Now Reading:
U NOVOM RUHU U Varaždinu otvoren obnovljeni Habdelićev trg
Full Article 2 minutes read

U NOVOM RUHU U Varaždinu otvoren obnovljeni Habdelićev trg

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković u četvrtak su nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, zajedno s predsjednikom Lovrom Lukavečkim i gradskim vijećnicima obišli novouređeni Habdelićev trg.

– Stručnjaci iz ovog područja, s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, konzervatori, Društvo arhitekata iz Varaždina, odabrali su upravo ovaj rad koji je izveden na novom trgu. Struka mora odlučivati o tome, a ne politika. Vrijednost radova je oko 450 tisuća eura. Dobili smo jedan lijep, funkcionalan trg, s fontanom, specifičnom rasvjetom, a koji je dosad bio u blatu, prašini i deset godina je služio kao divlje parkiralište. Vjerujem da će naši građani uživati u njemu i svim sadržajima koje će nuditi – rekao je gradonačelnik.

Javni natječaj za Habdelićev trg proveden je 2016. godine u organizaciji Društva arhitekata Varaždin, a pristiglo je 38 radova. Prva nagrada u vrijednosti od 30 tisuća kuna dodijeljena je autorima AUTORSKI TIM B!RO (Dora Lončarić, Mario Kralj, Saša Košuta i Ljiljana Lončarić). Pobjednički rad izveden je gotovo u cijelosti kao što je i zamišljen. Odustalo se jedino od modularnog ozelenjenog zida uz zapadne fasade, zbog naknadne građevinske interpolacije na dodiru s trgom. Ova je intervencija uzrokovala i promjenu koncepta osvjetljenja prostora čime je trg od podne rasvjete dobio “stropnu” i samim time treću dimenziju.

Uz sam trg nalazi se palača Zakmardy koja je kulturno dobro, a na koju Grad Varaždin ima pravo prvokupa.

– To je prvorazredan objekt i željeli bismo ga privesti svrsi, srediti fasadu, promijeniti prozore i dati mu novu namjenu, vjerojatno muzejsku. Tada će i sam Habdelićev trg zasjati u svom punom sjaju – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj te istaknuo kako je gradska jezgra najvrjedniji resurs Varaždina o kojem se treba posebno brinuti.

www.sjever.hr
28.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.