Now Reading:
NOVI MAROF Praznik rada na nešto drugačiji način, ne propustite zanimljivu priču o utvrdi Grebengrad, uz stručno vodstvo
Full Article 1 minutes read

NOVI MAROF Praznik rada na nešto drugačiji način, ne propustite zanimljivu priču o utvrdi Grebengrad, uz stručno vodstvo

Jedna od najvećih utvrda sjevernog dijela Hrvatske nalazi se na području grada Novog Marofa. Kako i kada je utvrda nastala, tko je u njoj živio, tko se za nju borio, a tko ju je izgubio? Što se jelo na utvrdi, kako su čuvali hranu za vrijeme opsade?

Sve te, ali i druge zanimljivosti, moći ćete čuti prilikom stručnog obilaska utvrde Grebengrad. Karlo Ivanek, magistar arheologije, ispričat će ovu zanimljivu priču i odgovarati na vaša pitanja.
Predavanje započinje na samoj utvrdi u 11 sati. Nakon povratka u povijest, prošećite do obližnjeg Lubenjaka, a onda se spustite do planinarskog doma na već tradicionalni prvomajski grah.

Na Grebengrad možete doći i planinarskom stazom dužine oko 8 km s vrha Čeva i tako odraditi i malo dužu ali ne prezahtjevnu šetnju. Najčešći prilaz je iz Topličice podno Grebengrada od koje vam do same utvrde treba 30- tak minuta laganog hoda. Ako pak krenete pješke iz Madžareva, svakako posjetite i Etno park Greben u Madžarevu gdje možete razgledati etno zbirku. 

U slučaju kiše, predavanje će se odgoditi.

sjever.hr
30.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.