Now Reading:
Gradska službenica i poduzetnik legalizirali nepostojeću zgradu od 550 kvadrata – USKOK ih pustio da se brane sa slobode??
Full Article 3 minutes read

Gradska službenica i poduzetnik legalizirali nepostojeću zgradu od 550 kvadrata – USKOK ih pustio da se brane sa slobode??

Zagrebačka policija u suradnji s USKOK-om uhitila je jednu službenicu iz gradskog ureda Grada Zagreba te poduzetnika kojemu je omogućila legalizaciju nepostojeće zgrade veličine od preko 550 metara kvadratnih u Zagrebu.

O slučaju se oglasila i zagrebačka policija:

Od prosinca 2015. do srpnja 2017. godine osumnjičena 68-godišnjakinja, kao upravna savjetnica za graditeljstvo ovlaštena rješavati upravne predmete zaposlena u gradskom uredu, a koji predmeti se odnose na izdavanje rješenja o izvedenom stanju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, nakon što je 34-godišnjak zatražio od 41-godišnjaka da mu ishodi rješenje o izvedenom stanju za nepostojeću zgradu na području Maksimira koju je investitor odlučio sagraditi bez građevinske dozvole te da mu u svrhu ishođenja rješenja pribavi arhitektonsku snimku za predmetnu nepostojeću zgradu, na što je 41-godišnjak pristao, iako su bili svjesni da predmetna zgrada nije izgrađena i da stoga nisu ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje.

Nakon toga, 41-godišnjak je zaista i izradio arhitektonsku snimku izvedenog stanja zgrade koju snimku nije bio ovlašten izraditi i u kojoj je neistinito naveo da se na katastarskoj čestici nalazi dovršena stambeno-poslovna zgrada koja se sastoji od sedam stambenih jedinica i dva poslovna prostora građevinske površine 556,31 m2 te je zatražio od ovlaštenog arhitekta i direktora trgovačkog društva da mu potpiše predmetnu arhitektonsku snimku, što je on i učinio.

Potom je od 68-godišnjakinje zadužene za taj upravni predmet u kojemu je 34-godišnjak podnio zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju za objekte u svom vlasništvu, zatražio da donese rješenje o izvedenom stanju i za predmetnu nepostojeću stambeno-poslovnu zgradu na što je osumnjičena pristala.

Iako je bila svjesna da stambeno-poslovna zgrada čija se legalizacija traži još nije izgrađena i stoga nije vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave, u nakani da omogući njeno ozakonjenje osumnjičena je, koristeći se nevjerodostojnom arhitektonskom snimkom izvedenog stanja izrađenom od strane 41-godišnjaka, donijela rješenje o izvedenom stanju kojim je ozakonila nepostojeću stambeno-poslovnu zgradu.

Ujedno je u rješenju neistinito navela da je nepostojeća zgrada izgrađena i dovršena te da su ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje, pribavivši time korist investitoru i vlasnicima nekretnine u vidu isprave kojom se ozakonjuje nezakonito izgrađena zgrada.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu provedene su pretrage osoba, vozila, stanova i poslovnih prostora osumnjičenih na području PU zagrebačke i PU virovitičko-podravske. Osumnjičeni su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena USKOK-u koji ih je, neslužbeno doznaje Jutarnji, nakon ispitivanja pustio da se brane sa slobode.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
20.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.