Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u Top 5 županija s najvećom prosječnom neto plaćom! Evo kako stoje ostale sjeverne županije
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u Top 5 županija s najvećom prosječnom neto plaćom! Evo kako stoje ostale sjeverne županije

Životni standard i kvaliteta života, a samim time i prosječne neto plaće, u Hrvatskoj i dalje uvelike ovise o mjestu stanovanja.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, izuzev Osječko-baranjske županije, slavonske županije bilježe najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj koje jedva prelaze 900 eura.

Podaci s početka godine pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije porasla u svim županijama, donosi Index.

Najveći rast plača zabilježen je u Karlovačkoj županiji, a najmanji u Međimurskoj županiji, gdje su plaće porasle za sedam posto.

Međutim, idemo se fokusirati na sjeverne županije.

U Koprivničko-križevačkoj županiji prosječna plaća iznosi 939 eura što ju smješta iznad Bjelovarsko-bilogorske županije koja ima prosječnu plaću od 919 eura, iza sebe ostavivši sve slavonske županije izuzev Osječko-baranjske.

Nakon Koprivničko-križevačke županije, na sjeveru Hrvatske s prosječnom neto plaćom slijedi Međimurska županija s prosječnom plaćom od 963 eura.

Varaždinska županija je nešto bolja, s 969 eura prosječne neto plaće nalazi se iznad svojih susjeda.

Županija s najvećom prosječnom plaćom u sjevernom dijelu Hrvatske, ujedno i županija u Top 5 županija s najvećim prosječnim neto plaćama je Krapinsko-zagorska županija. To je i jedina županija koja, od ostalih sjevernih županija, ima prosječnu neto plaću iznad 1000 eura – točnije, s 1002 eura prosječne neto plaće Krapinsko-zagorska županija nalazi se na vrhu sjevernih županija.

Vrijedi istaknuti kako se na samom vrhu uvjerljivo nalazi Grad Zagreb s prosječnom neto plaćom u iznosu od 1229 eura. Ispod Grada Zagreba, na drugom mjesto svih županija nalazi se Zagrebačka županija s prosječnom plaćom u iznosu od 1053 eura. Usporedbe radi,razlika između Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije iznosi gotovo 300 eura.

Foto: arhiva
sjever.hr/index.hr
25.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.