Now Reading:
Uspješne poduzetnice na konferenciji “Žene i poduzetništvo” otkrile kako su uspjele izgraditi karijeru i balansirati poslovni, politički i privatni život!
Full Article 3 minutes read

Uspješne poduzetnice na konferenciji “Žene i poduzetništvo” otkrile kako su uspjele izgraditi karijeru i balansirati poslovni, politički i privatni život!

Uslijedio je i drugi panel na temu „ŽENE U JAVNOM ŽIVOTU: Kako sam uspjela i balansiranje između poslovnog, političkog i privatnog života” u sklopu konferencije “Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji”.

Diskusiji su prisustvovale Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Sanja Pernjak, predsjednica Kluba poslovnih žena ALFA, Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Alemka Lončar, direktorica HEDONA-e.

Kovačić ističe da je u početku poduzetničke karijere imala jasnu viziju i ideju, ali i sreću te je posao stalno rastao.

-Kad sam tek krenula u poduzetničke vode, uopće nisam znala da postoji nekakvo udruženje obrtnika, poduzetnika ili nešto slično, a evo danas sam predsjednica Obrtničke komore. Sretna sam i svima na sva zvona govorim, trošite i koristite naše institucije da vam pomognu u vašem poslu! Što se tiče nekakvih razlika u ravnopravnosti spolova, ja uopće ne želim primijetiti tu razliku, za mene ona ne postoji – poručila je Kovačić.

Pernjak kaže kako će uskoro obilježiti 30 godina svoga djelovanja u poduzetništvu, trenutno njezina firma zapošljava deset ljudi, a kroz firmu je prošlo 90ak zaposlenika. Napominje kako je Klub poslovnih žena ALFA iniciran na inicijativu Hrvatske gospodarske komore.

-Na početku nas je bilo malo, 10ak na početku. Danas nas je 35 uspješnih žena, poduzetnica. Mislim da našim djelovanjem pozitivno utječemo na mlade poduzetnice te na psihičku stabilnost, a cilj nam je pokazati kako i na koji način izgraditi karijeru, poboljšati položaj i rad poslovnih žena te time pridonijeti razvoju ženskog poduzetništva – istaknula je Pernjak.

Rupčić, osim što je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, bila je i predsjednica Županijske skupštine te je dobila jednoglasnu podršku svih članova skupštine.

-Politika je vrlo gruba igra, često puta su se naši muški kolege osjećali ugroženi. Posebno ako malo odskočimo, na način da pokažemo svoje znanje i kreativnost. Gradila sam mnoge muške karijere, a zanimljivo je da kad ti muškarci odu na neke više pozicije, onda vas zaborave, ili se možda čak jako ružno odnose prema vama. Bilo je jako teških trenutaka u mojoj karijeri, ali nikada nisam odustala. Zbog toga mi je jako puno značilo dobiti jednoglasnu podršku za predsjednicu županijske skupštine. Međutim, najviše ponižavanja sam dobila upravo u tom razdoblju, što od muškaraca, ali i od žena što najviše boli jer se cijeli život borim za napredak položaja žena u društvu – rekla je Rupčić.

U tvrtki Hedona od 2019. godine je direktorica Lončar, a kaže kako nije bilo jednostavno preuzeti vodstvo jer je tržište u Hrvatskoj jako teško definirati.

-Otvorile su se mogućnosti, država je raspisala natječaje na koje smo se prijavili i dobili bespovratna sredstva za opremanje. Pa smo proširili i svoju djelatnost. Sad je to sve zajedno priča o 33 zaposlenih, od toga 18 osoba s invaliditetom. Hedona je zapravo odgovor na izazov teškog zapošljavanja osoba s invaliditetom – poručila je Lončar.

md/sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.