Now Reading:
Uz Dan općine Trnovec Bartolovečki, svečana sjednica Općinskog vijeća -Načelnica Vitković: U proteklom razdoblju na području Općine realizirano je ni manje ni više nego 30 projekata
Full Article 8 minutes read

Uz Dan općine Trnovec Bartolovečki, svečana sjednica Općinskog vijeća -Načelnica Vitković: U proteklom razdoblju na području Općine realizirano je ni manje ni više nego 30 projekata

Općina Trnovec Bartolovečki svečanom sjednicom Općinskog vijeća u četvrtak je obilježila Dan Općine te 30 godina od prve konstituirajuće sjednice koja je bila održana 17. travnja 1993. godine zbog čega se taj datum i uzima kao Dan Općine.

Upravo je predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak u svom govoru naglasio važnost formiranja Općine, budući da se tada po prvi put u povijesti stekla mogućnost preuzimanja odgovornosti za rast i razvoj zajednice, odnosno Općine Trnovec Bartolovečki sa svim naseljima od Trnovca, Bartolovca, Žabnika, Štefanca, Šemovca do Zamlake.

-Zajedničkim djelovanjem lokalne vlasti i svih mještana postigli smo da nekad ruralna sredina postane sredina u kojoj je ugodno živjeti, u kojoj je ugodno raditi i u kojoj je ugodno zasnivati vlastitu obitelj – kazao je Jurak dodajući da naredno razdoblje zasigurno nosi puno izazova i da treba uložiti dodatan napor u radu za bolje sutra i zadovoljavanje potreba svih mještana, od onih najmlađih pa do mještana u trećoj životnoj dobi.

Što se tiče samog rada Općinskog vijeća, kao najvažnije odluke naveo je Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola za zanimanja koja su utvrđena kao zanimanja od posebnog interesa za Općinu te studenata od prve do pete godine studija. Izrazio je zadovoljstvo što je na većini sjednica bilo nazočno svih 13 općinskih vijećnika što dokazuje da vijećnici svoju dužnost shvaćaju krajnje odgovorno i ozbiljno.

Nakon njega, načelnica Općine Verica Vitković uz brojne velike projekte koji su realizirani najavila je i najveći kapitalni projekt – izgradnju novog dječjeg vrtića kapaciteta 200 djece, za što je ishođena projektna dokumentacija i građevinska dozvola. Podsjetila je kako mališani trenutno polaze vrtić u 47 godina starom montažnom objektu koji više ne udovoljava propisima i standardima.

-Osim toga, naših 65 mališana polaze vrtiće u drugim okolnim općinama i gradovima, dok je na listi čekanja konstantno više od 60 djece. Općina Trnovec Bartolovečki ima u protekle četiri godine pozitivan trend u broju novorođenih, što nam daje vjetar u leđa da smo dobro odlučili da idemo u gradnju novog dječjeg vrtića – naglasila je Vitković koja vjeruje da će kod resornih Ministarstava i Vlade naići na razumijevanje i ishoditi financijska sredstva neophodna za izgradnju i opremanje novog dječjeg vrtića.
Od većih projekata svakako još treba istaknuti da su u proteklih godinu dana potpuno sanirane četiri prometnice, a nove dvije trenutno su u fazi izgradnje.

-Općina je u cijelosti financirala sanaciju, odnosno izvanredno održavanje triju prometnica u Trnovcu, za što smo izdvojili gotovo 300.000,00 eura, a u završnoj fazi je izgradnja nove prometnice u Trnovcu između Dravske i Zelenog puta, vrijednosti 150.000,00 eura što ćemo također u cijelosti financirati sami. Također, sklopljeni su ugovori za izvođenje radova na izvanrednom održavanju ulica Augusta Šenoe i Kratke ulice u Trnovcu, a ti bi radovi trebali početi uskoro – pojasnila je Vitković.

Završen je i jedan od važnijih i dugoočekivanih projekata zahvaljujući kojem je i posljednja ulica u naselju Trnovec dobila kanalizacijsku mrežu, a riječ je o investiciji koja je na području ovog naselja počela prije 17 godina. Ta je investicija vrijedna 358.000,00 eura, od čega je Općina Trnovec Bartolovečki izdvojila 93.000,00 eura, dok su ostala potrebna sredstva osigurali varaždinski Varkom i Hrvatske vode.

U proteklom razdoblju na području Općine realizirano je ni manji ni više nego 30 projekata čija je vrijednost veća od 10 milijuna kuna. Također, realiziran je i niz manjih za koje načelnica naglašava da su jednako važni.

Općina Trnovec Bartolovečki u samom je vrhu Varaždinske županije po izdvajanju sredstava za Programe javnih potreba. Samo za predškolski odgoj, za sufinanciranje smještaja djece u vrtiću, predškolski program, rano učenje stranog jezika, za pomoćnike djeci s teškoćama u razvoju, prigodno darivanje i kapitalne pomoći dječjim vrtićima godišnje općina izdvaja 358.000 eura. Za osnovno obrazovanje izdvaja se 225.000 eura te za srednjoškolce i studente ukupno 119.000 eura godišnje.

-Sveukupno za programe javnih potreba Općina izdvaja 842.000 eura što predstavlja 30 posto sredstava našeg proračuna – zaključila je Vitković.

Iako su već u prve dvije godine mandata realizirani brojni projekti i programi, na tome se ne staje.

-Ideje i elana imamo, radimo na novim projektima, a svu snagu usmjeravamo na to da Općina Trnovec Bartolovečki kroz slijedeće godine bude ne samo najveća Općina u Varaždinskoj županiji, već i najpoželjnija za život. Na kraju bih samo još iskoristila priliku i čestitala svim našim laureatima i dobitnicima ovogodišnjih priznanja – zaključila je načelnica Vitković.

Okupljenima su se obratili i gosti

U ime načelnika i gradonačelnika govorio je načelnik susjedne Općine Martijanec, Branimir Nađ koji je čestitao vodstvu Općine na brojnim realiziranim projektima, ali i zahvalio na odličnoj suradnji koja potvrđuje dobrosusjedske odnose dviju općina.

-Ta suradnja posebno se odnosi na turizam, budući da odnedavno, zajedno s ostalim općinama na ovo području i Gradom Ludbregom, zajednički radimo na razvijanju turizma našeg kraja kroz Turističku zajednicu Centar svijeta – naglasio je Nađ dodajući da je siguran da će se odlična suradnja na svim područjima nastaviti i dalje.

Saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski pohvalila je činjenicu da je realiziran veliki broj projekata i da je ključ uspjeha suradnja svih razina, od Općine preko Županije do nacionalne razine.

-Vlada premijera Andreja Plenkovića i resorna ministarstva provode mnoge mjere zahvaljujući kojima općine, poput Općine Trnovec Bartolovečki, uz dobro pripremljene projekte mogu doći do značajnih sredstava i njihovom realizacijom podizati standarde života u svojoj sredini – zaključila je Dreven Budinski te svim mještanima čestitala Dan Općine.

Nakon nje je župan Anđelko Stričak, koji je u Trnovec stigao i kao izaslanik premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, rekao da bi bilo lijepo vidjeti kako je izgledalo trnovečko područje prije 30 godina!

-Pola toga nije bilo, pola ustanova, zgrada, kuća, ove dvorane, ulice bez asfalta, rasvjete... Pa se sad pitam je li zaista tako loše? Postavljam pitanje koje se često čuje – treba li naše općine ukinuti, spojiti? Tvrdim da su sve naše općine opravdale svoje postojanje, što je i dokazano ovim radom Općine Trnovec Bartolovečki. Cijelo područje Varaždinske županije je veliko gradilište, jako puno se radi zahvaljujući odličnoj suradnji sa svima, od lokalnih jedinica samouprave, suradnje s Varaždinskom županijom, a tako i Republikom Hrvatskom – rekao je Stričak.

Dodao je da se nikada nismo suočili s toliko izazova kao u posljednjih nekoliko godina.

-Od pandemije, potresa, požara, poplava, gospodarske tranzicije, Petrokemije, rata u Ukrajini, inflacije. Međutim, sve funkcionira kada se gradi i radi! Općina Trnovec Bartolovečki je u Varaždinskoj županiji brojčano najveća općina, a isto tako imate i najviše županijskih skupštinara, čak četiri, što dokazuje da jako dobro radite Zaista ste vrlo zanimljiva općina – i gospodarski i po pitanju zaštite okoliša imate što pokazati i znate o tome brinuti – zaključio je župan Stričak.

Svečana sjednica u Trnovcu okupila je veliki broj poznatih lica iz političkog i javnog života Općine i Varaždinske županije. Tako su na svečanost stigli zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković te gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Također, načelnica Sanja Kočet, kao i načelnici Rajko Solar, Josip Jany, Mladen Blaško, Božidar Novoselec, Nikola Žganec, Branimir Štimec, Zvonko Hegedić te Željko Posavec.

Uručene općinske nagrade i zahvalnice

Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu nagrada najuspješnijim učenicima i sportašima, a dodijeljene su i zahvalnice Općine Trnovec Bartolovečki.

Prijenosnim računalom nagrađeni su Lana Bogati, učenica 8a razreda, kao najbolja učenica generacije OŠ Šemovec u školskoj godini 2022./2023. i Fran Kosec, učenik 8a razreda, kao najbolji učenik generacije OŠ Trnovec u školskoj godini 2022/2023., a novčanu je nagradu dobila Katja Špiranec, najbolja studentica 2022/2023.

Novčanim nagradama nagrađeni su i sportaši i to Patrik Grđan osvajač zlatne medalje na Europskom prvenstvu u savate combatu održanom u Francuskoj u juniorskoj kategoriji do 75 kg i Lorena Horvat, osvajačica zlatne medalje u povijesti Hrvatske za žene, kao najmlađa prvakinja Europe u boksu u teškoj kategoriji do 70 kg.

Zahvalnice Općine Trnovec Bartolovečki dodijeljene su općinskoj Vatrogasnoj zajednici za 30-godišnji doprinos u provođenju mjera zaštite i spašavanja ljudi i njihove imovine i promicanja ugleda i značaja vatrogastva, a za 100. godišnjicu postojanja i rada zahvalnice su dobili DVD-ovi Trnovec, Bartolovec, Štefanec, Šemovec i Zamlaka.

Općina Trnovec Bartolovečki zahvalnice je dodijelila i grupi pčelara, zbog donacije meda Osnovnoj školi Trnovec i Osnovnoj školi Šemovec. Pčelari su Marijan Magić, Slavko Novak, Marijan Hižak, Josip Magdalenić, Željko Petek, Krešimir Komar i Marijan Ružić.

I uspješnim su gospodarstvenicima dodijeljene zahvalnice i to za izniman doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području gospodarstva, a dobili su ih obrt Proizvodi od drva „B&S” Galanterija, vl. Siniša Skupnjak i Pekara Klas, obrt za proizvodnju tjestenine vl. Drago Sitar.

sjever.hr
20.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.