Now Reading:
HEROJI IZ STRMCA: Po povratku s WRC utrke našli čovjeka bez pulsa, oživjeli ga defibrilatorom
Full Article 2 minutes read

HEROJI IZ STRMCA: Po povratku s WRC utrke našli čovjeka bez pulsa, oživjeli ga defibrilatorom

Po povratku s osiguranja WRC-a vatrogasci DVD Strmca naišli su na čovjeka koji je doživio srčani udar i pravovremenom akcijom spasili mu život.

Odmah nakon što su ustanovili da osoba ne daje znakove života, tim od osam vatrogasaca započeo je s reanimacijom uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Kroz 15 minuta reanimacije, Hitna medicinska pomoć preuzima osobu i povratno informira vatrogasce da je osoba živa.

Ovom uspješnom reanimacijom prethodila je višegodišnja suradnja DVD-a s Crvenim Križem Samobor, Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Civilnom zaštitom grada Sveta Nedelja.

Operativni vatrogasci i pripadnici vatrogasne mladeži svake godine prolaze tečaj pružanja prve pomoći i upotrebe AVD-a, kako bi bili spremni za ovakve situacije i kako bi obnovili znanje.

-Vatrogasci naše zajednice imaju u korištenju tri AVD-a, dva su nabavljena sredstvima Civilne zaštite grada Sveta Nedelja koja je prepoznala naše potrebe u ovom segmentu. Projektom Crveni Križ Samobor provedena je obuka i nabavka jednog AVD-a i upravo s njim je spašen ljudski život. Vatrogasci Svete Nedelje će i dalje sudjelovati te podržati svaki projekt u kojem se nabavljaju ovakvi uređaji čija je vrijednost na mjestu događaja neprocjenjiva – stoji u Facebook objavi Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedjelje.

Ivan Štimac, zapovjednik vatrogasnog osiguranja Zagrebačke županije ispričao je za 24sata kako se njih osam vozilo kamionom i kombijem nazad u postaje kad im je završilo trajanje osiguranja automobilskog natjecanja. Prolazili su kroz mjesto Mali Lipovec, između Jastrebarskog i Samobora, kad su primijetili čovjeka kako nepomično sjedi na stolcu uz rub ceste. Zaustavili su se kako bi provjerili je li mu dobro, a potom su do njih dotrčali turisti iz Mađarske.

-Nije imao puls. Polegli su ga na tlo i odmah počeli s oživljavanjem. Morali su mu razrezati odjeću kako bi postavili defibrilator. Iza njih je brzo stigla policija koja je razmaknula ljude i naredila da se raščisti put Hitnoj pomoći – ispričao je Štimac.

Ispod Facebook objave Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedjelje potpisan je Štimac, koji je tom prilikom čestitao svojim vatrogascima.

-Čestitamo našim vatrogascima na sabranosti i trudu koji su uložili u ovoj situaciji i spasili još jedan život. Ovim uspješnim spašavanjem učinili ste ponosnu cijelu vatrogasnu službu – zaključio je Štimac.

Foto: Facebook Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedjelje
sjever.hr/24sata.hr/fb
22.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.