Now Reading:
U nedjelju u Varaždinu izbori za vijeće i predstavnike nacionalnih manjina – donosimo detalje
Full Article 2 minutes read

U nedjelju u Varaždinu izbori za vijeće i predstavnike nacionalnih manjina – donosimo detalje

U nedjelju, 7. svibnja 2023. godine u Varaždinu će odlukom Vlade Republike Hrvatske biti održani izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Sukladno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u Gradu Varaždinu bit će provedeni izbori za članove Vijeća srpske nacionalne manjine te predstavnika albanske nacionalne manjine.
Detalje o provedbi izbora objavljeni su na službenoj web-stranici Grada Varaždina:

https://varazdin.hr/izbori-vijeca-i-predstavnike-nacionalnih-manjina-2023/

Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je da vijeća nacionalnih manjina na razini općina i gradova mogu izabrati pripadnici pojedine nacionalne manjine, ako u ukupnom stanovništvu jedinice lokalne samouprave za koje se vijeće bira sudjeluju s najmanje 1,5% ili su u toj jedinici zastupljeni s više od 200 pripadnika. Vijeća nacionalnih manjina za područje županija i Grada Zagreba mogu birati pripadnici pojedinih nacionalnih manjina koji su u njima zastupljeni s više od 500 pripadnika. Ako ne ostvaruju uvjete za izbor vijeća, a na području općine, grada ili županije i Grada Zagreba broje najmanje 100 pripadnika, pripadnici pojedine nacionalne manjine mogu izabrati predstavnika nacionalne manjine.

Prema popisu stanovništva 2021. godine u Gradu Varaždinu živi 265 pripadnika srpske nacionalne manjine i 130 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Izborno povjerenstvo donijelo je rješenje kojim je određeno da će biračko mjesto na kojem će glasovati birači albanske i srpske nacionalne manjine biti u Kinu Gaj u Ulici Ljudevita Gaja 1.

sjever.hr
03.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.