Now Reading:
Međimurska županija za potpore u turizmu izdvojila rekordan iznos – župan Posavec: Cilj je da u svakom našem mjestu imamo što za ponuditi
Full Article 5 minutes read

Međimurska županija za potpore u turizmu izdvojila rekordan iznos – župan Posavec: Cilj je da u svakom našem mjestu imamo što za ponuditi

Nakon 13 godina provođenja programa dodjele bespovratnih potpora u turizmu, Međimurska županija za ovogodišnji je javni poziv za sufinanciranje turističkih projekata na svom području izdvojila najviše sredstava dosad – čak 55 tisuća eura, a detalji ovog javnog poziva, kao i poziva za sufinanciranje rada turističkih agencija, odnosno organizatora putovanja predstavljeni su u četvrtak na Ranču Curek.

Cilj prve potpore je sufinanciranje turističkih projekata koji doprinose razvoju turizma temeljenog na održivom razvoju i to kroz proširenje turističke ponude, aktiviranje neiskorištenih turističkih potencijala, stvaranje novih turističkih proizvoda te promocija Međimurske županije kao poželjne turističke destinacije. Natječaj je otvoren u četvrtak, traje do 5. lipnja, a ukupno s ovom godinom za turističke projekte iz županijskog će proračuna biti utrošeno gotovo pola milijuna eura.

Novitet ove godine su minimalni i maksimalni iznos potpore koji iznose 1.500, odnosno 5.000 eura, a Županija sufinancira maksimalno 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova.

Drugim javnim pozivom kojim Županija podupire turističke agencije i organizatore putovanja želi se potaknuti porast turističkog prometa i turističke potrošnje na području Međimurja. Potpora iznosi 5 eura po ostvarenom noćenju na području županije, a isplaćivat će se do kraja godine, odnosno do utroška planiranih sredstava.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako su za današnje predstavljanje javnih poziva odabrali jednu od lokacija koja turističkoj ponudi Međimurja daje dodatnu vrijednost i proizvod koji nije vezan samo uz turizam, već i uz promociju njihovih prirodnih ljepota, kulture i baštine.

-Obitelj Polak koja vodi ovaj prekrasni ranč je jedan od korisnika naših dosadašnjih potpora i jako nam je drago što smo baš na tim lokacijama koje pokazuju koliko doprinos dajemo i koliko ima smisla objavljivati i potpomagati naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naše vinare te sve ostale dionike turizma – rekao je Posavec.

Krajnji rezultat je, naravno, uvijek najbolje vidljiv u brojkama, a one su jasne – i ova 2023. godina će za međimurski turizam biti sjajna. Naime, kako je pojasnio čelnik Županije, dosadašnje brojke ostvarenih dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju i više su nego dobre, a dodatan vjetar u leđa daje i ponuda koja iz godine u godinu raste.

-Dolazak u Međimurje nije da vidite samo nekoliko lokacija, već dolazak u Međimurje danas predstavlja uživanje u svakom segmentu koji je na bilo koji način vezan uz promociju jedne regije, od prirode, povijesti, kulture do edukativnih sadržaja i svega onoga što možemo ponuditi. Jako nam je važno da diljem Međimurja, u svakom našem mjestu, u svakoj općini i gradu imamo nešto što možemo ponuditi. To je koncept na kojem radimo već 20-ak godina, a radit ćemo s tim konceptom i dalje na način da ne koncentriramo stvari na jednoj lokaciji, nego da svako naše mjesto pokaže sve svoje potencijale u pravom svjetlu – poručio je Posavec.

Međimurska županija kroz uspostavu interpretacijskih centara želi pokazati specifičnost svakog mjesta, od Štrigove do Kotoribe, a župan Posavec istaknuo je zadovoljstvo što su im u tome partneri upravo OPG-ovi koji iz godine u godinu pokazuju sve veći interes za prijavom na ove javne natječaje.

-U srpnju očekujemo završetak investicije rekonstrukcije i obnove palače Zrinski čime zaokružujemo jedan veliki projekt ulaganja u kulturnu baštinu. Nakon toga idemo s rekonstrukcijom parkirališta i prilaza cijelom tom kompleksu, a očekujemo i rezultate natječaja obnove dvorca Feštetić u Pribislavcu. Prijavili smo na natječaj za Nacionalni plan oporavka i otpornosti interpretacijske centre diljem Međimurja, tako da očekujemo i rezultate tog natječaja i naravno da ćemo nastaviti razvijati turističku ponudu kroz sport, kulturu i povijest – najavio je župan.

Inače, prošle godine kroz granične prijelaze na području Međimurja prošlo je 8,5 milijuna putnika, a cilj Županije i njene Turističke zajednice je dio njih privući i zadržati kako više ne bi bili samo prolazna destinacija što će ostvariti kroz ponudu raznih sadržaja.

Direktor međimurske Turističke zajednice Rudi Grula osvrnuo se na rezultate javnog poziva za organizatore turističkih događanja na području Međimurja koji su objavljeni u četvrtak.

-Sa zadovoljstvom mogu reći da se prijavio rekordan broj evenata, 42 i svi koji su se prijavili su ostvarili potporu. Maksimalna potpora je iznosila 4 tisuće eura, a minimalna 500 eura. Ti su eventi raspoređeni diljem Međimurja, naravno nešto veća frekvencija je u onim dijelovima koji su turistički nešto aktivniji te je obuhvaćen čitav niz tema, od kulturnih eventa do festivala, jako puno sportskih i rekreativnih manifestacija i onih koji promoviraju gastronomiju – rekao je Grula.

Dodao je kako je pohvalno to što su svi prijavitelji uvažili smjernice Turističke zajednice, razmišljaju zeleno te su svi u svoju organizaciju uključili elemente održivosti na čemu su mogli dobiti i najveći broj bodova.

-Svi naši organizatori prigrlili su ovu priču oko zelene destinacije, oko održive destinacije i vjerujem da će to iz godine u godinu biti sve više i sve bolje – rekao je Grula.

Jedan od korisnika županijske potpore upravo je i domaćin Mihael Polak koji je zahvalio Međimurskoj županiji na dodijeljenim sredstvima. Kazao je kako je uz puno truda, ljubavi i rada hobi prerastao u posao i to zbog sve većeg interesa gostiju. Inače, njihov ranč koji se prostire na površini od oko 4 hektara nudi najam kuće, prijevoz quadovima, napuhance za djecu, zip lineove i prekrasnu prirodu.

tklopotan / www.sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.