Now Reading:
Učenici svibovečke Osnovne škole uče o toleranciji i različitostima – kroz projekt „Dodir Sunca” upoznali se s teškoćama u razvoju s kojima se njihovi vršnjaci suočavaju
Full Article 3 minutes read

Učenici svibovečke Osnovne škole uče o toleranciji i različitostima – kroz projekt „Dodir Sunca” upoznali se s teškoćama u razvoju s kojima se njihovi vršnjaci suočavaju

Osnovna škola Svibovec u suradnji s Udrugom „Ludbreško Sunce” provela je važan projekt u sklopu kojeg su se njihovi učenici upoznali s teškoćama u razvoju s kojima se njihovi vršnjaci, ali i oni nešto stariji i mlađi suočavaju. Kroz projekt „Dodir Sunca” učenici svibovečke Osnovne škole naučili su više o različitim vrstama teškoća, a sve s ciljem uviđanja različitosti i razvijanja tolerancije od najranije dobi.

Riječ je o projektu pod vodstvom Lorene Sviben i Tamare Mandac kroz koji su se učenici i projektni tim škole povezali s korisnicima i djelatnicima Udruge „Ludbreško Sunce” i to putem provođenja raznih radionica i čitanja. Naime, budući da je škola uvidjela da učenici u današnje vrijeme različitih tehnologija sve manje čitaju, a sve više vremena provode za ekranima, u Osnovnoj školi Svibovec stvorena su dva kutka za čitanje i igru gdje učenici mogu provoditi slobodno vrijeme. Njih su oslikali i opremili sami učenici.

-Svaki kutak za čitanje opremljen je različitim knjigama za sve uzraste učenika, ali i društvenim igrama, u kojima je, po svemu viđenom, najzanimljiviji šah. Tijekom trajanja projekta razrednici svih razreda na satovima razrednika provodili su razne radionice vezane uz temu projekta kako bi učenike pripremili na posjet naših suradnika u projektu – objašnjavaju iz Osnovne škole Svibovec.

U sklopu projekta, svibovečku su Osnovnu školu posjetili korisnici Udruge „Ludbreško Sunce”, a cijeli su program zaokružile Ruža Zlatar, predsjednica Udruge i Iva Kosec, magistra socijalnog rada koja je održala predavanje o vrstama teškoća. Zajedno s korisnicima Udruge, učenici 5. a razreda sudjelovali su u četiri radionice kroz koje su se međusobno upoznali, povezali i stekli nova prijateljstva, oslikavali su kamenčiće akrilnim bojama, okušali se u decoupage tehnici, slikali prstima i radili svijećnjake, a u školi je organizirana i humanitarna prodaja uskršnjih radova korisnika Udruge.

Inače, učenici 5.a razreda su zajedno s voditeljicama projekta i ravnateljicom Osnovne škole Svibovec Melitom Mesarić posjetili Udrugu „Ludbreško Sunce” gdje su također održane zajedničke radionice.

Iz svibovečke Osnovne škole naglašavaju kako su ciljevi projekta ostvareni. Naime, želja im je bila da se njihovi učenici upoznaju s različitim teškoćama s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci te ih potaknuti na razumijevanje, uvažavanje različitosti i toleranciju, a dobra suradnja s „Ludbreškim Suncem” mogla bi se nastaviti i u budućnosti.

Podršku projektu dala je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković pohvalivši Osnovnu školu Svibovec što uz osnovno obrazovanje učenika kod njih potiče usvajanje važnih životnih vrijednosti.

-Važno je da našim najmlađim stanovnicima od najranije dobi usađujemo vrijednosti tolerancije, uvažavanja različitosti i učimo ih o prihvaćanju drugih i drugačijih. Na taj način stvaramo zajednicu kvalitetnih ljudi spremnih pružiti ruku onima kojima je pomoć najpotrebnija. Zbog toga mi je iznimno drago što je naša Osnovna škola Svibovec uspješno provela ovaj važan projekt, a ovakve i slične aktivnosti naših obrazovnih institucija Grad će uvijek rado podupirati – rekla je Ratković.

www.sjever.hr
02.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.