Now Reading:
Svečano obilježen Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu
Full Article 4 minutes read

Svečano obilježen Dan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

Program Dana Međimurske županije obuhvaća sve domene djelovanja ljudi na međimurskom području, od sporta do znanosti, pa je tako održana i međunarodna znanstvena konferencija, 5. Međimurski filološki i pedagoški dani te obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Učiteljski fakultet u Čakovcu u novijoj povijesti postao je dio Sveučilišta u Zagrebu, a prošlost ustanove čine brojne generacije učitelja i odgajatelja koji su brinuli i brinu za obrazovanje i odgoj djece.

Uzvanicima se na svečanosti povodom Dana Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu obratila prodekanica ustanove Blaženka Filipan-Žignić te povela publiku na putovanje prošlošću ustanove.

– Ako ne poznajemo povijest ne možemo biti uspješni u gradnji sadašnjosti kako bi nam bilo bolje u budućnosti. Godina 1879. predstavlja početak obrazovanja učitelja u Čakovcu, a uzvanici tadašnjeg otvorenja bili su mahom Mađari, kao i učitelji i učenici. Danas znamo da mađarizacija nije uspjela, a sljedeća prijelomna godina za našu ustanovu je 1919., kada se Međimurje pripaja matici zemlji i kada se mijenja profil kadra. Mučna je bila 1941. kada je mađarska vojska ustanovu pretvorila u konjušnicu i mučilište, da bi od 1945. započeo istinski razvoj – rekla je Filipan – Žignić dodavši kako od 2005. godine rade kao dio Sveučilišta u Zagrebu.

– Djecu dajete onima kojima najviše vjerujte, a to su učitelji i odgajatelji. Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu danas je suvremena ustanova na kojoj se ti kadrovi kvalitetno obrazuju te, uz redovni program, nudimo tri doktorska i pet poslijediplomskih specijalističkih programa – istaknuo je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta, čestitavši rođendan Odsjeka u vlastito ime te u ime rektora.

Međimurski župan Matija Posavec kroz simboliku brojki pozdravio je okupljene na svečanosti naglasivši:

– Čast mi je čestitati vam 144. godišnjicu izobrazbe na našem području, 104. godišnjicu obrazovanja na hrvatskom jeziku te 48 godina sustava obrazovanja odgojitelja. Brojka četiri u numerologiji simbolizira odlučnost, dakle snažnu volju i snažne ideje, a vi upravo tim vrlinama gradite Učiteljski fakultet koji je postao više od obrazovne ustanove. Idejama ste nadišli područje obrazovanja koje ste oplemenili kulturom i razvojem sporta – rekao je župan, dodavši da je Međimurskoj županiji obrazovanje u centru interesa jer bez ulaganja u to područje nitko ne može računati na ozbiljan razvitak.

– U aktualnom ulagačkom ciklusu obnovit ćemo ili dograditi 19 vrtića, u svim školama pripremiti uvjete za prelazak na jednosmjensku nastavu te stvoriti okruženja da djeci škola bude drugi dom. Ali za sve to trebamo učitelje i odgojitelje – dodao je župan.

Izaslanik Grada Čakovca, pročelnik David Vugrinec naglasio je da Odsjek ima neprocjenjivu vrijednost u zajednici s obzirom da obrazuje ljude koji odgajaju našu djecu i mlade, a sama zgrada fakulteta dio je bogate čakovečke povijesti.

Tijekom svečanosti dodijeljene su zahvalnice županu Međimurske županije, gradonačelnici Grada Čakovca, studentskom centru Varaždin, Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, I.,II. i III Osnovnoj školi Čakovec te dječjim vrtićima Cipelica i Cvrčak, Međimurskom veleučilištu Čakovec, Mariju Vukoji te Turističkoj zajednici Grada Čakovca za izniman doprinos razvitku Odsjeka u Čakovcu, dok su Zahvalnice za nesebičnu pomoć i doprinos Odsjeku u Čakovcu primili profesorica Darinki Kiš-Novak, Andrija Večenaj i Tehnička služba Odsjeka u Čakovcu.

Zahvalnica za uspješnu organizaciju međunarodne znanstvene konferencije 5. Međimurski filološki i pedagoški dani dodijeljena je Organizacijskom odboru u kojemu suBlaženka Filipan Žignić, Mateja Sabo Junger, Ivana Nikolić, Adrijana Višnjić-Jevtić, Goran Lapat i Hrvoje Šlezak. Za nesebičan doprinos organizaciji međunarodne znanstvene konferencije 5. Međimurski filološki i pedagoški dani i obilježavanju Dana Odsjeka zahvalnicu je primio Igor Šalamun, dok je za cjelokupni nesebični doprinos tijekom svih godina rada na Učiteljskom fakultetu -Odsjeku u Čakovcu zahvalnica dodjeljena Branimiru Magdaleniću.

Svečanost su svojim glazbenim izvedbama uveličali djevojački zbor Odsjeka u Čakovcu, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca pod dirigentskom pratnjom Tomislava Cvrtile i klavirskom pratnjom Branimira Magdalenića, a Romana Rod svojom baletno-plesnom točkom.

www.sjever.hr
28.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.