Now Reading:
Općina Jarmina slavi svoj dan! Župan Kolar imenovan počasnim građaninom
Full Article 3 minutes read

Općina Jarmina slavi svoj dan! Župan Kolar imenovan počasnim građaninom

Danas Općina Jarmina slavi svoj dan, a povodom obilježavanja najsvečanijeg dana “najistočnije općine Krapinsko – zagorske županije”, svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Svečanost je započela odavanjem počasti svim braniteljima i civilima stradalima u obrani Republike Hrvatske, a vijenac je na spomenik žrtvama Domovinskog rata položio i župan Kolar s načelnicima općina Bedekovčine, Kumrovca, Mihovljana, Budinščine, Marija Bistrice i Gornje Stubice.

Nakon polaganja vijenaca župan Kolar je u pratnji načelnika Općine Jarmina Gorana Ilekovića prisustvovao svečanom otvorenju dječjeg igrališta i vježbališta za odrasle te je isto tako s tamošnjim župnikom Antunom Farkašom obišao crkvu sv. Benedikta, čijoj je obnovi pripomogla i Krapinsko – zagorska županija i u kojoj stoji kip Majke Božje, poklon Krapinsko – zagorske županije.

Naime, brojni stanovnici Jarmine svoje korijene vuku iz Krapinsko – zagorske županije, koju su napustili prije više desetljeća u potrazi za boljim životom. Tako ovo mjesto u srcu Slavonije ima značajnu povezanost s Hrvatskim zagorjem, a Županija i Općina te njihovi žitelji kontinuirano rade na unaprjeđenju odnosa. Upravo je na tome, kao i na pomoći u očuvanju kulturnog identiteta zagorskih korijena velikog dijela Jarminčana i Jarminčanki, u svom obraćanju, načelnik Goran Ileković, zahvalio županu Kolaru.

Županu Kolaru pripala je velika čast te je imenovan počasnim građaninom općine Jarmina, o čemu je odluku donijelo tamošnje Općinsko vijeće.

U svom je govoru župan Kolar istaknuo kako su korijeni uvijek korijeni te da veza Zagoraca, koji su došli poslije Drugog svjetskog rata u Jarmine i tu formirali svoje obitelji te srasli sa slavonskom ravnicom, s njihovim zavičajem još uvijek postoji i postojat će.

– Tu su vezu još više učvrstili naši hrvatski branitelji, jer Jarminčani osim što su branili svoje mjesto, kulturu, svoju crkvu i svoj dom, branili su i čitavu Republiku Hrvatsku. A 11,5 tisuća zagorskih branitelja je branilo našu Hrvatsku na svim bojištima. Nema nijedne vojne postrojbe i nijedne policijske postrojbe u kojoj nije sudjelovao zagorski čovjek i na to smo iznimno ponosni. Isto tako, ponosni smo što je naš Zagorec i prvi hrvatski predsjednika, Franjo Tuđman, kao i niz znanih i neznanih koji su ostavili svoje živote na oltaru domovine. Naše braniteljske udruge složno na tjednoj razini surađuju i međusobno se posjećuju te na taj način čuvaju uspomenu na Domovinski rat, što nam je zapravo i najsvetije – rekao je župan Kolar te čestitao načelniku Ilekoviću i njegovom timu na jasnoj viziji razvoja Općine te na realiziranim projektima.

– Bitno je da postoji jasna vizija, velika volja i sinergija te da nema nijednog natječaja koji se ne prati kroz financijsku omotnicu. To je trenutno ključno za bilo koju jedinicu lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj – zaključio je župan Kolar.

www.sjever.hr
20.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.