Now Reading:
Kreće li uskoro investicija u Zagorju vrijedna milijardu kuna?
Full Article 2 minutes read

Kreće li uskoro investicija u Zagorju vrijedna milijardu kuna?

Prema informacijama koje su se ovih dana pojavile u javnosti uskoro bi se mogla krenuti raditi druga cijev tunela na autocesti Zagreb-Macelj a riječ je o investiciji vrijednoj 130 milijuna eura ili oko milijardu kuna.

Na taj način dionica autoceste Đurmanec – Macelj, dugačka 3,7 kilometara, napokon bi mogla dobiti svoj puni profil. Riječ je o investiciji za što sredstva stižu s nacionalne razine. Na samom projektu, prema procjenama, radilo bi nekoliko stotina djelatnika tijekom dvije godine. Natječaj za odabir izvođača radova, prema dostupnim informacijama, trebao bi biti u drugoj polovici ove godine.

Autocesta Zagreb-Macelj ukupne je dužine gotovo 60 km, počinje u čvoru Jankomir na autocesti Bregana – Zagreb – Lipovac, a završava u Maclju na međunarodnom graničnom prijelazu prema Republici Sloveniji. Prolazi kroz dvije županije, a to su Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija.

Veći dio autoceste izgađen je prije 1997. godine, od Zagreba do Krapine, a posljednja dionica autoceste, Krapina-Macelj, otvorena je 29. svibnja 2007. godine, a na njoj je tada izgrađeno šest novih tunelskih kompleksa.

Dionicom zagorske autoceste Đurmanec – Macelj, vozi se jednim kolničkim trakom. Osim što se u ljetnoj sezoni stvaraju velike gužve, postoji i sigurnosni problem koji će se riješiti upravo izgradnjom punog profila tunela.

s.kalajdžija/sjever.hr 26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.