Now Reading:
INTERVJU Župan Matija Posavec: Međimurska županija lokomotiva je Hrvatske, a sa snažnim razvojem u svim područjima nastavljamo i dalje!
Full Article 11 minutes read

INTERVJU Župan Matija Posavec: Međimurska županija lokomotiva je Hrvatske, a sa snažnim razvojem u svim područjima nastavljamo i dalje!

Nije tajna da je Međimurska županija predvodnik u mnogim područjima u Hrvatskoj – od gospodarstva i sporta pa do turizma. Tako je prošle godine bila prva regija u Hrvatskoj koja je nosila prestižnu titulu Europske regije sporta, a ove godine dodijeljena joj je i prestižna oznaka Green destination za dosege u održivom turizmu, što potvrđuje pravac u kojem se Međimurje razvija. O realiziranim projektima i svemu onom što je pred njima razgovarali smo sa županom Matijom Posavcem koji se u intervjuu povodom Dana Međimurske županije i njezine 30. godišnjice osvrnuo na proteklu godinu i otkrio planove za daljnji razvoj Međimurja.

Dan Županije prilika je za rekapitulaciju svega onog što se radilo u protekloj godini. Koje biste projekte i investicije izdvojili kao najvažnije u vremenu koje je iza vas?

Proteklu godinu obilježile su brojne investicije u školstvu i zdravstvu, ali i u svim ostalim područjima života. Budući da Županija ove godine slavi 30 godina od svog osnutka, valja naglasiti kako se prije 30 godina Međimurje spominjalo isključivo u kontekstu najmanje i najgušće naseljene županije, dok se danas govori o lokomotivi Hrvatske.

Zahvaljujući koncentričnom i ravnomjernom razvoju u svim područjima koji su naša snaga, najuređenija smo regija u Hrvatskoj koja povlači najviše europskih sredstava po glavi stanovnika. Upravo su brojni europski projekti ono što je obilježilo protekle godine u kojima smo ostvarili dva najveća investicijska ciklusa u kulturi i zdravstvu Međimurja ikada. Upravo je završila obnova i dogradnja zgrade Zavoda za javno zdravstvo u koji je uloženo 1,2 milijuna eura, te energetska obnova zadnjeg neobnovljenog paviljona Županijske bolnice Čakovec, što je pratilo i intenzivno opremanje svih naših zdravstvenih ustanova.

Najvećim ulaganjem u kulturu dosad dobili smo Muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja koju je struka proglasila najboljim stalnim postavom u Hrvatskoj.

Također, s obzirom da veliku pažnju posvećujemo sportu čemu u prilog govori i činjenica da smo bili prva županija u Hrvatskoj koja je nosila titulu Europske regije sporta, ovih dana završeni su radovi na uređenju interijera i opremanju dvorane Graditeljske škole u Čakovcu, naše najveće sportske građevine. Obnavljaju se i sportski tereni diljem Međimurja, a uredit će se i sportska igrališta u Prelogu, Murskom Središću i Dekanovcu.

Ističete da je važan temelj za daljnji razvoj Međimurske županije ulaganje u obrazovanje. Što je u tom području realizirano, a koji su projekti pred vama?

Međimurska županija svake godine izdvaja znatna sredstva za kapitalne projekte te za investicijsko održavanje škola. U 2022. godini za investicijsko održavanje izdvojeno je pet milijuna kuna, a u jedan takav projekt bila je uključena Osnovna škola Štrigova te njezini područni odjeli u Prekopi i Železnoj Gori, objekti u koje je uloženo više od 300.000 kuna.

Već niz godina ulaganjima dokazujemo da je područje obrazovanja među našim razvojnim prioritetima, a u novo proračunsko razdoblje ušli smo s velikim investicijskim planovima: za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova osigurane su dvije milijarde i 300 milijuna kuna, a putem NPO-a ulagat će se i u vrtiće te srednje škole.

Cilj je uvođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama i podizanje nastavnog procesa na višu razinu standarda, pa je potrebno povećanje kapaciteta u 15-ak osnovnih škola. Neke od obrazovnih ustanova trebaju nove zgrade, poput OŠ Nedelišće i IV. osnovne škole Čakovec, dok će osnovne škole u Vratišincu, Gornjem Mihaljevcu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu na Muri, Macincu, Pribislavcu i Domašincu dobiti sportske dvorane.

Tu je i projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku zahvaljujući kojem smo već počeli pozitivno mijenjati sliku tržišta rada na našem području. Projektom vrijednim gotovo 56 milijuna kuna rekonstruirana je dograđena radionica Tehničke škole Čakovec kako bi učenici dobili priliku učiti i stjecati zanatske vještine na suvremenoj opremi i uređajima te iz sustava obrazovanja izašli spremni za rad u struci. Tehnička škola Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom prva je dovršila centar i stavila ga u funkciju među 25 hrvatskih škola koje su sudjelovale u ovom projektu.

Dobar rad Međimurske županije u području obrazovanja najbolje potvrđuju rezultati – osmu godinu zaredom međimurski gimnazijalci u vrhu su državne ljestvice po uspješnosti rješavanja ispita državne mature 2022. godine te su prošle godine ponovno bili u samom vrhu upisa na fakultete u Hrvatskoj.

Tu ne stajemo – iduće školske godine uvodimo još jedan nadstandard u općem nastavnom planu i programu – građanski odgoj. Čvrsto vjerujemo da ćemo time pridonijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva.

Važno je naglasiti i da je Međimurska županija jedina županija u Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i djeci s razvojnim poteškoćama vrtićkog uzrasta.

Uz obrazovanje, fokus Županije je ulaganje u zdravstvo. Iako je proteklo razdoblje obilježila odluka o centralizaciji općih bolnica, kojom ste razočarani, najavili ste da ćete se i dalje ulagati u svoju bolnicu, te zdravstvo u cjelini?

Iako smo razočarani odlukom o preuzimanju upravljačkih prava nad našom Županijskom bolnicom Čakovec to nema nikakve veze s našom težnjom da stanovnicima Međimurja osiguramo najbolje moguće uvjete liječenja te kvalitetne uvjete rada našim zdravstvenim djelatnicima. No, dok sam župan neću potpisati nijedan dokument kojim će se pokušati ukinuti neki od odjela ili se suštinski intervenirati u razvoj zdravstvenog sustava i standard koji smo dosegnuli.

Nakon otvorenja novoobnovljenog Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec i novouređenog i dograđenog Zavoda za javno zdravstvo, nastavljamo s investicijama. Tako je u planu rekonstrukcija neurologije, ortopedije i ginekologije, jedinice centralnog naručivanja, hladnjače i elektroinstalacija u paviljonu I., uređenje bolničkog arhiva te modernizacija praonice rublja. Uredit ćemo i parkiralište kod naših zdravstvenih ustanova. Ovih dana predstavili smo i projekt formiranja centra palijativne skrbi te izgradnje novog prostora za sve bolničke laboratorije.

Mnogo pažnje poklanjamo i razvoju te stabilizaciji mreže primarne zdravstvene zaštite u kontekstu jačanja ukupne zdravstvene zaštite. Nizom mjera nastojimo privući i zadržati i obiteljske liječnike u našoj sredini na čemu intenzivno radimo u suradnji s ravnateljicom Doma zdravlja Čakovec Vlatkom Pleh, dr. med., te našim jedinicama lokalne samouprave.

Nezaobilazna tema u Međimurju je i turizam. Zahvaljujući svim ulaganjima i poticanju održivog turizma, Međimurska županija dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a najnovija je oznaka ugledne udruge Green destination. Koje su investicije u ovom području u planu u narednom razdoblju?

Nagrade koje su stigle u Međimurje potvrđuje dobar smjer razvoja turizma na našem području, ali i predanost i marljivost svih Međimurki i Međimuraca, od onih koji skrbi o ljepoti svojih balkona i okućnica do iznajmljivača, ugostitelja, turističkih radnika te svih ostalih promotora Međimurja.

Rezultati su to nastojanja i dugogodišnjeg predanog rada Županije i naše Turističke zajednice na stvaranju sadržaja, te formiranju strategije održivog turizma. Upravo to je nedavno okrunjeno i srebrnom oznakom renomirane svjetske udruge Green destination čime smo postali prva regija u Hrvatskoj i četvrta na svijetu koja nosi ovu prestižnu oznaku.

Do ljeta će biti završena konstrukcijska sanacija sjevernih krila palače Zrinskih, te uređen okoliš, a paralelno radimo na projektu revitalizacije dvorca Feštetić u Pribislavcu, jednom od najočuvanijih dvoraca u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske koji pruža izniman turistički potencija. Nastavljamo razvijati mrežu baštinskih zavičajnih lokaliteta diljem Međimurja u sklopu Ekomuzeja Međimurje malo. U pripremi su novi lokaliteti poput palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centra cekera u Nedelišću, svjetskog centra pušipela i centra sv. Jeronima u Štrigovi, zatim centra zlatarenja u Donjem Vidovcu, centra za interpretaciju rudarske baštine u Murskom Središću, Centra Halicanum Sv. Martin na Muri, interpretacijskog centra Drava u Prelogu, nekropole pod tumulima u Goričanu, svjetskog centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu te mnogi drugi.

No, važno je naglasiti da Međimurje ne ovisi o turizmu, za razliku od Hrvatske u cjelini. Okrenuti smo industrijskoj proizvodnji i razvoju poduzetništva koje daje proizvode s dodanom vrijednošću. Međimurske tvrtke dvostruko više izvoze nego uvoze. Kada je o turizmu riječ, ne težimo masovnosti, već da nam se gosti osjećaju ugodno i da im vrijeme provedeno kod nas bude nezaboravno.

Zahvaljujući brojnim izdvajanjima, potporama i poticanjima za poljoprivrednike, poduzetnike i investitore, Međimurska županija je među pet gospodarski najjačih županija u Hrvatskoj. Najavili ste da želite biti vodeći – na koje ćete načine to postići?

Razvoj međimurskog gospodarstva bilježi impresivne brojke, a istovremeno, postotak nezaposlenosti je vrlo nizak s trendom daljnjeg snižavanja. S obzirom na temeljni dokument – proračun za 2023. godinu – zamašnjak uzleta neće usporiti niti u budućnosti.

Uz program poticaja za mikro, male i srednje poduzetnike koji provodimo osam godina te razne potpore obrtnicima, kroz stipendiranje nastojimo učenike potaknuti na izbor deficitarnih zanimanja. Riječ je o projektu kojeg u suradnji s našom Obrtničkom komorom provodimo od 2003. godine, otkada je više od 500 mladih dobilo stipendije u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna kuna, čime smo motivirali mlade da upišu programe u strukovnim školama te steknu zvanja koja im pružaju siguran posao jer tržište za njima vapi.

Također, u svrhu povezivanja manjih, nezavisnih poljoprivrednih proizvođača s područja Međimurske županije, predviđena je izgradnja logističko distributivnog centra za područje sjeverne Hrvatske, čijom će se realizacijom poboljšati uvjeti lokalnih poljoprivrednih proizvođača u lancima vrijednosti, omogućiti zajednički plasman na postojeća i nova tržišta te postići uštede kod skladištenja, pakiranja i otpremanja finalnog proizvoda na tržište, a sve s ciljem da budu otporniji na stalne destabilizacije tržišta. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor ima pozitivan učinak i na poslovanje međimurskih gospodarstvenika budući da su uglavnom izvozno orijentirani.

Ne treba zaboraviti ni ulaganje u ono najvažnije – ljude. Koje mjere poduzimate za podršku stanovništvu u raznim područjima djelovanja?

Stabilni i dobro izbalansirani proračuni omogućili su nam privlačenje novca iz EU fondova jer smo ih bili kadri pratiti. Istovremeno, na taj način oslobodili smo proračun za građane – i u tome se očituje naša snaga. Među hrvatskim smo županijama koje najviše izdvajaju za učeničke i studentske stipendije kao i ostale potpore po glavi stanovnika, a vodeći smo i po udjelu izdvojenih sredstava u proračunu za dodjelu jednokratnih financijskih potpora redovnim studentima s kojima smo nastavili i ove godine. Godinama njegujemo izvrstan model stipendiranja učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja u suradnji s Obrtničkom komorom i jedinicama lokalne samouprave čime se direktno pozitivno utječe na tržište rada i podupire gospodarstvenike. Uz navedeno, Međimurska županija stipendira djecu hrvatskih branitelja, financira prijevoz učenika i studenata, kao i rad asistenata u nastavi u školama te vrtićima. Najuspješniji studenti i učenici primaju stipendije i putem županijske Zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec, te Zaklade Mikec. Nova potpora, koja je također naišla na dobar odjek, je uvođenje besplatnog prijevoza vlakom za redovne studente i to cijelom Hrvatskom.

Sufinanciramo osobne asistenate u vrtićima i školama kao jedini u Hrvatskoj, ali i dodjeljujemo potpore poljoprivrednicima, te poduzetnicima. Podupiremo rad naših udruga, te uvodimo modele kojima olakšavamo svakodnevicu ljudima, poput besplatnog prijevoza za starije osobe i osobe s invalidnošću, ili sufinanciranja ulaznica umirovljenicima za Gradske bazene Marija Ružić u Čakovcu. Iz županijskog proračuna nastavljamo i isplaćivati potpore ostalim srednjoškolcima i roditeljima osnovnoškolaca.

Nedavno smo s Općinom Nedelišće potpisali sporazum o partnerstvu na izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe, namijenjenog ljudima treće životne dobi. Riječ je o centru kapaciteta za 122 korisnika u institucionalnom dijelu, te za više od 300 korisnika izvaninstitucionalnih usluga koje će centar nuditi. Projekt nam je iznimno važan budući da smo prepoznali potrebu za uspostavom ovakvog centra u Međimurju.

Planiranih projekata u narednom razdoblju ne nedostaje što potvrđuje i plan razvoja Županije „težak” više od 8 milijardi kuna. Kakva je vaša vizija Međimurske županije sutra?

U daljnjem razvoju iskoristit ćemo svaku priliku, ali svako osvojeno priznanje. Primjerice, ugledni časopis Financial Times nas je četiri puta uvrstio među deset najpovoljnijih područja Europe za razvoj poduzetništva i život. Daljnji razvoj obilježit će i 12 aktualnih strateških projekata u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i turizmu. Vizija kojom se vodimo je da Međimurje bude županija po mjeri svakog stanovnika, odnosno da mogućnosti koje pruža udovoljavaju potrebama svih žitelja. Želimo najbolju moguću kvalitetu života u svim segmentima: počevši od obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, sporta, kulture do očuvanja okoliša. Stvaramo zdravo, uključivo i otporno društvo, zajednicu u čijim temeljima leži solidarnost i humanost.

Što poručujete građanima povodom Dana Međimurske županije?

Drage Međimurke i Međimurci, želim vam sretan Dan Međimurske županije. Nastavimo zajedno, marljivo i predano, onako kako to samo Međimurci znaju, graditi naš svijet da bismo ga s ponosom predali novim generacijama.

tklopotan / www.sjever.hr
30.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.