Now Reading:
„I MI SMO ZDRAVSTVO” Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje poručuju: Dosta je da na nama štedite!
Full Article 3 minutes read

„I MI SMO ZDRAVSTVO” Medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje poručuju: Dosta je da na nama štedite!

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u srijedu u 11 sati započeli su s održavanju prosvjednih aktivnosti „I MI SMO ZDRAVSTVO“, u zdravstvenim ustanovama KB Dubrava, KB Merkur, KBC Split i OB Dubrovnik.

Sindikati kontinuirano upozoravaju na nužnost poboljšanja radno-pravnog statusa medicinskih sestara i medicinskih tehničara i ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, jer ne postoji cjeloviti i ravnopravni pristup unapređenju radno-pravnog statusa svih sudionika pružanja zdravstvene zaštite već se selektivnim i parcijalnim rješavanjem problema izaziva nezadovoljstvo njihovih članova i proizvode novi problemi u funkcioniranju zdravstvenog sustava.

-Medicinske sestre i medicinski tehničari svoju djelatnost provode na svim razinama zdravstvene zaštite, primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj. Sestrinstvo je nezaobilazan segment zdravstvenog sustava bez kojeg pružanje zdravstvene zaštite nije moguće. U cijelom sustavu zdravstva zaposleno je više od trideset tisuća medicinskih sestara odnosno medicinske sestre čine oko 47% od ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu – poručuju sindikati te dodaju kako ih nedostaje još nekoliko tisuća da bi se zadovoljili minimalni uvjeti koje postavljaju standardi Europske unije, ali i domaći propisi.

Iz sindikata upozoravaju kako rad i doprinos medicinskih sestara i medicinskih tehničara nije prepoznat ni adekvatno vrednovan duži niz godina. Medicinske sestre su nositeljice zdravstvene njege, a njihovom radno-pravnom statusu i pravu na dostojan život ne pristupa se dovoljno ozbiljno. Upravo zato, neprihvatljivo im je da Vlada ne uvažava njihove zahtjeve te da stvara razlike u sustavu zdravstva. Upozoravaju i na činjenicu da je povećanje koeficijenta od 3 do 5 posto u odnosu na ostale profesije degradirajuće i omalovažavajuće.

-Smatramo da je dosta štednje na medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima i ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u sustavu zdravstva. Medicinske sestre i medicinski tehničari zaposleni u sustavu zdravstva imaju pravo na dostojanstveno plaćen rad i unapređenje radno-pravnog statusa! – poručuju.

Osim medicinskih sestara, tehničara i liječnika, u sustavu zdravstva stoji još čitav niz zdravstvenih radnika čiji položaj i mjesto nisu prepoznati, pa sindikati ukazuju i na dugogodišnje zanemarivanje fizioterapeuta, inženjera medicinske radiologije, inženjera medicinske radiologije, sanitarnih inženjera, inženjera medicinsko laboratorijske dijagnostike i socijalnih radnika te nezdravstvenih radnika zaposlenih u sustavu zdravstva.

-Govorili smo da nam je sustav na koljenima jer nitko pod takvim uvjetima 365 dana u godini 24 sata dnevno ne želi biti raspoloživ i raspoređen raditi na poslovima kojima ne mogu ostvariti niti minimalnu plaću. Sve manje ljudi je zaposleno na tim poslovima i stoga kontinuirano moraju raditi prekovremeno, ne mogu koristiti godišnje odmore na vrijeme, prenose ga iz godine u godinu, kumuliraju se i zamor i iscrpljenost što rezultira povredama i profesionalnim oboljenjima i u konačnici otvaranjem bolovanja. Stvara se začarani krug a nitko ne reagira – upozoravaju sindikati te zaključuju kako i oni traže ravnopravnost i dostojanstvo za svoje članove.

Nakon jučerašnjih i današnjih tihih prosvjeda u KB Dubrava, KB Merkur, KBC Split, OB Dubrovnik, KBC Sestre milosrdnice, OB Varaždin, OB Karlovac i SB Krapinske Toplice, daljnje prosvjedne aktivnosti nastavljaju se: 5. svibnja u KBC Zagreb, KBC Osijek, KB Sv. Duh, OB Vinkovci i SB Varaždinske Toplice, 8. svibnja u KB Dubrava, OB Čakovec , OB Zadar, OB Bjelovar, 10. svibnja u OB Dubrovnik, OB Slavonski Brod, OB Karlovac, OB Našice te 11. svibnja kada će biti održan prosvjed u Zagrebu.

www.sjever.hr
04.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.