Now Reading:
16. sjednica Gradskog vijeća Čakovca – Cividini: Proračun Grada konačno je uravnotežen – vratili smo sva dugovanja i krećemo od nule!
Full Article 5 minutes read

16. sjednica Gradskog vijeća Čakovca – Cividini: Proračun Grada konačno je uravnotežen – vratili smo sva dugovanja i krećemo od nule!

U Gradskoj vijećnici Čakovca održana je 16. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je 15 prisutnih vijećnika imalo priliku raspravljati i glasati o 15 točaka dnevnog reda, a jedna od zanimljivijih je svakako bila godišnje izvršenje proračuna za 2022. godinu.

Kako je na konferenciji za medije, održanoj uoči same sjednice, istaknula gradonačelnica Ljerka Cividini riječ je o proračunu kojim je zatvoreno jedno poglavlje nakon kojeg se krenulo u novom smjeru.

– Odradili smo sve ono što smo isplanirali, a to je prije svega sukcesivno smanjenje minusa koji je u 2021. godini na kraju iznosio više od 10 milijuna kuna. Tako smo u 2022. godini uspješno vratili nešto manje od četiri milijuna kuna, a to je i iznos koji smo planirali s obzirom da ćemo ga vraćati kroz 2022., 2023. i 2024. godinu. Sam rezultat Grada je pozitivan i iznosi oko četiri milijuna kuna u plusu, ali s obzirom na to da naši neki korisnici nisu godinu završili uspješno, osobito se to odnosi na dječje vrtiće zbog porasta troškova energenata te drugih materijalnih troškova, sveukupni rezultat Grada je nešto manji od 2 milijuna kuna – pojasnila je gradonačelnica Cividini napomenuvši kako je proračun konačno uravnotežen.

Napomenula je i kako su tijekom 2022. godine za 14,4 milijuna kuna ostvarili bolje prihode, a rashodi su nešto veći, budući se udio rashoda poslovanja odnosio još uvijek na vraćanje kredita za vanjske bazene.

– Ono što je najbitnije za sam proračun Grada je da su se napokon počele događati i nekakve investicije u samoj gradnji. Nažalost, još uvijek je njihov glavni izvor financiranja gradski proračun, dok se doduše nešto manji zatvaraju kroz sufinanciranje kao što je to slučaj kod vatrogasnog doma u Savskoj Vesi ili kod sufinanciranje Hrvatskih cesta za izgradnju i dovršetak ukopa u sjevernu obilaznicu u Ulici Ivana Gorana Kovačića – dodala je Cividini kazavši kako se nada da će ove godine biti više mogućnosti prijava na najavljene EU fondove posebno po projektima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, ali i po projektima konkurentnosti i kohezije.

Jedna od točaka dnevnog reda je i zaduženje koje bi se prema riječima gradonačelnice ostvarilo u 2023./2024. godini, a otplata bi krenula s 1. siječnjem 2025. godine, u vremenu kada bi Grad Čakovec uspješno vratio preostala četiri kredita koja su uzeta u prethodnim godinama.

Anuiteti vraćanja bili bi upola manji nego su u ovom trenutku, tako da to kreditno zaduženje ne bi zadužilo Grad više nego je trenutno zadužen. Ono što smo glede toga trenutno odradili, a naravno na Gradskom vijeću je donošenje odluke da li ćemo se zadužiti ili ne, prikupili smo ponude od nekoliko banaka. Najpovoljnija ponuda bila je OTP Banke koja je ponudila kamatnu stopu od 3,5 posto i odlučili smo se za kreditno zaduženje na iznos od 4.990.000 eura koji bi se prvenstveno utrošio na prometnu infrastrukturu i na javnu rasvjetu odnosno na životne potrebe svih građana – objasnila je čakovečka gradonačelnica dodavši kako bi se ostali projekti rješavali kroz prijavljivanje na EU fondove te da je za ovu proračunsku godinu izuzetno važno jednako i ravnomjerno ulaganje u sve mjesne odbore.

– Ono što je lani opterećivalo naš proračun su dugovanja prema udrugama koje smo naslijedili u 2021. godini, a ove smo godine vratili sva dugovanja i krećemo od nule. Grad Čakovec je trenutno u dobrom likvidnom stanju i sve valute i dobavljači isplaćuju se prema planu – naglasila je Cividini.

Na Gradskom vijeću danas će se predložiti i 7. izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, a radi se o usklađenjima s realnim potrebama, novim momentima u prostornom planiranju i obuhvatom granice između općine Strahoninec i Grada Čakovca. Svi grafički dijelovi GUP-a izrađeni su na novoj katastarskoj podlozi, u elektroničkom obliku. Ukida se brza trasa ceste Varaždin koja se dosad spajala na Travničku ulicu, a prema novom planu ona ide uz željezničku prugu Čakovec-Varaždin.

Ono što je bitno za investitore na području Grada Čakovca je da se parkiralište na području grada povećava minimalno za jedno i pol parkirno mjesto, a dosad je bilo jedno. Također, prenamijenjen je dio Gospodarske zone Istok iz komunalne u industrijsku, a na hipodromu je planirana sportsko – rekreativna namjena. Povećan je broj zelenih površina na području grada, regulirana je visina mogućih građevina, a smanjen je i postotak izgrađenosti.

– Važan podatak u GUP-u je da se iza Županijske bolnice omogućuje izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe s palijativnom skrbi, a izmjenama je omogućena i dogradnja 2. osnovne škole. Planiran je i pješački koridor u Globetki zapad i za Čakovčane je bitno da se kod Stare vage omogućuje formiranje zelene površine – pojasnila je gradonačelnica Cividini.

Na današnjoj sjednici bit će donijeta i odluka o dodjeli javnih priznanja. Za Zlatnik grba Grada Čakovca predložit će se Ivan Zrna, za nagradu Grada za životno djelo Josip Balog dok je pak za nagradu Adama Zrinskog predloženo Dječje gradsko kazalište Čakovec. Kandidatkinja godišnje nagrade za sport je Bojan Ružić, za znanost i obrazovanje Astronomsko društvo Vega te Zrinska garda za rad udruga.

jm/www.sjever.hr
03.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.