Now Reading:
U Novom Marofu obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”: Hvala hrabrim hrvatskim mladićima koji su za Hrvatsku dali svoju mladost, snove i živote
Full Article 2 minutes read

U Novom Marofu obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”: Hvala hrabrim hrvatskim mladićima koji su za Hrvatsku dali svoju mladost, snove i živote

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu je u Novom Marofu obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”.

Uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odali su i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, gradski vijećnici te delegacije Policijske postaje Novi Marof i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako se Grad Novi Marof uvijek prisjeća onih koji su za hrvatsku slobodu i neovisnost dali svoju mladost, snove i živote.

-Sve ovo što mi danas radimo, radimo kako bismo odali počast svima onima koji su poginuli, onima koji su sudjelovali u tim operacijama, kao i onima koji su ih vodili, kako vojno, tako i politički, a na kraju i da ne zaboravimo. Nikad ne smijemo zaboraviti – jer cijela Europa i svijet mislili su da se nešto tako više ne može dogoditi, ali i u 21. stoljeću, nažalost, na europskom tlu imamo rat za teritorij u kojem ne pogibaju samo vojnici, nego i narod – rekao je Jenkač.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U ovoj operaciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena.

Budući da Grad Novi Marof obilježava sve važne datume u procesu stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske te se prisjeća i odaje počast svima koji su svoje živote položili na oltar domovine, svečano obilježavanje obljetnice operacije „Bljesak” nije izostalo ni ove godine.

www.sjever.hr
30.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.