Now Reading:
Polaganjem vijenaca u Bečkom Novigradu obilježen Spomendan tragične pogibije Zrinskih i Frankopana
Full Article 2 minutes read

Polaganjem vijenaca u Bečkom Novigradu obilježen Spomendan tragične pogibije Zrinskih i Frankopana

Polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, u Bečkom Novigradu u Austriji obilježen je Dan Međimurske županije i Spomendan tragične pogibije Zrinskih i Frankopana. Na prigodnom obilježavanju u gradskom parku dužno poštovanje hrvatskim velikanima odalo je izaslanstvo Međimurske županije predvođeno županom Matijom Posavcem, Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, Družba braće Hrvatskog zmaja predvođeno Mislavom Grgićem i grada Čakovca predvođenom Alojzijem Sobočancem.

Njih su dočekali veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić, zamjenik gradonačelnika Wiener Neustadta Rainer Spenger i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat.

– Središnji gradski parkovi mjesta su druženja, igre, šetnji i zajedništva. To su mjesta na kojima se provodi slobodno vrijeme i svugdje u svijetu se u gradskim parkovima nalaze simboli grada i simboli jednog vremena. Bez obzira na povijesne okolnosti u 17.stoljeću, gesta Republike Austrije i grada Wienerneustadta da se dozvoli postavljanje spomenika Zrinskima i Frankopanima je pristojna, ljudska gesta koja u sadašnjosti i budućnosti još čvršće povezuje Hrvatsku i Austriju, zbližava gradove Čakovec i Wienerneustadt, a daljnja gospodarska i kulturna suradnja nam je važna – rekao je u svom govoru međimurski župan Matija Posavec, nakon čega je zamjenik gradonačelnika Wienerneustadta naglasio kako taj grad ima sporazum o suradnji sa svega tri višemilijunska grada, no Čakovec će upravo zbog povijesnih razloga biti četvrti.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel izrazio je želju da se u daljnjem razvoju spomen parka izgradi zid na koji će biti postavljene spomen ploče Zrinskima i Frankopana koje su, trenutno, na drugim lokacijama. U tome, ali i u svim drugim inicijativama podršku i pomoć ponudio je veleposlanik RH u Republici Austriji Daniel Glunčić čestitajući svim građanima Međimurja, Dan Županije.

U katedrali u Bečkom Novigradu služena je sveta misa koju je predvodio župnik župe Sv.Jakoba iz Preloga prečasni Antun Hoblaj, a u glazbenom programu je nastupio zbor Svetog Lovre iz Cirkovljana.

www.sjever.hr
01.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.