Now Reading:
Babičini kolači i iduće godine u Krapini jer i ovogodišnja je pobjednica Krapinčanka – pobjedničku Zagorkinu tortu pripremila je Branka Čaušević
Full Article 5 minutes read

Babičini kolači i iduće godine u Krapini jer i ovogodišnja je pobjednica Krapinčanka – pobjedničku Zagorkinu tortu pripremila je Branka Čaušević

Brojni su posjetitelji ove subote ponovo imali priliku uživati u slasticama pripremljenim po starinskim receptima naših baka i mama, ovoga puta u Krapini koja je bila domaćin 15. izdanja manifestacije Babičini kolači.

Manifestaciju su tradicionalno organizirale Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, a riječ je o jedinstvenom natjecanju u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje stanovnice Krapinsko-zagorske županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Zagorja.

Budući da je pobjednica 14. Babičinih kolača bila Vesna Hršak iz Krapine, ovogodišnje je natjecanje održano u tom gradu, a babice su ponovo pokazale da znaju znanje i oduševile žiri i posjetitelje.
Članovi žirija kolače su mjerkali, ali i svaki od njih i probali, a važno je i jesu li namirnice zagorskog porijekla te kako su vrijedne bake došle do recepata.

Da ne duljimo – pobjednica ovogodišnjih jubilarnih 15. Babičinih kolača je Branka Čaušević iz Krapine koja se predstavila „Zagorkinom tortom”, stoga je jasno da će domaćin i 16. izdanja manifestacije biti Krapina.

Baka Branka prvi je put sudjelovala na Babičin kolačima, a iznimno je zadovoljna što je pobjednica manifestacije jer nikad dosad, kaže, ništa nije osvojila.

-Zagorkina torta je hommage Mariji Jurić Zagorki za njezin 150. rođendan. Malo sam istraživala i čitala o toj ženi, novinarki, svestranoj osobi, književnici. Došla sam do podatka da Zagorka nije znala ni jaje ispeći, pa me zanimalo tko joj je kuhao. Pročitala sam da je to bila njezina mama Josipa, vrsna kuharica od koje sam kopirala lješnjakovu tortu kojom sam se danas predstavila – izjavila je pobjednica.

Priprema torte je jednostavna, starinska, dodala je.
-Onakva kakvu su nama nekad delale naše mame i naše bake. Samo trebaš domaći lješnjak, jajca, malo brašna i sve je super – kazala je Branka Čaušević.

Drugo mjesto osvojila je Ljubica Vuk-Šavorić s „Prfkim vanjkušekima” koja je dobila i nagradu u kategoriji Izvorno zagorsko za najoriginalnije predstavljanje na manifestaciji, dok je treće mjesto pripalo Đurđici Pilavić koja je pripremila „Vjenčiće od vanilije”.

Prema riječima žirija, odluka o današnjoj pobjednici bila je najteža u ovih 15 godina, a župan Željko Kolar naglasio je da je najvažnije da je ove godine 15 starinskih recepata spašeno od zaborava.

-Ponovo ćemo izdati kuharicu i preko tih sačuvanih recepata i dalje će živjeti ti kolači. Mogli smo čuti i od naših babica, kojima od srca zahvaljujem što podržavaju ovu manifestaciju, da su neki recepti stari i više od 150 godina, a to je bila naša osnovna zamisao kada smo krenuli u organizaciju ove manifestacije – rekao je Kolar.

Župan je pozvao ugostitelje da koriste te recepte i da u ponudi imaju te kolače.

-To su naši autohtoni zagorski domaći kolači, napravljeni od domaćih zagorskih namirnica i siguran sam da bi svaki posjetitelj htio kušati takvu slasticu – kazao je Kolar.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar istaknula je da je iznimno važno čuvati tradiciju.

-U proteklih 15 godina, uz napomenu da tijekom korone dvije godine nismo održavali ovu manifestaciju, cilj i namjera bili su nam izvući recepte naših baka i mama iz zaborava.. Cilj nam je sačuvati te recepte jer, primjerice, moja baka ništa nije imala zapisano, kao i brojne druge žene koje su danas tu – nemaju pisane te recepte, a to je malo problem kod izdavanja kuharice koju izdajemo nakon svakih Babičinih kolača. Njihove su mjere jedan prst, šalica, nema decilitara i zato želimo te recepte dobiti i u pisanoj formi, da ih sačuvamo za nove generacije – naglasila je Škrinjar.

Dodala je kako je i njezina želja i da ti autohtoni kolači dođu u zagorske restorane, ugostiteljske objekte, da ih gosti mogu kušati.

-Htjeli bismo da sve to bude dostupno širokoj publici, svim turistima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske te iz inozemstva. Nemojmo zaboraviti da mi imamo oko 50 posto stranih turista i željeli bismo da mogu osjetiti ne samo doživljaj same destinacije, nego i okuse i mirise te destinacije – zaključila je Škrinjar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović nije krio zadovoljstvo što će se Babičini kolači i dogodine održati u njihovom gradu.

-Ove godine smo na Babičnim kolačima u Krapini zahvaljujući baki Hršak koja je prošlogodišnja pobjednica, a sada od srca čestitam Branki Čaušević, našoj sugrađanki zahvaljujući kojoj ćemo i dogodine biti domaćini manifestacije. Tradicija kulinarstva u Krapini je vrlo duga, kad se uzme u obzir ono što je nađeno na Hušnjakovom, ostaci ugljena po čemu se zna da je još pračovjek pekao roštilj, a onda su bili nadogradnja kolači. Ovo je dobra prilika da za sljedeću godinu napravimo reprint knjige Ane Tepfer „Krapisnka purgerska kuhinja”, kako bi sve zajedno upotpunili – naglasio je gradonačelnik Gregurović.

Zadovoljni su bili svi – i žiri i posjetitelji, ali i babice koje su se predstavile ne samo kolačima, već i nošnjama te svojim umijećem ukrašavanja. Sve su one pobjednice i nadamo se da će i dogodine svratiti u Krapinu i opet pokazati kako se rade pravi starinski babičini kolači.

a.kučić/sjever.hr
22.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.