Now Reading:
Počinju preventivni zdravstveni pregledi u pet županija, među njima je i Međimurska – ako se odazovete, imate slobodan dan
Full Article 2 minutes read

Počinju preventivni zdravstveni pregledi u pet županija, među njima je i Međimurska – ako se odazovete, imate slobodan dan

Već krajem ovog mjeseca građani će dobiti prve pozive na preventivne zdravstvene preglede. Riječ je o pilot projektu u koji je zasad uključeno pet županija, među njima i Međimurska.

Pregledi počinju nakon Praznika rada najprije u Osječko-baranjskoj županiji i provodit će se do kraja srpnja, donosi Poslovni dnevnik. Plan je da se u svakoj od pet županija, a tu su još Sisačko-moslavačka, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija preventivno pregleda oko 200 osoba u iduća tri mjeseca, tako da bi pozive trebalo dobiti najmanje tisuću građana.

Pozive će slati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ciljana skupina su stariji od 40 godina koji zadnje dvije godine nisu bili u kontaktu s obiteljskim liječnikom. Prema mišljenju struke, upravo je ta dob podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem, piše Poslovni dnevnik.

U odabranih pet županija čak 25.325 građana nije bilo kod svog liječnika zadnje dvije godine. Preglede će obavljati obiteljski liječnici koji to žele i za to će biti posebno plaćeni. Cijenu pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Domovi zdravlja nositelji su pilot-projekta na razini županija te su im ponuđena dva modela – sistematski u ordinacijama kod izabranih liječnika ili na punktovima u domovima zdravlja- Međimurska županija odlučila se za kombinaciju, tako da će se dio pregleda provoditi u ordinacijama a dio na punktovima.

Građani koji se odazovu na poziv i dođu na pregled dobit će slobodan dan.

sjever.hr/poslovni.hr
24.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.