Now Reading:
Gradonačelnik Bilić s međunarodnog hydrogen foruma poručio: Po pitanju obnovljivih izvora energije jedan smo od pionira u Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnik Bilić s međunarodnog hydrogen foruma poručio: Po pitanju obnovljivih izvora energije jedan smo od pionira u Hrvatskoj

U Zagrebu je u hotelu Esplanada održan XII. Međunarodni hydrogen forum na kojem je sudjelovao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. Na forumu se raspravljalo o napretku u primjeni zelenog vodika kao energenta za dekarbonizaciju na koji se Europska unija oslanja u svojim strateškim dokumentima kao energenta budućnosti.

Gradonačelnik Bilić bio je jedan od panelista na diskusiji na temu financiranja i ishođenja dozvola za realizaciju H2 projekata, a predstavljen je i viličar na vodikov pogon tvrtke Toyota H2.

-Grad Ludbreg bavi se obnovljivim izvorima energije više od pet godina i mislim da smo jedni od pionira po tom pitanju u Republici Hrvatskoj. Odlučili smo se pripremiti za proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije prije svega u industriji radi povećanja konkurentnosti njihovih proizvoda. Naše gospodarstvo uvelike ovisi o stabilnoj i jeftinoj energiji te velike promjene u cijeni plina i struje stvorile su moštvo briga i strahova među gospodarstvenicima. Hrvatska ima jednu od najnižih cijena plina i struje u Hrvatskoj, ali ne zahvaljujući vlastitoj proizvodnji nego subvencijama Vlade. Cijena koju sada određuje Zagreb nije realna i u jednom trenu će se morati opet vratiti na tržište. Mi bismo voljeli omogućiti našim gospodarstvenicima da kroz korištenje obnovljivih izvora energije ostanu konkurentni u budućnosti, ali isto tako učiniti grad još “zelenijim“. Gradovi ne mogu graditi solarne elektrane ili geotermalna postrojenja, ali mogu pripremiti teren za privatne investicije u energetskom sektoru kroz prostorno plansku dokumentaciju, što smo i učinili – kaže ludbreški gradonačelnik i dodaje kako je to najbolje do izražaja došlo u energetskoj krizi kada su se gospodarstvenici susreli s velikim izazovima zbog drastičnog skoka cijena plina, ali isto tako i zbog cijene energije.

-Mi smo jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji ima u svom prostornom planu predviđene lokacije za punionice vodika, za solarne elektrane za tzv. agrosolar koji je u Europi i svijetu hit, a radimo i na geotermalnoj eneregiji. Na poljoprivrednim površinama na visini od 3 metra razvijaju se solarne elektrane, odnosno solarne farme, a ispod toga se odvija poljoprivredna proizvodnja, bilo stočarska, povrtlarska ili neka druga. Sve smo to učinili uz praćenje svjetskih trendova i ponekad to nailazi na nerazumijevanje – ističe gradonačelnik i dodaje kako se nada da će Ludbreg početkom iduće godine imati prvu proizvodnju i prodaju vodika za europsko tržište.

-Cijena kilograma vodika je 10 eura što je prilično visoka cijena, ali uz subvencije i sve one poticaje koje daje Europska unija je jeftinije, stabilnije i čišće od bilo kojeg drugog izvora energije i nadam se da ćemo u tom pogledu uskoro biti prvi u Hrvatskoj. Puno draže bilo bi nam i kad bismo u tom segmentu imali dobru suradnju s državom jer trenutačno nam u ladici u Zagrebu stoje tri velike investicije. Čekamo potpis za darovanje zemljišta koje nam ne treba za golf terene i zabavne sadržaje već za gospodarstvo, nova zapošljavanja i stvaranje veće konkurentnosti ludbreškog gospodarstva. Nažalost, trenutno ne nailazimo na potporu onih koji bi nam u tome trebali pomoći – ustvrdio je Bilić.

Forum održan u Zagrebu organizirala je Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, a na njemu su sudjelovali predstavnici Ministarstava gospodarstva i održivog razvoja, vodeći domaći i međunarodni gospodarstvenici koji rade na razvoju i implementaciji vodika te predstavnici javnog sektora.

www.sjever.hr
29.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.