Now Reading:
Sve zagorske škole protiv eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave! Kolar: Odlična ideja pretvorila se u revolt nastavnika
Full Article 3 minutes read

Sve zagorske škole protiv eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave! Kolar: Odlična ideja pretvorila se u revolt nastavnika

Eksperimentalni program cjelodnevne nastave koji bi od jeseni trebao biti uveden u određene osnovne škole u Hrvatskoj izazvao je revolt struke, ali i roditelja. Takvo mišljenje vlada i u Zagorju gdje se nijedna osnovna škola nije prijavila na ovaj eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Naime, kako su pojasnile ravnateljice dviju krapinsko-zagorskih osnovnih škola, Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj i Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec, na prijedlog nacrta stiglo je mnoštvo primjedbi.

-Kroz raspravu svih organa i tijela škole nitko nije bio za to da se prijavimo za eksperimentalni program cjelodnevne škole. Školski odbor je donio odluku da odbija jednoglasno, podržao je mišljenje učiteljskog vijeća – objasnila je Snježana Romić, ravnateljica Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj.

Dodala je kako je ideja cjelodnevne nastave itekako dobra i treba ju podržati, no u trenutnom obliku koji je predložilo resorno ministarstvo, puno je manjkavosti poput zaduženja učitelja, činjenice da gube određene satnice kao i da kurikulumi nisu do kraja dorađeni.

Međutim, u ponedjeljak su objavljene izmjene ovog nacrta, pa kako kaže ravnateljica tuheljske osnovne škole, i učitelji, i roditelji i školski odbor mogu promijeniti svoj stav.

U Osnovnoj školi Josipa Broza Kumrovec konačna odluka još nije donesena. Kako je pojasnila ravnateljica Maja Preglej, cjelodnevna će nastava biti prezentirana u utorak na školskom odboru koji će potom donijeti odluku hoće li se škola prijaviti na eksperimentalni program ili ne.

-Bilo je mnoštvo primjedbi, od predugog boravka djece u školi, pa do zaduženja učitelja. Roditelji najviše prigovaraju oko toga do kad će im djeca trebati biti u školi, a učitelji misle da nisu dovoljno dobro razrađeni kurikulumi, odnosno nisu još dane smjernice za to što će se od jeseni trebati raditi – rekla je Preglej.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar podsjetio je kako je na ovaj javni poziv stiglo preko 2000 primjedbi zbog čega naglašava da se odlična ideja o cjelodnevnoj nastavi pretvorila u revolt čitavog sustava.

-Jučer je došao zadnji tekst javnog poziva koji je uvažio ogromnu većinu primjedbi koje je dala struka, međutim, revolt kod nastavnika ostao je isti. Ono što je dobro je da je ministarstvo produžilo rok za prijavu gdje ćemo mi ponovno pozvati sve ravnatelje osnovnih škola koje su u jednoj smjeni i imaju uvjete da se jave za cjelodnevnu nastavu – napomenuo je Kolar.

Istaknuo je kako Krapinsko-zagorska županija smatra da je cjelodnevna nastava budućnost i dodao kako se on osobno zalaže za produživanje roka za prijavu na program kako bi škole i stručne službe Županije imale vremena iščitati izmjene koje su objavljene u ponedjeljak te sve to iskomunicirati s učiteljima.

-Naš osobni stav kao osnivača je da su jednosmjenska i cjelodnevni boravak djece u školi budućnost. To ima velika većina svih razvijenih zapadnoeuropskih zemalja i naš stav je da je eksperimentalni projekt prihvatljiv ako su prihvaćene sve izmjene koje je tražila struka. Treba nam dodatno vrijeme da to ponovno iskomuniciramo sa zbornicom kako bismo zajednički analizirali jesu li prihvaćene sve primjedbe struke i jesu li stečeni uvjeti da se i naše škole prijave na natječaj – zaključio je Kolar.

tklopotan / www.sjever.hr
25.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.