Now Reading:
U Novom Marofu obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”: Hvala hrabrim hrvatskim mladićima koji su za Hrvatsku dali svoju mladost, snove i živote
Full Article 2 minutes read

U Novom Marofu obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”: Hvala hrabrim hrvatskim mladićima koji su za Hrvatsku dali svoju mladost, snove i živote

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu je u Novom Marofu obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak”.

Uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odali su i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, gradski vijećnici te delegacije Policijske postaje Novi Marof i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako se Grad Novi Marof uvijek prisjeća onih koji su za hrvatsku slobodu i neovisnost dali svoju mladost, snove i živote.

-Sve ovo što mi danas radimo, radimo kako bismo odali počast svima onima koji su poginuli, onima koji su sudjelovali u tim operacijama, kao i onima koji su ih vodili, kako vojno, tako i politički, a na kraju i da ne zaboravimo. Nikad ne smijemo zaboraviti – jer cijela Europa i svijet mislili su da se nešto tako više ne može dogoditi, ali i u 21. stoljeću, nažalost, na europskom tlu imamo rat za teritorij u kojem ne pogibaju samo vojnici, nego i narod – rekao je Jenkač.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U ovoj operaciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena.

Budući da Grad Novi Marof obilježava sve važne datume u procesu stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske te se prisjeća i odaje počast svima koji su svoje živote položili na oltar domovine, svečano obilježavanje obljetnice operacije „Bljesak” nije izostalo ni ove godine.

www.sjever.hr
30.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.