Now Reading:
HEROJI IZ STRMCA: Po povratku s WRC utrke našli čovjeka bez pulsa, oživjeli ga defibrilatorom
Full Article 2 minutes read

HEROJI IZ STRMCA: Po povratku s WRC utrke našli čovjeka bez pulsa, oživjeli ga defibrilatorom

Po povratku s osiguranja WRC-a vatrogasci DVD Strmca naišli su na čovjeka koji je doživio srčani udar i pravovremenom akcijom spasili mu život.

Odmah nakon što su ustanovili da osoba ne daje znakove života, tim od osam vatrogasaca započeo je s reanimacijom uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Kroz 15 minuta reanimacije, Hitna medicinska pomoć preuzima osobu i povratno informira vatrogasce da je osoba živa.

Ovom uspješnom reanimacijom prethodila je višegodišnja suradnja DVD-a s Crvenim Križem Samobor, Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Civilnom zaštitom grada Sveta Nedelja.

Operativni vatrogasci i pripadnici vatrogasne mladeži svake godine prolaze tečaj pružanja prve pomoći i upotrebe AVD-a, kako bi bili spremni za ovakve situacije i kako bi obnovili znanje.

-Vatrogasci naše zajednice imaju u korištenju tri AVD-a, dva su nabavljena sredstvima Civilne zaštite grada Sveta Nedelja koja je prepoznala naše potrebe u ovom segmentu. Projektom Crveni Križ Samobor provedena je obuka i nabavka jednog AVD-a i upravo s njim je spašen ljudski život. Vatrogasci Svete Nedelje će i dalje sudjelovati te podržati svaki projekt u kojem se nabavljaju ovakvi uređaji čija je vrijednost na mjestu događaja neprocjenjiva – stoji u Facebook objavi Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedjelje.

Ivan Štimac, zapovjednik vatrogasnog osiguranja Zagrebačke županije ispričao je za 24sata kako se njih osam vozilo kamionom i kombijem nazad u postaje kad im je završilo trajanje osiguranja automobilskog natjecanja. Prolazili su kroz mjesto Mali Lipovec, između Jastrebarskog i Samobora, kad su primijetili čovjeka kako nepomično sjedi na stolcu uz rub ceste. Zaustavili su se kako bi provjerili je li mu dobro, a potom su do njih dotrčali turisti iz Mađarske.

-Nije imao puls. Polegli su ga na tlo i odmah počeli s oživljavanjem. Morali su mu razrezati odjeću kako bi postavili defibrilator. Iza njih je brzo stigla policija koja je razmaknula ljude i naredila da se raščisti put Hitnoj pomoći – ispričao je Štimac.

Ispod Facebook objave Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedjelje potpisan je Štimac, koji je tom prilikom čestitao svojim vatrogascima.

-Čestitamo našim vatrogascima na sabranosti i trudu koji su uložili u ovoj situaciji i spasili još jedan život. Ovim uspješnim spašavanjem učinili ste ponosnu cijelu vatrogasnu službu – zaključio je Štimac.

Foto: Facebook Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedjelje
sjever.hr/24sata.hr/fb
22.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.