Now Reading:
Gradonačelnik Škvarić održao hitan sastanak s predstavnicima lokalnih vodovoda: Najvažnije je da građani koriste zdravstveno ispravnu i kvalitetnu vodu
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnik Škvarić održao hitan sastanak s predstavnicima lokalnih vodovoda: Najvažnije je da građani koriste zdravstveno ispravnu i kvalitetnu vodu

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić održao je hitan sastanak s predstavnicima lokalnih vodovoda, zbog najnovije situacije vezane za lokalne vodovode.

Naime, rezultati provedene analize ispravnosti vode pokazali su kako je voda u lokalnim vodovodima Ves i Strupari-Jureni zdravstveno neispravna za ljudsku upotrebu. Cilj sastanka bio je utvrditi daljnje aktivnosti usmjerenih rješavanju nastalog problema.

-Naravno, građani su ti koji su na prvome mjestu i treba ih opskrbiti zdravstveno ispravnom i kvalitetnom vodom – naglasio je gradonačelnik Škvarić.

Zaključci sastanka su da je Grad Lepoglava djelovao u skladu sa zakonom i nakon što je Varaždinska županija, koja je naložila Zavodu za javno zdravstvo da provede analizu, obavijestila Grad o zdravstvenoj neispravnosti vode, Grad je bio dužan o tome obavijestiti građane.

Naglašeno je i kako Grad Lepoglava nema ingerenciju nad lokalnim vodovodima niti njima upravlja, a ono što mora u ovakvim situacijama učiniti je slijediti zakonske odredbe, stoga je bila dužnost obavijestiti građane da je voda neispravna za ljudsku upotrebu

Ne popravi li se stanje, Grad mora osigurati opskrbu pitkom vodom što je, u suradnji s vatrogascima, spreman i učiniti, a udrugama građana koje upravljaju lokalnim vodovodima spreman je pružiti i dodatnu pomoć u rješavanju ovog problema.

Najvažnije je da građani koriste zdravstveno ispravnu i kvalitetnu vodu, istaknuto je, a od Zavoda za javno zdravstvo potrebno je zatražiti da što žurnije napravi novu analizu, što će, uz podršku gradonačelnika i Grada Lepoglave, učiniti Udruga građana Lepoglavska Ves.

-Ako nova analiza pokaže da je voda zdravstveno ispravna za ljudsku upotrebu, u što ne sumnjam, pokrenuta će biti zakonom propisana procedura. U okviru nje će građani biti obaviješteni da je voda zdravstveno ispravna za ljudsku upotrebu što nam je svima najvažnije – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Andrej Jamnić, predstavnik Udruge građana Lepoglavska Ves, koja upravlja lokalnim vodovodom Ves, istaknuo je da je analiza kojom je utvrđeno da je voda zdravstveno neispravna za ljudsku upotrebu napravljena 24. ožujka. Grad Lepoglava je od strane Varaždinske županije o rezultatima te analize obaviješten 25. travnja. Tog su dana, posredstvom Grada, o tome obaviješteni i građani. Međutim, redovita analiza vode napravljena 4. travnja pokazala je da je voda u lokalnom vodovodu Ves potpuno zdravstveno ispravna.

-Odmah nakon obavijesti da je voda zdravstveno neispravna kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo. Tražili smo da se što hitnije napravi nova analiza jer znamo da je voda, a što je pokazala redovita analiza napravljena u travnju, kao i sve prethodne analize koje redovito provodimo, zdravstveno ispravna za ljudsku upotrebu. Na rezultat analize od 24. ožujka utjecao je veći broj koliforma. Riječ je o elementu za koji Svjetska zdravstvena organizacija traži da se ubuduće ne uzima u obzir kod analize zdravstvene ispravnosti vode – istaknuo je Jamnić naglasivši još jednom potrebu da se što žurnije napravi nova analiza s čime se složio i gradonačelnik.

sjever.hr
28.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.