Now Reading:
Prosvjed i u Krapinskim Toplicama – Cesarec: Namjerno se, planski urušava sustav i radi amerikanizacija zdravstva u Hrvatskoj – liječnici imaju 4 tisuće, a spremačice 600 eura plaće neto!
Full Article 3 minutes read

Prosvjed i u Krapinskim Toplicama – Cesarec: Namjerno se, planski urušava sustav i radi amerikanizacija zdravstva u Hrvatskoj – liječnici imaju 4 tisuće, a spremačice 600 eura plaće neto!

Medicinske sestre i tehničari, zdravstveni i nezdravstveni djelatnici u bolnicama, nezadovoljni svojim statusom, plaćama i uvjetima rada, odlučili su javno progovoriti i prosvjedovati, a jedan od prosvjeda u nekoliko hrvatskih gradova održan je u četvrtak ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Sindikalni povjerenik Bolnice, Miljenko Cesarec, podsjetio je da su u ožujku diljem Hrvatske održani veliki prosvjedi liječnika, a sada žele da se čuje glas i ostalih djelatnika u bolnicama.
-Hrvatska javnost ne zna, a premijer i ministar zdravstva namjerno ih nisu obavijestili, da se sustav javnog zdravstva bazira i na zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima. Sustav bez tih radnika ne može funkcionirati, kao ni bez nezdravstvenih – poručio je Cesarec.

Dodao je kako liječnici tvrde da su njihove plaće izrazito niske, naglasivši kako je u Specijalnoj bolnici za jednog liječnika isplaćena plaća za ožujak u iznosu od 4 tisuće eura neto.

-Javnost ne zna da naše pralje rublja dnevno operu tonu prljavog rublja koje je uprljano svim mogućim izlučevinama koje ljudsko tijelo može izlučiti. Tonu rublja dnevno operu, izglačaju , slože i stave na raspolaganje pacijentima i stave na raspolaganje zdravstvenim radnicima. Njihova plaća nije 4 tisuće, već 600 eura mjesečno, a rade u nemogućim uvjetima – istaknuo je.

Cesarec je poručio da je selektivno priznavanje jedne struke u javnozdravstenom sustavu negiranje europske tradicije javnog pregovaranja, socijalnog dijaloga.
-Obavještavam javnost Republike Hrvatske da se namjerno, planski radi urušavanje javnog zdravstvenog sustava, radi se amerikanizacija zdravstva u Hrvatskoj. U interesu građana je da sačuvamo zdravstveni sustav, privatizira li se javno zdravstveni sustav, građani neće biti u mogućnosti platiti privatne usluge – kazao je Cesarec.

Premijeru Plenkoviću poručio je da mora imati sluha za cijeli sustav.
-Kad odemo u mirovinu, mirovine će biti 40 posto plaće. Molim Vladu, ministra da povedu brigu o sustavu, o našim spremačicama, našim konobarima, našim kuharima. Narod ne zna da su cijene usluga trećina od realne cijene i ne znaju pod kakvim uvjetima radimo. Narod ne zna da su kolegice izložene infekcijama i da našoj tehničkoj službi na raspisani natječaj se nitko ne želi javiti. Razlog? Imaju plaću 700 eura – zaključio je Cesarec.

Višnja Belina u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice radi kao spremačica 28 godina. Pojasnila je kako njezin opis posla obuhvaća pospremanje bolničkih soba, no i da resorni ministar ne zna da oni, na primjer, moraju i presvlačiti bolničke krevete te da ustvari rade posao pomoćnog medicinskog osoblja.

Na novinarsko pitanje čime je najnezadovoljnija, Belina odgovara „s plaćom”.

-Radimo i petak i svetak, a sada nakon 28 godina, kada mi je već i kičma ‘otišla’, kud sad? Prisiljena sam ostati tu, ali evo, zato smo danas izašli da pokažemo svoje nezadovoljstvo i valjda će nas netko čuti – dodala je Belina.

Očekuje da im koeficijent s 0,63 povise barem na 0,7 jer, naglašava, plaće koje sada imaju su zaista sramotne. Na pitanje je li u ovih 28 godina dobila kakvo povećanje, Belina objašnjava kako je 2008. godine dobivala više nego sad, a nakon toga, sve je krenulo nizbrdo. Iako su nedavno dobili povećanje od 5 posto, Belina ističe kako im se to na plaći ne vidi. Njezina trenutna plaća je oko 600 eura, a ovisi o broju radnih vikenda i radnih sati.

a.kučić/sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.