi o broju radnih vikenda i radnih sati.

a.kučić/sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.