Now Reading:
Župan Kolar: Ako županija doktorima omogući specijalizaciju moraju vratiti “dug” zajednici, a ne otići na KBC Rebro, Vinogradsku ili Dubravu
Full Article 2 minutes read

Župan Kolar: Ako županija doktorima omogući specijalizaciju moraju vratiti “dug” zajednici, a ne otići na KBC Rebro, Vinogradsku ili Dubravu

Kao i svi krajevi Hrvatske, i Krapinsko-zagorska županija susreće se s problemom manjka medicinskog kadra. Iako u toj županiji nisu sjedili skrštenih ruku već se ranije promišljalo o tom problemu, kao i njegovim rješenjima, manjak doktora je evidentan.

-Došli smo do toga da nam u zdravstvu nedostaje doktora, medicinskog kadra, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Postoji bojazan da ćemo se, ako sustav ne riješi problem koji imamo, suočiti s ozbiljnim nedostatkom doktora – izjavio je u srijedu u Konjščini župan Željko Kolar podsjećajući da se županija ozbiljno počela baviti tim problemom prije dosta godina.

-Mi smo reagirali prije sedam godina kada smo počeli stipendirati studente Medicinskog fakulteta i sa specijalizacijama gdje smo u prosjeku po broju stanovnika bili među prve tri županije u Republici Hrvatskoj. U ovom trenutku 95 naših doktora je na specijalizaciji i još njih 25 čeka specijalizaciju. Međutim, ako se do kraja liberalizira ovaj dio oko specijalizacija, objektivno je da više nemamo motiva slati doktore na specijalizaciju jer ako specijalizaciju provedu s nama, a nakon toga mi ostanemo bez njih i svi završe u KBC Rebro, Vinogradska, Dubrava, onda mi od toga nemamo nikakve koristi – svjestan je problema župan Kolar.

S jedne strane je svjestan da treba napraviti kompromis kako se mladi doktori ne bi osjećali kao da su vezani žicom.

-S druge strane i oni moraju biti svjesni da instituciji koja im je omogućila specijalizaciju “vrate težaka”, kako bi mi u Zagorju rekli – zaključio je Kolar.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.