Now Reading:
Župan Kolar: Ako županija doktorima omogući specijalizaciju moraju vratiti “dug” zajednici, a ne otići na KBC Rebro, Vinogradsku ili Dubravu
Full Article 2 minutes read

Župan Kolar: Ako županija doktorima omogući specijalizaciju moraju vratiti “dug” zajednici, a ne otići na KBC Rebro, Vinogradsku ili Dubravu

Kao i svi krajevi Hrvatske, i Krapinsko-zagorska županija susreće se s problemom manjka medicinskog kadra. Iako u toj županiji nisu sjedili skrštenih ruku već se ranije promišljalo o tom problemu, kao i njegovim rješenjima, manjak doktora je evidentan.

-Došli smo do toga da nam u zdravstvu nedostaje doktora, medicinskog kadra, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Postoji bojazan da ćemo se, ako sustav ne riješi problem koji imamo, suočiti s ozbiljnim nedostatkom doktora – izjavio je u srijedu u Konjščini župan Željko Kolar podsjećajući da se županija ozbiljno počela baviti tim problemom prije dosta godina.

-Mi smo reagirali prije sedam godina kada smo počeli stipendirati studente Medicinskog fakulteta i sa specijalizacijama gdje smo u prosjeku po broju stanovnika bili među prve tri županije u Republici Hrvatskoj. U ovom trenutku 95 naših doktora je na specijalizaciji i još njih 25 čeka specijalizaciju. Međutim, ako se do kraja liberalizira ovaj dio oko specijalizacija, objektivno je da više nemamo motiva slati doktore na specijalizaciju jer ako specijalizaciju provedu s nama, a nakon toga mi ostanemo bez njih i svi završe u KBC Rebro, Vinogradska, Dubrava, onda mi od toga nemamo nikakve koristi – svjestan je problema župan Kolar.

S jedne strane je svjestan da treba napraviti kompromis kako se mladi doktori ne bi osjećali kao da su vezani žicom.

-S druge strane i oni moraju biti svjesni da instituciji koja im je omogućila specijalizaciju “vrate težaka”, kako bi mi u Zagorju rekli – zaključio je Kolar.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.