Now Reading:
Državna tajnica Mađerić u Krapini najavila sve prednosti donošenja novog Zakona o osobnoj asistenciji!
Full Article 3 minutes read

Državna tajnica Mađerić u Krapini najavila sve prednosti donošenja novog Zakona o osobnoj asistenciji!

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić upoznala je u četvrtak u Krapini članove Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije s najnovijim informacijama vezano uz skoro donošenje novog Zakona o osobnoj asistenciji ali i drugim aktualnostima s područja socijalne politike.

Što se tiče spomenutog zakona naglasila je da će tijekom lipnja prijedlog zakona biti na saborskoj raspravi u drugom čitanju i da sam prijedlog predviđa značajne pozitivne promjene koji se odnose na pružatelje usluga osobne asistencije. Podsjetila je kako je trenutno korištenje takvih usluga uvjetovano članstvom u udruzi, a nakon stupanja ovog zakona na snagu, to će biti pravo svih osoba s invaliditetom.

-Gledamo li broj korisnika usluge, kada zakon stupi na snagu, bit će obuhvaćeno više od 14 tisuća korisnika – kazala je državna tajnica dodajući da će se povećati i satnica asistenata, ali i ukupni iznos sredstava koji će biti višestruko veći nego do sada.

Državna tajnica ujedno je podsjetila na sve mjere koje je Vlada osigurala za vrijeme pandemije covida te nedavne energetske krize.

-Osigurani su i isplaćeni zaista veliki iznosi od povećanja zajamčene minimalne naknade. Za ublažavanje rasta cijene energenata povećani su iznosi za osobe s invaliditetom, za sve domove koji pružaju usluge smještaja starijih osoba, dok je za korisnike dječjih doplataka u dva navrata isplaćena naknada od 150 eura. Za naše umirovljenike već ranije je isplaćen covid, a nakon toga i energetski dodatak – podsjetila je Mađerić. Ujedno je najavila i veliki broj novih natječaja na području socijalne skrbi.

-Kao Ministarstvo možemo najaviti program „Zaželi” koji će biti među prvim raspisanim projektima. To je tek početak raspisivanja natječaja. Bit će stvarno puno projekata i pozivam vas da pratite naše objave da se uključite i javite. Svi oni koji su bili spremni i koji su se prijavili zaista su mnogo toga riješili preko naših projekata odnosno mjera – najavila je državna tajnica.

Predsjednik Županijske organizacije Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović zahvalio je državnoj tajnici na dolasku i informacijama o spomenutom novom zakonu, ali i ostalim aktualnostima s područja socijalne skrbi. A jedna od tih tema bila je i palijativna skrb na području Krapinsko-zagorske županije.

Kako je naglasio Gregurović ta je usluga sve potrebnija našem društvu, kako na nacionalnoj razini tako i na području županije. Dobra je vijest da se na tom području pripremaju aktivnosti i da će formiranje ustanova najvjerojatnije biti financirano od strane Europske unije.

Nakon sastanka s članovima stranke država tajnica održala je i sastanak s predstavnicima udruga s područja Krapinsko-zagorske županije na kojem je također predstavila prijedlog novog Zakona o osobnoj asistenciji.

www.sjever.hr
27.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.