Now Reading:
DND Zabok predstavio kuću od milijun eura koju će graditi donacijama! Kolar: Cilj je izgraditi kuću u kojoj će naša djeca razvijati svoje sposobnosti, stjecati nova znanja i biti kreativni!
Full Article 3 minutes read

DND Zabok predstavio kuću od milijun eura koju će graditi donacijama! Kolar: Cilj je izgraditi kuću u kojoj će naša djeca razvijati svoje sposobnosti, stjecati nova znanja i biti kreativni!

“PIK 10, 20, 50 ili PAK 100 – ODLUČI TI!” naziv je kampanje Društva “Naša djeca” Zabok čija je svrha sakupiti milijun eura za izgradnju dječje PIK PAK kuće u Zaboku, a koja će biti namijenjena djeci Hrvatskog zagorja. Stoga je u srijedu u prostoru zabočke ReGalerije gospodarstvenicima iz KZŽ predstavljen arhitektonski koncept kuće kao inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, odnosno razvoj njihovih talenata, kreativno stvaralaštvo i prenošenje znanja.

Inicijativa potiče od same djece, a podržana je od cijele lokalne zajednice kao kruna 70-godišnjeg uspješnog propulzivnog rada Društva “Naša djeca” Zabok. Kako je navela tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak, u njihovim je besplatnim aktivnostima do sada sudjelovalo na desetine tisuća djece, a riječ je o radionicama koje potiču aktivnu dječju participaciju, kreativnost, stvaralačko razmišljanje i izražavanje.

Dječje gradsko vijeće i Dječji forum, dodatna je aktivnost kojom se djeci omogućuje da aktivno sudjeluju u temama za unapređenje kolektiva i zajednice općenito – dodala je Borovčak koja je ujedno i voditeljica dječjeg zbora Zabočki mališani i koordinatorica svih aktivnosti u DND Zabok te pozvala gospodarstvenike da im se pridruže u realizaciji ovog društveno – korisnog projekta kojem je cilj boljitak djece.

Naime, njihova je namjera okupiti zajednicu donatora iz poslovnog sektora koji će donirati u rasponu od 10.000 do 50.000 eura ili više – kako bi se prikupio fond od milijun eura potrebnih za izgradnju ovog inovativnog i održivog prostora za djecu Hrvatskog zagorja. Pored gospodarstvenika i građani pojedinačno mogu ostvariti donaciju na mrežnoj stranici DND-Zabok gdje se skenom koda ostvaruje čin donacije.

Izgradnju dječje kuće podržava i Krapinsko – zagorska županija koja je osigurala financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije u svrhu dobivanja građevinske dozvole.

– Cilj je izgraditi kuću u kojoj će se djeca osjećati slobodno, sretno i važno jer će moći razvijati svoje sposobnosti i stjecati nova znanja, biti kreativni i predlagati program. Ono što je važno istaknuti je da bi ovaj novi prostor osigurao bolje uvjete za pružanje programa podrške djeci, poput cijenjenog terapijskog programa terapije igrom koja izuzetno potrebna usluga, a koju na području županije pruža jedino Društvo Naša djeca kao pomoć djeci u rješavanju emocionalnih i kognitivnih problema te poteškoća u ponašanju – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Mario Kralj je pak, ispred arhitektonskog ureda “Nekoliko”, ukratko predstavio arhitektonsko rješenje PIK PAK kuće objasnivši kako je smještena nasuprot zgrade gimnazije u Zaboku, na parceli koja je donirana Društvu “Naša djeca”.

– Prostor kuće od 480 m2 organiziran je u dvije etaže koje uključuju malu dvoranu, glazbenu sobu, kuhinju, prostorije za igraonicu, Dječje gradsko vijeće i Dječji forum, sobe za terapiju igrom te prošireni hodnik za izložbe. Glavni oblikovni element kuće je niz jednostrešnih krovova koji se referiraju na vrijedne primjere industrijske arhitekture iz susjedstva. Osobita pažnja posvećena je povezanosti unutrašnjih i vanjskih prostora koji će biti višenamjenski. Kuća je okružena s 800m2 zelene površine, dok će zgrada proizvoditi vlastitu energiju uz pomoć fotonaponske elektrane na krovu, koristit će dizalice topline za grijanje i hlađenje, a energetskoj učinkovitosti te zdravim unutarnjim klimatskim uvjetima doprinijet će i pametni senzorni sustavi – pojasnio je Kralj.

www.sjever.hr
03.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.