Now Reading:
Novi Marof i ove godine središte sporta i rekreacije – na prvoj od šest Historic trail utrka sudjelovalo više od 200 trkača, oni najhrabriji okušali se na čak 85 kilometara
Full Article 4 minutes read

Novi Marof i ove godine središte sporta i rekreacije – na prvoj od šest Historic trail utrka sudjelovalo više od 200 trkača, oni najhrabriji okušali se na čak 85 kilometara

Odlična sportska atmosfera vladala je u nedjelju u Novom Marofu koji je bio domaćin prve od šest Historic trail utrka. Riječ je o nastavku dobre suradnje između Atletskog kluba Varaždin, Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice budući da se ovakve utrke, upravo u organizaciji varaždinskog Atletskog kluba, već duži niz godina održavaju na novomarofskom području.

Na ovogodišnjoj je utrci sudjelovalo preko 200 trkača koji su se okušali na jednoj od četiri dionice – najkraćoj, Marofskom Mini Trailu od 5 kilometara i Fun&Pain Trailu na ruti od 14 kilometara koja je vodila od Čeva do Novog Marofa. Oni nešto izdržljivi trčali su Brdski maraton od Ivanca do Novog Marofa, dok su se oni najhrabriji okušali na ruti od čak 85 kilometara koja se trčala od Novog Marofa do Ivanca pa potom ponovno do Novog Marofa. Posljednja dionica ujedno je bila i Prvenstvo Hrvatske u trailu.

Najposjećenija utrka bila je ona na 14 kilometara koja je ove godine startala kraj dvorca Bela II, a ruta je trkače vodila po prekrasnoj prirodi novomarofskog područja, preko Čeva i Grebengrada, sve do cilja kod vanjske pozornice Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Dodatnu atraktivnost utrkama dali su pripadnici Grebengradskih haramija koji su pucnjem označili start Marofskog Mini Traila čija je ruta trkače vodila okolicom Novog Marofa.

Pohvalivši odličnu suradnju s Gradom i gradskom Turističkom zajednicom bez kojih se ove utrke ne bi mogle održavati, Josip Lacković, predsjednik Atletskog kluba Varaždin naglasio je kako je ove godine trčalo nešto više trkača nego prošle godine, a brojka od njih preko 200 svakako je dobar pokazatelj za dalje.

-Tri od četiri utrke održane u Novom Marofu boduju se za Historic Trail Cup. Ovo je prva od ukupno šest Historic Trail Cup utrka koje će se održati diljem Varaždinske županije, pa tako već početkom lipnja slijedi ona u Varaždinskim Toplicama. Svaka od njih bit će posebno atraktivna jer se na njima sudionici susreću s djelićem povijesti tog kraja – od Grebengradskih haramija, rimskih vojnika, vitezova, pa do praljudi – rekao je Lacković najavivši kako nakon posljednje utrke, one u Ivancu, slijedi veliko proglašenje najboljih.

Zadovoljstvo što je Novi Marof već niz godina domaćin trkačima iz cijele Hrvatske izrazio je i gradonačelnik Siniša Jenkač koji je označio start Fun&Pain Traila te najboljim trkačima uručio vrijedne nagrade koje je pripremio organizator.

-Ovakva događanja su nam itekako važna jer zajedno s našom Turističkom zajednicom nastojimo razvijati sportsko-rekreativni turizam. Budući da ovi trailovi spajaju sport i rekreaciju s povijesnim znamenitostima, kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, odlična su promocija našeg Grada i način popularizacije novih destinacija i zdravog načina života – rekao je Jenkač zahvalivši Atletskom klubu Varaždin što je i ove godine prepoznao potencijal novomarofskih brega za održavanje ovakvih natjecanja.

Da Grad i novomarofska Turistička zajednica potiču aktivni turizam potvrdila je i Renata Horvatić, voditeljica ureda gradske Turističke zajednice.
-Napravili smo jednu dobru promociju našeg kraja, a Čevo je danas upravo zahvaljujući trkačima i rekreativcima naširoko poznato. Vjerujem da su ovakve sportske manifestacije dobar put za prezentaciju svih naših prirodnih i kulturnih znamenitosti jer nam tijekom njihovog održavanja stižu trkači iz cijele Hrvatske. Znamo da turizam ne poznaje granice, pa posebno veseli i suradnja s Turističkom zajednicom Grada Ivanca budući da su utrke povezale naša dva grada – poručila je Horvatić.

Na najdužoj utrci, onoj od 85 kilometara najbrži su bili Josip Meštrić iz AK Rika i Maja Bonačić iz AK Sljeme koji će Hrvatsku predstavljati u Austriji. Prvi u cilj na 4. brdskom maratonu „Ivanec – Novi Marof” utrčali su Goran Marković iz AK Varaždin i Sanja Hrašćanec, dok su na najposjećenijoj utrci, među 111 trkača, najbrži bili Tomislav Vertuš i Marina Godinić, oboje članovi AK Varaždin. Na Marofskom Mini Trailu prvi su u cilj ušli Saša Horvat i Ivana Zeljko, oboje iz AK Međimurje.

sjever.hr
01.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.