Now Reading:
U sklopu novog EU programa – Grad Klanjec ugostio predstavnike sedam europskih zemalja
Full Article 2 minutes read

U sklopu novog EU programa – Grad Klanjec ugostio predstavnike sedam europskih zemalja

Grad Klanjec je od 27. do 30. travnja ove godine bio domaćin susreta građana u okviru EU programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

Susret građana u organizaciji Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec okupio je predstavnike iz sedam od dvanaest država, koji sudjeluju na zajedničkom projektu “Vrijeme krize – šansa za europsko jedinstvo”. Radi se o projektu u okviru EU programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti, mjeri Uključenost i sudjelovanje građana – Bratimljenje gradova, a čiji je cilj aktivno sudjelovanje građana u rješavanju aktualnih problema s kojima se trenutno suočavaju svi građani Europske unije i koji izravno utječu na njihov svakodnevni život, ali i o čijem rješenju ovisi budućnost Europske unije.

Goste iz različitih krajeve Europe je na završnoj konferenciji u Velikoj dvorani Grada Klanjca pozdravio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te im poželio dobrodošlicu u Krapinsko – zagorsku županiju. Uz župana su konferenciji prisustvovali i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, predsjednica Gradskog vijeća Grada Klanjca i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Subotnje cjelodnevne aktivnosti završile su bratimljenjem gradova te kulturno – umjetničkim programom “Klanječka glazbena razglednica”.

Tijekom susreta sudionici projekta aktivno su sudjelovali u cijelom nizu diskusija, tribina i radionica s ciljem razmjene mišljenje i iskustva vezana uz rat u Ukrajini, odnos prema migrantima, solidarnosti u njihovom zbrinjavanju i poštivanju ljudskih prava, ali i o europskim politikama poput Zelenog plana ili Novog europskog Bauhasa. Uključivanjem građana u rasprave o ovim temama projekt je doprinio jačanju demokratskog legitimiteta EU, ali i osjećaju odgovornosti građana prema budućnosti EU.

Ovaj projekt okuplja 14 partnerskih organizacija iz čak 12 država: Malte, Španjolske, Poljske, Slovačke, Češke, Srbije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Austrije i Hrvatske. Projekt je posebno podržao suradnju s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine, u i izvan EU te je na završnoj konferenciji bila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, a među partnerskim organizacijama su i Hrvatsko kulturno – prosvjetno društvo “Jelačić” Petrovaradin te Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj.

Za sudionike susreta u Klanjcu organiziran je i posjet Hrvatskom saboru, gdje ih je primio predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić.

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

www.sjever.hr
02.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.