Now Reading:
Katastrofa u Međimurju! Korištenjem ilegalnih pesticida uzrokovali pomor tisuće i tisuće pčela
Full Article 2 minutes read

Katastrofa u Međimurju! Korištenjem ilegalnih pesticida uzrokovali pomor tisuće i tisuće pčela

Velika šteta napravljena je desecima proizvođača meda u Međimurskoj županiji, ali i šire!

Nakon masovnog pomora pčela u dva navrata prošle godine analize su pokazale da se u ovim dragocjenim kukcima nalaze supstance zabranjene u Hrvatskoj i da nije riječ o nekoj bolesti.

To je potvrdilo sumnje pčelara da neki poljoprivrednici koriste zabranjene pesticide koje kupuju u Srbiji i BiH te ih švercaju u Hrvatsku, donosi 24sata.

Tako pčelari iz Međimurja kažu kako pčele zbog ilegalnih pesticida umiru u mukama od otrova. Oni koji su imali i preko 400 kilograma meda godišnje, ove godine neće imati niti kilogram.

Pčele su samim time postale i agresivne, osjećaju se ugroženo te su se odlučile braniti. Međutim, sve više i više ih umire, a otvaranjem košnice na tisuće mrtvih pčela ispadne na pod.

Zbog cijele situacije reagirala je i policija.

-Povodom dojave o pomoru pčela na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su evidentirali događaj te je o svemu obaviješten veterinarski inspektor koji poduzima mjere iz svoje nadležnosti i koji će zatražiti određena vještačenja u cilju utvrđivanja uzroka pomora pčela – rekli su za 24sata policijski službenici PU međimurske.

Iz Državnog inspektorata su potvrdili kako će poljoprivredna inspekcija pokrenuti upravni i prekršajni postupak.

-Inspekcije su odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec obavile koordinirani inspekcijski nadzor. Prema trenutačnim podacima, zahvaćeno je sveukupno šest pčelinjaka s ukupno oko 100 košnica. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida – rekli su iz Državnog inspektorata za 24sata.

foto: arhiva
sjever.hr/24sata.hr
26.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.