Now Reading:
Za još ljepši i zeleniji grad: Varaždinske Toplice povodom Dan planeta Zemlje uspostavile jestivu dnevnu sobu!
Full Article 2 minutes read

Za još ljepši i zeleniji grad: Varaždinske Toplice povodom Dan planeta Zemlje uspostavile jestivu dnevnu sobu!

Da Grad Varaždinske Toplice veliku pažnju pridaje zaštiti prirode i očuvanju okoliša za buduće generacije još je jednom potvrđeno zajedničkom akcijom sadnje stabala čime je ujedno obilježen i Dan planeta Zemlje. Tako je u pećini u šumi Košćevec, odnosno uređenoj zoni s pogledom na grad i izlaznu postaju na dionici autoceste A4, uspostavljena jestiva dnevna soba.

Naime, Grad je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom i komunalnim poduzećem Forum Toplice d.o.o. zasadio nove autohtone sadnice stabala koje nose imena kao i naselja na području Varaždinskih Toplica. Posađene su sadnice koje ne samo da odgovaraju ovom podneblju, nego i imenima naselja na području Grada – lijeska (Leskovec), sviba (Svibovec), jalša (Jalševec), hrast (Hrastovec), bor (Boričevec) i dren (Drenovec), a osim toga, ovaj je dio Varaždinskih Toplica bogatiji i za nove sadnice trešnje, jabuke, oraha i kestena.

Uz gradonačelnicu Dragicu Ratković, sadnji su prisustvovale i predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta, direktorica Foruma Toplice Martina Žnidar te Anica Keleminec iz Mjesnog odbora Boričevec.

-Varaždinske Toplice su kroz čitavu svoju povijest, prije svega, destinacija u koju gosti dolaze po zdravlje – termalna ljekovita voda, ugodna kontinentalna klima i bogatstvo šuma idealni su prirodni lječilišni resursi, i zbog toga je potrebno provoditi i podržati akcije u kojima se razvija ekološka svijest cijelog društva koja je važna za sve nas i našu budućnost – naglasila je gradonačelnica Ratković.

Osim što se ovom sadnjom dodatno uredio okoliš, njome će se ispuniti više ciljeva. Kompenzirat će se emisija ispušnih plinova iz automobila s autoceste A4 te obogatiti krajolik medonosnim biljem koje je garancija hrane za pčele koje su pak iznimno važne za opstanak planeta, a samim time i ljudske vrste.

Spomenimo i da Turistička zajednica Grada Varaždinskih Toplica u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom provodi projekt „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“ kojim se potiče razvoj održivog turizma.

Budući da je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma održiv okoliš, prostor i klima, Grad i gradska Turistička zajednica prepoznale su važnost pozicioniranja Varaždinskih Toplica kao inovativne i održive turističke destinacije koja s vlastitim resursima postupa odgovorno.

www.sjever.hr
29.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.