Now Reading:
Od iduće školske godine učenici nikad duže u klupama? Početak nastave 4. rujna, a evo kad bi završila
Full Article 2 minutes read

Od iduće školske godine učenici nikad duže u klupama? Početak nastave 4. rujna, a evo kad bi završila

Usvoji li se prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja o kalendaru za iduću 2023./2024. školsku godinu, svi učenici, osim maturanata, na nastavi će provesti nikad više dana u odnosu na prethodne generacije u posljednjih najmanje desetak godina.

Ministarstvo je predložilo da nova 2023./2024. školska godina počne na jesen 4. rujna u ponedjeljak, a završi za sve učenike, osim maturanata, tek 21. lipnja 2024. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, kako su izračunali prosvjetari koji su se uključili u javnu raspravu, takvim rasporedom predviđeno je znatno više nastavnih dana nego što to predviđa zakonski minimum (175).

S druge strane, maturanti koji, prema Zakonu u odgoju i obrazovanju, trebaju imati najmanje 160 nastavnih dana, iduću bi školsku godinu mogli ostati zakinuti za jedan dan nastave. Naime, MZO je isplanirao da njima nastava iduće školske godine završi izuzetno rano i to već 17. svibnja, pa ispada da će u nastavi provesti jedan dan manje od zakonskog minimuma – ili ukupno 159 dana!

Zbrajanjem broja nastavnih dana planiranih ovim kalendarom ispada da će učenici završnih razreda srednjih škola imati 159 nastavnih dana, a učenici ‘nezavršnih‘ razreda čak 184. Dakle, završni razredi jedan dan manje nego što je propisano zakonom, a svi ostali čak devet dana više od propisanog minimuma (175) – nelogičnost je na koju Ministarstvo upozorava jedna učiteljica, a zamijetio je i veći broj ostalih sudionika javne rasprave, piše Slobodna Dalmacija.

Velik broj učitelja predlaže da se iduće godine, umjesto planiranog 21. lipnja, nastavna godina okonča tjedan dana ranije i to 14. lipnja 2024. godine. Također, neki predlažu skraćivanje proljetnih/uskrsnih praznika sa sadašnjih desetak dana (ukupno) od Velikog četvrtka do tjedan dana iza Uskrsa, na svega pet dana zaključno s uskrsnim ponedjeljkom.

Kako god bilo, odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2023./2024. bit će objavljena početkom svibnja.

sjever.hr/slobodnadalmacija.hr
20.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.