Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u Top 5 županija s najvećom prosječnom neto plaćom! Evo kako stoje ostale sjeverne županije
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u Top 5 županija s najvećom prosječnom neto plaćom! Evo kako stoje ostale sjeverne županije

Životni standard i kvaliteta života, a samim time i prosječne neto plaće, u Hrvatskoj i dalje uvelike ovise o mjestu stanovanja.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, izuzev Osječko-baranjske županije, slavonske županije bilježe najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj koje jedva prelaze 900 eura.

Podaci s početka godine pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije porasla u svim županijama, donosi Index.

Najveći rast plača zabilježen je u Karlovačkoj županiji, a najmanji u Međimurskoj županiji, gdje su plaće porasle za sedam posto.

Međutim, idemo se fokusirati na sjeverne županije.

U Koprivničko-križevačkoj županiji prosječna plaća iznosi 939 eura što ju smješta iznad Bjelovarsko-bilogorske županije koja ima prosječnu plaću od 919 eura, iza sebe ostavivši sve slavonske županije izuzev Osječko-baranjske.

Nakon Koprivničko-križevačke županije, na sjeveru Hrvatske s prosječnom neto plaćom slijedi Međimurska županija s prosječnom plaćom od 963 eura.

Varaždinska županija je nešto bolja, s 969 eura prosječne neto plaće nalazi se iznad svojih susjeda.

Županija s najvećom prosječnom plaćom u sjevernom dijelu Hrvatske, ujedno i županija u Top 5 županija s najvećim prosječnim neto plaćama je Krapinsko-zagorska županija. To je i jedina županija koja, od ostalih sjevernih županija, ima prosječnu neto plaću iznad 1000 eura – točnije, s 1002 eura prosječne neto plaće Krapinsko-zagorska županija nalazi se na vrhu sjevernih županija.

Vrijedi istaknuti kako se na samom vrhu uvjerljivo nalazi Grad Zagreb s prosječnom neto plaćom u iznosu od 1229 eura. Ispod Grada Zagreba, na drugom mjesto svih županija nalazi se Zagrebačka županija s prosječnom plaćom u iznosu od 1053 eura. Usporedbe radi,razlika između Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije iznosi gotovo 300 eura.

Foto: arhiva
sjever.hr/index.hr
25.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.