Now Reading:
Tematskom izložbom “Dragi Novače…” otvorena 12. po redu Noć knjige u Čakovcu
Full Article 2 minutes read

Tematskom izložbom “Dragi Novače…” otvorena 12. po redu Noć knjige u Čakovcu

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec i ove se godine, već 12. puta, pridružila nacionalnom obilježavanju Noći knjige, koju tradicionalno organiziraju u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Manifestacija je u Čakovcu otvorena tematskom izložbom „Dragi Novače…”, na kojoj je predstavljena prepiska međimurskog političara dr. Ivana Novaka te prve hrvatske novinarke i jedne od najčitanijih hrvatskih književnica Marije Ružić Zagorke. Ujedno je izložba poslužila kao dio obilježavanja 150. obljetnice rođenja ove velike žene hrvatske povijesti, čiji su lik i djelo jedna od tema i nit vodilja ovogodišnje manifestacije.

Naime knjižnica čuva prepisku dr. Novaka, osobe koja je među najzaslužnijima što je Međimurje nakon 1. svjetskog rata pripalo Hrvatskoj, te koji je trajna inspiracija za znanstvena istraživanja i izložbe poput ove.

Autori izložbe su Sandra Mikac i Borivoj Radojčić koji su se na otvaranju Noći knjige i izložbe osvrnuli na prepisku dvaju prijatelja, na djela Marije Ružić Zagorke te pročitali dio pisma koje je poslužilo kao inspiracija za izložbu, a koje datira iz ožujka 1924. godine. Ravnateljica čakovečke knjižnice Ljiljana Križan istakla je ponos što se tradicija manifestacije u Čakovcu nastavlja te što su i čakovečki programi dio više od 12 tisuća aktivnosti koje se u samo nekoliko dana odvijaju paralelno diljem hrvatskih knjižnica.

Manifestaciju Noć knjige i izložbu službeno je otvorila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, uz prisustvo predstavnica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” i Udruge umirovljenika Grada Čakovca, te redom zaljubljenika u knjigu, povijest i pisanu riječ.

Spomenimo kako je osim same izložbe, u knjižnici održano predstavljanje grafičkog romana “El Shatt – fragmenti” autorice Helene Klakočar-Vukšić, dok je u ponedjeljak 24. travnja od 18 sati na rasporedu predstavljanje knjige “Moja Revolucija u 365 dana” autorice Anđe Marić čime se zatvara ovogodišnja Noć knjige u Čakovcu.

foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
22.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.