Now Reading:
NAJAVA: ŽENE I PODUZETNIŠTVO U Krapinsko-zagorskoj županiji: Prečac do bogatog gospodarstva je uklanjanje zapreka poduzetničkim aktivnostima žena
Full Article 4 minutes read

NAJAVA: ŽENE I PODUZETNIŠTVO U Krapinsko-zagorskoj županiji: Prečac do bogatog gospodarstva je uklanjanje zapreka poduzetničkim aktivnostima žena

Ženama treba omogućili da na jednakoj razini s muškarcima sudjeluju u gospodarskim aktivnostima. Prema procjenama, ukoliko bi omogućili ženama da na jednakoj razini sudjeluju u gospodarskim aktivnostima, globalno gospodarstvo moglo bi stvoriti dodatnih 160 trilijuna dolara vrijednosti.

Kako smo već puno govorili o tome, nije naodmet ponoviti kako poduzetništvo definitivno ne možemo dijeliti na muško i žensko, poduzetništvo je ili uspješno ili neuspješno, ali – uvijek postoji ono ali. Žene su još uvijek na marginama gospodarskih tokova, još uvijek postoji dosta zapreka poduzetništvu žena bilo da se radio o otežanom pristupu izvorima financija, bilo da se uskraćuju potpore poduzećima u vlasništvu žena, a da ne govorimo o društvenoj podršci. Ubrzanje ekonomskog i društvenog razvoja te podizanje gospodarskih aktivnosti i kod nas, a i u Europskoj uniji nije moguće bez jačeg uključivanja žena. Potpore poduzetnicama trebaju biti kontinuirane, financijske, sustavne i društvene te su neophodne ako želimo dodatno jačanje našeg gospodarstva.

Situacija na polju ekonomskog osnaživanja žena daleko je od idealne i tu ima dosta prostora za rad i napredak. Žene osnivaju manje tvrtki od muškaraca i tek su negdje oko trećine svih poduzetnika ako gledamo EU, a čine više od polovice stanovništva. U Hrvatskoj je prosjek još niži, pa tako posljednje Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj 2021. (Cepor) navodi kako je udio tvrtki koje su osnovale isključivo žene bio do 22 posto 2020. Poduzetnica je najviše u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, kao i trgovini.

Tvrtke koje su osnovale žene donose dvostruko više prihoda po uloženom dolaru od tzv. „muških“, a znamo da je im investicijski kapital i nije baš dostupan. Stvari su još nepovoljnije za žene kad je riječ o pristupu rizičnom kapitalu. Prema nekim procjenama, europske su poduzetnice 2021. uspjele privući tek 1 posto ulaganja rizičnoga kapitala. Tu se moramo osvrnuti i na velike tvrtke i korporacije koje također, ukoliko uključe veći broj žena u svoje upravljačke strukture, imaju veću vjerojatnost za bolje poslovanje od svoje konkurencije. Isto tako treba pomoći ženama koje traže sredstva i tehničke savjete potrebne za razvoj svoga poslovanja. Potrebno je i sustavno poduprijeti žene poduzetnice u sektorima u kojima ih jako nedostaje, poput područja visoke tehnologije te znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Raznim aktivnostima i osnaživanjem i umrežavanjem žena u slijedećem razdoblju trebamo raditi na tome da se uklone zapreke koje koče razvoj poduzetnica i ukloni dug i dubok jaz u poduzetničkoj aktivnosti između muškaraca i žena.

Jedna od takvih aktivnosti je i Konferencija “Žene i poduzetništvo u Kzž” koja će se održati 5. godinu zaredom u Krapinsko-zagorsko županiji. Zato si rezervirajte utorak, 06. lipnja i dođite u Krapinu u Poslovno-tehnološki inkubator Kzž. Vrijeme Konferencije je od 10,00 do 14,30 h, a sudjelovanje je besplatno.

Na konferenciji ćemo razmijeniti iskustva sa našim partnericama iz Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine, a također pozitivnim primjerima i inspirativnim pričama naših poduzetnica dodatno osnažiti sve naše sudionice. U inspirativnim pričama pokušat ćemo obuhvatiti sve segmente društva, od javnog sektora, politike, obrta, tvrtki, OPG-a kako bi svi zajedno mogli donijeti zaključke koji su to pomaci u društvu potrebni da bi se ubrzale pozitivne promjene.

Partner Konferencije je Krapinsko – zagorska županija, suorganizatori su HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora KZŽ, Poduzetnički centar KZŽ i Poduzetnički klub žena KZŽ, međunarodni partneri su: iz Austrije Slo. Kor. Tur Avstrijska koroška, iz Slovenije MPI Vrelec Rogaška Slatina i iz Bosne i Hercegovine Udruga poduzetniceIN. Medijski partneri su ZIP portal, Radio Stubica te portal zeneimediji.hr, a već 5.-u godinu zaredom medijski partner Konferencije je regionalni portal Sjever.hr. Organizator Konferencije je tvrtka SL KRAPINA KONZALTING.

sjever.hr 30.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.