Now Reading:
Počinju preventivni zdravstveni pregledi u pet županija, među njima je i Međimurska – ako se odazovete, imate slobodan dan
Full Article 2 minutes read

Počinju preventivni zdravstveni pregledi u pet županija, među njima je i Međimurska – ako se odazovete, imate slobodan dan

Već krajem ovog mjeseca građani će dobiti prve pozive na preventivne zdravstvene preglede. Riječ je o pilot projektu u koji je zasad uključeno pet županija, među njima i Međimurska.

Pregledi počinju nakon Praznika rada najprije u Osječko-baranjskoj županiji i provodit će se do kraja srpnja, donosi Poslovni dnevnik. Plan je da se u svakoj od pet županija, a tu su još Sisačko-moslavačka, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija preventivno pregleda oko 200 osoba u iduća tri mjeseca, tako da bi pozive trebalo dobiti najmanje tisuću građana.

Pozive će slati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ciljana skupina su stariji od 40 godina koji zadnje dvije godine nisu bili u kontaktu s obiteljskim liječnikom. Prema mišljenju struke, upravo je ta dob podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem, piše Poslovni dnevnik.

U odabranih pet županija čak 25.325 građana nije bilo kod svog liječnika zadnje dvije godine. Preglede će obavljati obiteljski liječnici koji to žele i za to će biti posebno plaćeni. Cijenu pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Domovi zdravlja nositelji su pilot-projekta na razini županija te su im ponuđena dva modela – sistematski u ordinacijama kod izabranih liječnika ili na punktovima u domovima zdravlja- Međimurska županija odlučila se za kombinaciju, tako da će se dio pregleda provoditi u ordinacijama a dio na punktovima.

Građani koji se odazovu na poziv i dođu na pregled dobit će slobodan dan.

sjever.hr/poslovni.hr
24.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.