Now Reading:
Svečano obilježen Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu
Full Article 4 minutes read

Svečano obilježen Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

Program Dana Međimurske županije obuhvaća sve domene djelovanja ljudi na međimurskom području, od sporta do znanosti, pa je tako održana i međunarodna znanstvena konferencija, 5. Međimurski filološki i pedagoški dani te obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Učiteljski fakultet u Čakovcu u novijoj povijesti postao je dio Sveučilišta u Zagrebu, a prošlost ustanove čine brojne generacije učitelja i odgajatelja koji su brinuli i brinu za obrazovanje i odgoj djece.

Uzvanicima se na svečanosti povodom Dana Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obratila prodekanica ustanove Blaženka Filipan-Žignić te povela publiku na putovanje prošlošću ustanove.

– Ako ne poznajemo povijest ne možemo biti uspješni u gradnji sadašnjosti kako bi nam bilo bolje u budućnosti. Godina 1879. predstavlja početak obrazovanja učitelja u Čakovcu, a uzvanici tadašnjeg otvorenja bili su mahom Mađari, kao i učitelji i učenici. Danas znamo da mađarizacija nije uspjela, a sljedeća prijelomna godina za našu ustanovu je 1919., kada se Međimurje pripaja matici zemlji i kada se mijenja profil kadra. Mučna je bila 1941. kada je mađarska vojska ustanovu pretvorila u konjušnicu i mučilište, da bi od 1945. započeo istinski razvoj – rekla je Filipan – Žignić dodavši kako od 2005. godine rade kao dio Sveučilišta u Zagrebu.

– Djecu dajete onima kojima najviše vjerujte, a to su učitelji i odgajatelji. Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu danas je suvremena ustanova na kojoj se ti kadrovi kvalitetno obrazuju te, uz redovni program, nudimo tri doktorska i pet poslijediplomskih specijalističkih programa – istaknuo je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta, čestitavši rođendan Odsjeka u vlastito ime te u ime rektora.

Međimurski župan Matija Posavec kroz simboliku brojki pozdravio je okupljene na svečanosti naglasivši:

– Čast mi je čestitati vam 144. godišnjicu izobrazbe na našem području, 104. godišnjicu obrazovanja na hrvatskom jeziku te 48 godina sustava obrazovanja odgojitelja. Brojka četiri u numerologiji simbolizira odlučnost, dakle snažnu volju i snažne ideje, a vi upravo tim vrlinama gradite Učiteljski fakultet koji je postao više od obrazovne ustanove. Idejama ste nadišli područje obrazovanja koje ste oplemenili kulturom i razvojem sporta – rekao je župan, dodavši da je Međimurskoj županiji obrazovanje u centru interesa jer bez ulaganja u to područje nitko ne može računati na ozbiljan razvitak.

– U aktualnom ulagačkom ciklusu obnovit ćemo ili dograditi 19 vrtića, u svim školama pripremiti uvjete za prelazak na jednosmjensku nastavu te stvoriti okruženja da djeci škola bude drugi dom. Ali za sve to trebamo učitelje i odgojitelje – dodao je župan.

Izaslanik Grada Čakovca, pročelnik David Vugrinec naglasio je da Odsjek ima neprocjenjivu vrijednost u zajednici s obzirom da obrazuje ljude koji odgajaju našu djecu i mlade, a sama zgrada fakulteta dio je bogate čakovečke povijesti.

Tijekom svečanosti dodijeljene su zahvalnice županu Međimurske županije, gradonačelnici Grada Čakovca, studentskom centru Varaždin, Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, I.,II. i III Osnovnoj školi Čakovec te dječjim vrtićima Cipelica i Cvrčak, Međimurskom veleučilištu Čakovec, Mariju Vukoji te Turističkoj zajednici Grada Čakovca za izniman doprinos razvitku Odsjeka u Čakovcu, dok su Zahvalnice za nesebičnu pomoć i doprinos Odsjeku u Čakovcu primili profesorica Darinki Kiš-Novak, Andrija Večenaj i Tehnička služba Odsjeka u Čakovcu.

Zahvalnica za uspješnu organizaciju međunarodne znanstvene konferencije 5. Međimurski filološki i pedagoški dani dodijeljena je Organizacijskom odboru u kojemu suBlaženka Filipan Žignić, Mateja Sabo Junger, Ivana Nikolić, Adrijana Višnjić-Jevtić, Goran Lapat i Hrvoje Šlezak. Za nesebičan doprinos organizaciji međunarodne znanstvene konferencije 5. Međimurski filološki i pedagoški dani i obilježavanju Dana Odsjeka zahvalnicu je primio Igor Šalamun, dok je za cjelokupni nesebični doprinos tijekom svih godina rada na Učiteljskom fakultetu -Odsjeku u Čakovcu zahvalnica dodjeljena Branimiru Magdaleniću.

Svečanost su svojim glazbenim izvedbama uveličali djevojački zbor Odsjeka u Čakovcu, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca pod dirigentskom pratnjom Tomislava Cvrtile i klavirskom pratnjom Branimira Magdalenića, a Romana Rod svojom baletno-plesnom točkom.

www.sjever.hr
28.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.