Now Reading:
Prijeti nam ozbiljna nestašica lijekova: “Imat ćemo velikih problema s bolestima koje se rješavaju antibioticima. Bez terapije mogu biti kobne”
Full Article 3 minutes read

Prijeti nam ozbiljna nestašica lijekova: “Imat ćemo velikih problema s bolestima koje se rješavaju antibioticima. Bez terapije mogu biti kobne”

Zbog kratkotrajnih problema u proizvodnji, na tržištu se u svibnju očekuje nestašica analgetika i antipiretika Plivadona, lijeka koji se često koristi protiv bolova i visoke temperature, najavili su iz Plive. To je tek kap u moru nestašica lijekova, koja se intenzivirala od prošle jeseni, otkada sve češće tražimo zamjenske antibiotike, lijekove za hipertenziju, kolesterol, pa čak i za onkološke i psihičke bolesti, navodi Jutarnji list.

Kako prenose, iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrđuju da je, što se tiče lijekova široke potrošnje, trenutačno nestašica različitih lijekova za kronična stanja kao što su antihipertenzivi i antibiotici.

Vezano uz antibiotike koje koriste djeca, vlada nestašica sirupa Klavocin i Sumamed, no dostupni su zamjenski lijekovi s istom djelatnom tvari ili iz iste terapijske skupine.

– Trenutačnim nestašicama najviše su pogođene respiratorne infekcije, što je povezano s naglim porastom potražnje lijekova za tu skupinu bolesti. Međutim, za sve lijekove koji su trenutačno u nestašici osigurani su zamjenski lijekovi – navode iz HALMED-a. Pojašnjavaju da su to najčešće drugi lijekovi s istom namjenom koji su dostupni na našem tržištu ili lijekovi koji se nabavljaju preraspodjelom zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, piše Jutarnji list.

Jerko Jakšić, predsjednik Udruge proizvođača lijekova (HUP), kaže da je nestašica lijekova trajno nesvršeno vrijeme, a počela je prošle godine i ne očekuje se skoro rješenje. Činjenica je, kaže, da je trenutačno stabilno, ali samo zato što polako prestaju sezone prehlada, kada je veća potražnja za antibioticima i drugim lijekovima koji se više koriste u zimskom periodu, prenosi Jutarnji.

– No, najesen možemo očekivati intenzivne probleme, a jedan od najvećih su cijene. Kada imate antibiotik s cijenom ispod eura ili kada upalu pluća liječite s tom cijenom, jasno je da je proizvođačima to neisplativo – kaže Jakšić za Jutarnji i upozorava da ćemo imati problema s bolestima koje antibiotik rješava bez problema, a bez te terapije mogu biti kobne za čovjeka.

Osim toga, problem je povremeno i s lijekovima za onkološke bolesnike, kao i s lijekovima za kardiovaskularne bolesti i hipertenziju.

Neki od lijekova u nestašici

Lijek- razlog- od kada do kada ga nema

Lupocet 1000 (šumeće tablete, analgetik)
razlozi povezani s proizvodnjom

  1. 1. 2022. – nepoznato

Cilofox 500 (antibiotik)
razlozi povezani s proizvodnjom

  1. 1. 2022. –
  2. 7. 2023.

Intratect 50 g/l (otopina za infuziju)
nestašica ljudskog imunoglobina

  1. 2. 2023. –
  2. 6. 2023.

Klavocin tablete (antibiotik)
komercijalni razlozi

  1. 8. 2022. –
  2. 9. 2023.

Gentamicin otopina (antibiotik)
razlozi povezani s proizvodnjom

  1. 5. 2023.

Atozet (za kolesterol)
razlozi povezani s proizvodnjom

    1. 2023.

Torvas (za kolesterol)
razlozi povezani s proizvodnjom

  1. 6. 2023.

Augumentin (antibiotik)
poremećaj u nabavi

  1. 4. 2023.

Seroxat (depresija)
razlozi povezani s proizvodnjom

  1. 1. – 28. 6. 2023.

Klavocin bid (antibiotik)
razlozi povezani s proizvodnjom

  1. 1. – 17. 5. 2023.

Bexsero suspenzija (cjepivo protiv meningokoka)
povećana potrošnja

  1. 3. – 9. 8. 2023.

Plivadon tablete (bolovi, snižavanje temperature)
razlozi povezani s proizvodnjom

www.sjever.hr/www.jutarnji.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.