Now Reading:
Uz Dan općine, svečana sjednica Općinskog vijeća: Zlatar Bistrica zaslužuje biti jednom od najrazvijenijih općina u Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 5 minutes read

Uz Dan općine, svečana sjednica Općinskog vijeća: Zlatar Bistrica zaslužuje biti jednom od najrazvijenijih općina u Krapinsko-zagorskoj županiji

Brojni uzvanici i gosti okupili su se u ponedjeljak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj povodom 22. travnja, Dana općine Zlatar Bistrica, a kako je naglasila načelnica Vesna Mikulec, najvažnija je tema sjednice bila ljubav prema Zlatar Bistrici i domovini.

Okupljenima se na samom se početku obratila Nataša Krajačić, predsjednica Općinskog vijeća koja je kolegama vijećnicima zahvalila na njihovom dosadašnjem angažmanu i radu, naglasivši kako je suradnja sa svim dionicima općinske vlasti iznimno bitna da bi Zlatar Bistrica mogla postati ono što zaslužuje, najrazvijenija općina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-latar Bistrica zaslužuje biti jednom od nanajrazvijenijih općina u Krapinsko-zagorskoj županiji, ne samo zbog svogidealnog geostrateškog položaja, nego i zbog svojih mještana. Da bi ona bila takva, potreban maksimalan

Vesna Mikulec, načelnica Općine Zlatar Bistrica istaknula je da je tema svečane sjednice ljubav prema Zlatar Bistrici i prema svojoj domovini.

Govoreći o realiziranim odnosno planiranim projektima, Mikulec je prije svega spomenula uređenje i obnovu dječjeg vrtića, pa je tako izrađena i projektna dokumentacija za uređenje okoliša i dječjeg igrališta.

-U projektnu dokumentaciju Općina je uložila 3.454 eura, a procijenjena vrijednost radova je nešto manje od 66.360 eura. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu starog dijela vrtića Zlatni dani. Vrijednost projektne dokumentacije iznosi 24.056 eura, a predviđena vrijednost realizacije projekta je 496.250 eura – rekla je načelnica.

-Iz vlastitih sredstava financirali smo radove na izgradnji betonskih grobnih okvira na mjesnom groblju u Lovrečanu, izgrađeno je sveukupno 18 okvira – 12 dvostrukih i 6 jednostrukih. Investicija vrijedna 20 462 eura. U sklopu još jednog komunalnog projekta Općina je pristupila uređenju autobusnih stajališta. Postavljene su autobusne konzole, a iz općinskog proračuna izdvojeno je 10 494,62 eura. Uz redovno održavanje, uređene su nerazvrstane ceste. Tako je saniran kolnik u ulici Stjepana Radića u vrijednosti 28.340 eura, asfaltiran je spoj Seoska-Grančarska ulica čija je vrijednost ugovorena u iznosu 28.115 eura, a saniran je i odvojak u Bukovečkom putu u iznosu od 10.000 eura – naglašeno je.

Predviđena je i revitalizacija napuštenih prostora u čiju je svrhu Općina kupila prostor u Ulici Vladimira Nazora, gdje se planira izgraditi Dvorišće zagorskog purana. u kojem se planira i izgradnja muzeja koji bi prikazivao industrijsku povijest i razvoj Zlatar Bistrice, kao i povijest zagorskog purana.

Općina Zlatar Bistrica kontinuirano ulaže u djecu i mlade, počevši od darivanja novorođenih, sufinanciranja dječjeg vrtića, logopedskog kabineta, engleskog jezika, udžbenika, prijevoza učenika i studenata, dodjelom stipendija. Na godišnjoj razini, Općina u demografske mjere ulaže oko 75 tisuća eura.

Riječ gostiju

U ime gradonačelnika i načelnika, okupljenima se obratila gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

-Zlatar Bistricu i Zlatar veže daleka povijest, kada smo bili jedna jedinica lokalne samouprave, jedna općina. Nekako smo se našle na okupu nas pet kolegica, na istoku naše županije, što je jedinstveni slučaj u RH. Možemo reći da bez obzira na različite političke opcije, naša suradnja ide dalje – rekla je Auguštan Pentek.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je od onoga što je napravljeno u proteklih dana možda važnije ono što je planirano za sljedeće razdoblje, s obzirom na novu financijsku omotnicu.

Prometna povezanost je ključna za razvoj gospodarstva, ali i za sigurnost prometa, stoga mi je drago što će biti raspisan natječaj za cestu od Zlatar Bistrice do Zlatara. Bit ću još zadovoljniji ako počnu radovi na brzoj cesti od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice jer tih šest kilometara ne možemo napraviti već tri godine, no vjerujem da će i to doći na red – rekao je župan Kolar.

Uime premijera Andreja Plenkovića obratio se Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

-Vidi se da imate viziju, da želite promijeniti uvjete i način života u Zlatar Bistrici, a puno je važnije da imate viziju kako dalje. Bilo je puno planova koji se sad polako realiziraju, a vidi se i da se ozbiljno pripremate za sve ono što nam dolazi u narednim godinama – rekao je Tušek.

Martina Ciglarić, izaslanica hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, pomoćnica savjetnika predsjednika za ekonomiju, naglasila je da ju iznimno što su u Zlatar Bistrici osigurane logopedske usluge, s obzirom na činjenicu da je to i u većim gradovima teško jer nedostaje logopeda.

Zaslužnim građanima dodijeljen plakete i zahvalnice

Plaketu Općine Zlatar Bistrica za dugogodišnji angažman i doprinos kulturnom stvaralaštvu dobio je Pavao Lacković, kao i četvero dobrovoljnih darivatelja krvi koji su najdragocjeniju tekućinu darivali stotinu puta, a to su Radovan Mikulec, Mladen Prugovečki, Zlatan Hleb i Željko Andrec. Dobitnici plaketa za dugogodišnji doprinos kulturnom i društvenom životu zajednice su Ankica Galic, Vjenceslava Pavleković i Leonard Fulir.

Zahvalnicu za uspješnu suradnju i sudjelovanje na manifestacijama dobili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Zlatar Bistrica, Društvo „Naša djeca” i Eko udruga „Lijepa naša”, Hrvatsko planinartsko društvo „Javor”, zatim Hrvatski crveni križ – GDCK Zlatar, KUEU „Kaj”, Lovačka udruga „Šljuka”, Nogometni klub Ivančica, Udruga umirovljenika, Udruga vinograda, vinara i podrumara Cetin, HGSS stanica Krapina, Puhački orkestar Općine Zlatar Bistrica, Udruga Irena te ATV Putna.

Zahvalnicu za doprinos dječjem stvaralaštvu i prosperitetnoj viziji Zlatar Bistrice dobio je Leon Dlesk, a dobitnici zahvalnica za ostvarene sportske uspjehe i Općine Zlatar Bistrica su Luka Kunić, Lovro Brezovečki i Filip Mikulec.

a.kučić/sjever.hr
24.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.