Now Reading:
Uspješne poduzetnice na konferenciji “Žene i poduzetništvo” otkrile kako su uspjele izgraditi karijeru i balansirati poslovni, politički i privatni život!
Full Article 3 minutes read

Uspješne poduzetnice na konferenciji “Žene i poduzetništvo” otkrile kako su uspjele izgraditi karijeru i balansirati poslovni, politički i privatni život!

Uslijedio je i drugi panel na temu „ŽENE U JAVNOM ŽIVOTU: Kako sam uspjela i balansiranje između poslovnog, političkog i privatnog života” u sklopu konferencije “Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji”.

Diskusiji su prisustvovale Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena ALFA, Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Alemka Lončar, direktorica HEDONA-e.

Kovačić ističe da je u početku poduzetničke karijere imala jasnu viziju i ideju, ali i sreću te je posao stalno rastao.

-Kad sam tek krenula u poduzetničke vode, uopće nisam znala da postoji nekakvo udruženje obrtnika, poduzetnika ili nešto slično, a evo danas sam predsjednica Obrtničke komore. Sretna sam i svima na sva zvona govorim, trošite i koristite naše institucije da vam pomognu u vašem poslu! Što se tiče nekakvih razlika u ravnopravnosti spolova, ja uopće ne želim primijetiti tu razliku, za mene ona ne postoji – poručila je Kovačić.

Pernjak kaže kako će uskoro obilježiti 30 godina svoga djelovanja u poduzetništvu, trenutno njezina firma zapošljava deset ljudi, a kroz firmu je prošlo 90ak zaposlenika. Napominje kako je Klub poslovnih žena ALFA iniciran na inicijativu Hrvatske gospodarske komore.

-Na početku nas je bilo malo, 10ak na početku. Danas nas je 35 uspješnih žena, poduzetnica. Mislim da našim djelovanjem pozitivno utječemo na mlade poduzetnice te na psihičku stabilnost, a cilj nam je pokazati kako i na koji način izgraditi karijeru, poboljšati položaj i rad poslovnih žena te time pridonijeti razvoju ženskog poduzetništva – istaknula je Pernjak.

Rupčić, osim što je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, bila je i predsjednica Županijske skupštine te je dobila jednoglasnu podršku svih članova skupštine.

-Politika je vrlo gruba igra, često puta su se naši muški kolege osjećali ugroženi. Posebno ako malo odskočimo, na način da pokažemo svoje znanje i kreativnost. Gradila sam mnoge muške karijere, a zanimljivo je da kad ti muškarci odu na neke više pozicije, onda vas zaborave, ili se možda čak jako ružno odnose prema vama. Bilo je jako teških trenutaka u mojoj karijeri, ali nikada nisam odustala. Zbog toga mi je jako puno značilo dobiti jednoglasnu podršku za predsjednicu županijske skupštine. Međutim, najviše ponižavanja sam dobila upravo u tom razdoblju, što od muškaraca, ali i od žena što najviše boli jer se cijeli život borim za napredak položaja žena u društvu – rekla je Rupčić.

U tvrtki Hedona od 2019. godine je direktorica Lončar, a kaže kako nije bilo jednostavno preuzeti vodstvo jer je tržište u Hrvatskoj jako teško definirati.

-Otvorile su se mogućnosti, država je raspisala natječaje na koje smo se prijavili i dobili bespovratna sredstva za opremanje. Pa smo proširili i svoju djelatnost. Sad je to sve zajedno priča o 33 zaposlenih, od toga 18 osoba s invaliditetom. Hedona je zapravo odgovor na izazov teškog zapošljavanja osoba s invaliditetom – poručila je Lončar.

md/sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.