Now Reading:
Masovni pomor pčela u Međimurju! Posavec: Materijalna šteta će se sanirati, pomoći ćemo svi
Full Article 4 minutes read

Masovni pomor pčela u Međimurju! Posavec: Materijalna šteta će se sanirati, pomoći ćemo svi

Na imanju Mladena Mikulana, vrijednog i radišnog pčelara iz Međimurske županije održana je konferencija za novinare povodom pomora pčela u Međimurju. Uz predsjednika Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija“ Željka Trupkovića te predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Dražena Koceta konferenciji je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Pčelarstvo je posao kojim se obitelj Mikulan već dugo bavi. S pčelarstvom je započeo djed gospodina Mladena, nakon njega posao je preuzeo Mladenov otac, a sada je na njemu red. Kaže da se u svom tom vremenskom razdoblju, ovako nešto nikad nije desilo.

-Jedan naš tu domaći čovjek, napravi takvu grešku, možda nije htio, ali ako mu već piše na sredstvu da 10 dana prije cvatnje treba prskati, zašto je on prskao dok je repica već cvala? Znači da je on to napravio svjesno. Imamo neprocjenjive štete, ja imam 24 zajednice i u svakoj zajednici oko 50 tisuća pčela – rekao je kroz suze Mikulan i zamolio državu, Županiju i Općinu za pomoć.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kaže kako Međimurska županija stoji iza svake emocije koje su doživjeli pčelari zbog ovog nemilog događaja, a u sanaciji štete pomoći će i Općina Gornji Mihaljevec i Županija, a kontaktirat će se i Ministarstvo.

-Ako već imamo ovdje blagodat da možemo koristiti najbolji, najkvalitetniji i autohtoni proizvod onda to moramo cijeniti. Materijalna šteta će se sanirati, pomoći ćemo svi – rekao je župan.

Župan Posavec prozvao je i institucije koje su zakazale te ih pozvao da odrade svoj posao.

-Bez obzira radi li se o ministarstvu, državnom inspektoratu ili policiji. Nadam se da će ovo shvatiti kao poziv da se cijela situacija riješi na najbolji mogući način sa željom i dubokom vjerom da se takve stvari više neće događati. Ne samo zbog pčelara, ne samo zbog naših autohtonih proizvoda, nego zbog imidža Županije u koji jako puno ulažemo da budemo održiva destinacija s najkvalitetnijim domaćim proizvodima – poručio je Posavec.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet kaže kako je priča s trovanjima počela još 2020. godine te da su s tim problemom upoznati na području cijele Republike Hrvatske. Stoga je još 2020. godine u Ministarstvu poljoprivrede dogovoren hodogram kako rješavati te probleme, doći do rezultata. Međutim, po mišljenju Koceta, danas izostaje mehanizam tih kontrola.

-Nisam za to da se nekoga kazni, da se nekoga uništi jer i ratari su isto poljoprivrednici kao i mi pčelari, koji se isto bore za svoju koricu kruha. No, očito je da među njima ima ljudi koji ne znaju, ne žele znati i ne barataju dobro s tim sredstvima koja su otrovna za pčele. Danas smo ovdje isključivo zbog medonosne pčele koja nam je prirodni indikator da se nešto loše dešava – izjavio je Kocet.

Kocet naglašava da je oko 90 posto prirodnih oprašivača pomrlo, što je još jedan pokazatelj da pčelari preuzimaju oprašivačku djelatnost.

-Stvarno je šteta da poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom ove ratarske kulture ne shvaćaju da im je pčela pomogla u cijelom njihovom procesu zarade i dobiti, da ta dobit bude još i veća. Moramo napraviti nešto po pitanju edukacije da se ovakve stvari više ne dogode – zaključio je Kocet.

Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Agacija ističe kako je ovo već treće trovanje pčela u posljednje četiri godine u Međimurju.

-Iz prva dva trovanja dobili smo hodogram koje je Ministarstvo napravilo, dobili smo odgovore kolika je zakonska kazna za počinitelja, a najvažnije što smo dobili je ovo treće trovanje. Je li to ispravan put tih institucija? Mislim da nije i da su pčelari zaslužili da se o tome povede više računa – zaključio je Trupković.

md/sjever.hr
27.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.