Now Reading:
„I MI SMO ZDRAVSTVO” Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje poručuju: Dosta je da na nama štedite!
Full Article 3 minutes read

„I MI SMO ZDRAVSTVO” Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje poručuju: Dosta je da na nama štedite!

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u srijedu u 11 sati započeli su s održavanju prosvjednih aktivnosti „I MI SMO ZDRAVSTVO“, u zdravstvenim ustanovama KB Dubrava, KB Merkur, KBC Split i OB Dubrovnik.

Sindikati kontinuirano upozoravaju na nužnost poboljšanja radno-pravnog statusa medicinskih sestara i medicinskih tehničara i ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, jer ne postoji cjeloviti i ravnopravni pristup unapređenju radno-pravnog statusa svih sudionika pružanja zdravstvene zaštite već se selektivnim i parcijalnim rješavanjem problema izaziva nezadovoljstvo njihovih članova i proizvode novi problemi u funkcioniranju zdravstvenog sustava.

-Medicinske sestre i medicinski tehničari svoju djelatnost provode na svim razinama zdravstvene zaštite, primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj. Sestrinstvo je nezaobilazan segment zdravstvenog sustava bez kojeg pružanje zdravstvene zaštite nije moguće. U cijelom sustavu zdravstva zaposleno je više od trideset tisuća medicinskih sestara odnosno medicinske sestre čine oko 47% od ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu – poručuju sindikati te dodaju kako ih nedostaje još nekoliko tisuća da bi se zadovoljili minimalni uvjeti koje postavljaju standardi Europske unije, ali i domaći propisi.

Iz sindikata upozoravaju kako rad i doprinos medicinskih sestara i medicinskih tehničara nije prepoznat ni adekvatno vrednovan duži niz godina. Medicinske sestre su nositeljice zdravstvene njege, a njihovom radno-pravnom statusu i pravu na dostojan život ne pristupa se dovoljno ozbiljno. Upravo zato, neprihvatljivo im je da Vlada ne uvažava njihove zahtjeve te da stvara razlike u sustavu zdravstva. Upozoravaju i na činjenicu da je povećanje koeficijenta od 3 do 5 posto u odnosu na ostale profesije degradirajuće i omalovažavajuće.

-Smatramo da je dosta štednje na medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima i ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u sustavu zdravstva. Medicinske sestre i medicinski tehničari zaposleni u sustavu zdravstva imaju pravo na dostojanstveno plaćen rad i unapređenje radno-pravnog statusa! – poručuju.

Osim medicinskih sestara, tehničara i liječnika, u sustavu zdravstva stoji još čitav niz zdravstvenih radnika čiji položaj i mjesto nisu prepoznati, pa sindikati ukazuju i na dugogodišnje zanemarivanje fizioterapeuta, inženjera medicinske radiologije, inženjera medicinske radiologije, sanitarnih inženjera, inženjera medicinsko laboratorijske dijagnostike i socijalnih radnika te nezdravstvenih radnika zaposlenih u sustavu zdravstva.

-Govorili smo da nam je sustav na koljenima jer nitko pod takvim uvjetima 365 dana u godini 24 sata dnevno ne želi biti raspoloživ i raspoređen raditi na poslovima kojima ne mogu ostvariti niti minimalnu plaću. Sve manje ljudi je zaposleno na tim poslovima i stoga kontinuirano moraju raditi prekovremeno, ne mogu koristiti godišnje odmore na vrijeme, prenose ga iz godine u godinu, kumuliraju se i zamor i iscrpljenost što rezultira povredama i profesionalnim oboljenjima i u konačnici otvaranjem bolovanja. Stvara se začarani krug a nitko ne reagira – upozoravaju sindikati te zaključuju kako i oni traže ravnopravnost i dostojanstvo za svoje članove.

Nakon jučerašnjih i današnjih tihih prosvjeda u KB Dubrava, KB Merkur, KBC Split, OB Dubrovnik, KBC Sestre milosrdnice, OB Varaždin, OB Karlovac i SB Krapinske Toplice, daljnje prosvjedne aktivnosti nastavljaju se: 5. svibnja u KBC Zagreb, KBC Osijek, KB Sv. Duh, OB Vinkovci i SB Varaždinske Toplice, 8. svibnja u KB Dubrava, OB Čakovec , OB Zadar, OB Bjelovar, 10. svibnja u OB Dubrovnik, OB Slavonski Brod, OB Karlovac, OB Našice te 11. svibnja kada će biti održan prosvjed u Zagrebu.

www.sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.