Now Reading:
Polaganjem vijenaca u Bečkom Novigradu obilježen Spomendan tragične pogibije Zrinskih i Frankopana
Full Article 2 minutes read

Polaganjem vijenaca u Bečkom Novigradu obilježen Spomendan tragične pogibije Zrinskih i Frankopana

Polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, u Bečkom Novigradu u Austriji obilježen je Dan Međimurske županije i Spomendan tragične pogibije Zrinskih i Frankopana. Na prigodnom obilježavanju u gradskom parku dužno poštovanje hrvatskim velikanima odalo je izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Matijom Posavcem, Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, Družba braće Hrvatskog zmaja predvođeno Mislavom Grgićem i grada Čakovca predvođenom Alojzijem Sobočancem.

Njih su dočekali veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić, zamjenik gradonačelnika Wiener Neustadta Rainer Spenger i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat.

– Središnji gradski parkovi mjesta su druženja, igre, šetnji i zajedništva. To su mjesta na kojima se provodi slobodno vrijeme i svugdje u svijetu se u gradskim parkovima nalaze simboli grada i simboli jednog vremena. Bez obzira na povijesne okolnosti u 17.stoljeću, gesta Republike Austrije i grada Wienerneustadta da se dozvoli postavljanje spomenika Zrinskima i Frankopanima je pristojna, ljudska gesta koja u sadašnjosti i budućnosti još čvršće povezuje Hrvatsku i Austriju, zbližava gradove Čakovec i Wienerneustadt, a daljnja gospodarska i kulturna suradnja nam je važna – rekao je u svom govoru međimurski župan Matija Posavec, nakon čega je zamjenik gradonačelnika Wienerneustadta naglasio kako taj grad ima sporazum o suradnji sa svega tri višemilijunska grada, no Čakovec će upravo zbog povijesnih razloga biti četvrti.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel izrazio je želju da se u daljnjem razvoju spomen parka izgradi zid na koji će biti postavljene spomen ploče Zrinskima i Frankopana koje su, trenutno, na drugim lokacijama. U tome, ali i u svim drugim inicijativama podršku i pomoć ponudio je veleposlanik RH u Republici Austriji Daniel Glunčić čestitajući svim građanima Međimurja, Dan Županije.

U katedrali u Bečkom Novigradu služena je sveta misa koju je predvodio župnik župe Sv.Jakoba iz Preloga prečasni Antun Hoblaj, a u glazbenom programu je nastupio zbor Svetog Lovre iz Cirkovljana.

www.sjever.hr
01.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.