Now Reading:
Međimurje kao Green Destinations regija domaćin konferencije o održivom turizmu – “Biti četvrti u svijetu ogroman je uspjeh”
Full Article 4 minutes read

Međimurje kao Green Destinations regija domaćin konferencije o održivom turizmu – “Biti četvrti u svijetu ogroman je uspjeh”

Međimurska županija i ove godine bogatim programom obilježava svoje dane, odnosno 30. obljetnicu svog osnutka pa je tako u sklopu proslave, u petak u Čakovcu održana konferencija na temu “Međimurje – zelena destinacija”. Konferencija je istaknula postignuća Međimurske županije i njezine Turističke zajednice u području održivog turizma i visokovrijednih turističkih sadržaja i okviru zelene agende.

Kako je istaknuo međimurski župan Matija Posavec cilj ovogodišnjih Dana Međimurske županije je obuhvatiti što širi spektar tema kojima se bave u Međimurju, ono po čemu su prepoznatljivi, uspješni te po čemu su primjer dobre prakse. U tom je kontekstu turizam svakako nezaobilazna tema.

– Na inicijativu Poslovnog dnevnika, u okviru Dana Međimurske županije organizirana je posebna konferencija o održivom turizmu. To je tema o kojoj se sve više govori, sve joj se veća pozornost pridaje na europskoj i svjetskoj razini, a definitivno i u Hrvatskoj. S obzirom da je Međimurje prva hrvatska regija koja je nositelj prestižne Green Destinations titule, imamo što za reći o tome kako jednu regiju koja je površinski mala, ali itekako komapktna, možemo obuhvatiti da dobije tu titulu, ne samo na razini neke općine ili nekog malog područja – rekao je župan Posavec te objasnio tajnu njihovog uspjeha.

– Ključ je da se naša županija ravnomjerno razvija, da doista s osobitim poštivanjem pristupamo našoj baštini, povijesti kulturi i svim našim vrijednostima, prirodi i enogastronomiji. Sve to skupa daje održivost – pojasnio je Posavec te poručio kako će se i dalje truditi i boriti ne samo da opravdaju titulu Green Destinations regije, nego kako bi krenuli korak naprijed te za dvije godine dobili i platinastu nagradu.

– Sljedeći koraci su dani revitalizacije naše kulturne i prirodne baštine. S jedne strane očekujemo rezultate za obnovu dvorca Feštetić u Pribislavcu, a prijavili smo i nekoliko interpretacijskih centara na natječaj Ministarstva turizma, što smatram smatram izuzetno važnim jer razvijamo europsku mrežu eko muzeja. To znači da sve naše vrijednosti želimo pretvoriti i institucionalizirati na lokaciji gdje su one i nastale i kroz tu mrežu eko muzeja na tim lokacijama stvoriti europsku mrežu eko muzeja – kazao je župan dodavši kako je u tijeku i sanacija palače Zrinski, a plan je i Svetomarsku čipku uvrstiti na oznaku UNESCO-ve nematerijalne baštine.

– Idemo dalje s projektima koji su vezani uz zaštitu prirode, a također i uz klimatsku neovisnost. Tako ćemo nastojati jačati identitet našeg Međimurja, biti prepoznatljivi u našoj baštini i na temelju toga graditi sve ostale vrijednosti koje imamo – poručio je međimurski župan.

Konferenciji je prisustvovao i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministartsvu turizma i sporta, Slavko Štefičar koji je tom prilikom naglasio kako je Hrvatski sabor u studenom prošle godine donio Strategiju održivog razvoja turizma do 2030. godine te sve ono što stoji u toj Strategiji, Međimurje već ima odnosno tome teži.

– S punom odgovornošću mogu reći da je Međimurje primjer dobre prakse kako bi trebali razvijati turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a da on bude cjelogodišnji i da bude održiv. Čestitam svim Međimurcima na dobivenom certifikatu jer je on prije svega rezultat njihovog rada te Turističkoj zajednici i Županiji koje su morale uložiti veliki trud, jer biti četvrta regija u svijetu nije mala stvar – rekao je Štefičar te dodao kako je Vlada Republike Hrvatske osim Strategije osigurala 1,3 milijarde eura za politike održivosti.

– Većina novca u sklopu javnog poziva iz Nacionalnog plana oporavka i održivosti ići će u razvoj kontinentalnog turizma, pogotovo u razvoj zdravstvenog i termalnog turizma, u čemu Međimurje također ima svoje adute te aktivnog turizma po čemu je također Međimurje poznato – zaključio je Štefičar.

jmiklauzic/www.sjever.hr
21.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.