Now Reading:
Katastrofa u Međimurju! Korištenjem ilegalnih pesticida uzrokovali pomor tisuće i tisuće pčela
Full Article 2 minutes read

Katastrofa u Međimurju! Korištenjem ilegalnih pesticida uzrokovali pomor tisuće i tisuće pčela

Velika šteta napravljena je desecima proizvođača meda u Međimurskoj županiji, ali i šire!

Nakon masovnog pomora pčela u dva navrata prošle godine analize su pokazale da se u ovim dragocjenim kukcima nalaze supstance zabranjene u Hrvatskoj i da nije riječ o nekoj bolesti.

To je potvrdilo sumnje pčelara da neki poljoprivrednici koriste zabranjene pesticide koje kupuju u Srbiji i BiH te ih švercaju u Hrvatsku, donosi 24sata.

Tako pčelari iz Međimurja kažu kako pčele zbog ilegalnih pesticida umiru u mukama od otrova. Oni koji su imali i preko 400 kilograma meda godišnje, ove godine neće imati niti kilogram.

Pčele su samim time postale i agresivne, osjećaju se ugroženo te su se odlučile braniti. Međutim, sve više i više ih umire, a otvaranjem košnice na tisuće mrtvih pčela ispadne na pod.

Zbog cijele situacije reagirala je i policija.

-Povodom dojave o pomoru pčela na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su evidentirali događaj te je o svemu obaviješten veterinarski inspektor koji poduzima mjere iz svoje nadležnosti i koji će zatražiti određena vještačenja u cilju utvrđivanja uzroka pomora pčela – rekli su za 24sata policijski službenici PU međimurske.

Iz Državnog inspektorata su potvrdili kako će poljoprivredna inspekcija pokrenuti upravni i prekršajni postupak.

-Inspekcije su odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec obavile koordinirani inspekcijski nadzor. Prema trenutačnim podacima, zahvaćeno je sveukupno šest pčelinjaka s ukupno oko 100 košnica. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida – rekli su iz Državnog inspektorata za 24sata.

foto: arhiva
sjever.hr/24sata.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.