Now Reading:
Panel „Financiranje žena poduzetnica – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja” okupio velik broj zainteresiranih u sklopu konferencije Žene i poduzetništvo!
Full Article 4 minutes read

Panel „Financiranje žena poduzetnica – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja” okupio velik broj zainteresiranih u sklopu konferencije Žene i poduzetništvo!

U Koprivnici je održana konferencija „Žene i poduzetništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji”.

Nakon uvodnih govora te otvorenja konferencije, uslijedio je panel – SAVJETOVANJE „Financiranje žena poduzetnica – bespovratna sredstva, poticaji, sufinanciranje kamata – razvoj start-up okruženja”.

Sudionici panela su bili Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, Sanja Premec Sušanj stručna suradnica za PR i projekte ENTER Koprivnica, Melita Birčić ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Josipa Markušić iz ispostave Hamag Birco, Ivana Grahovac, voditeljica Odjela za mala poduzeća, Direkcija za mikro, mala i srednja poduzeća HBOR te Vesna Kuterovac, predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Štimac je istaknuo kako je kod žena poduzetnica najveći interes u području samozapošljavanja te promociji i marketingu, a koristilo se oko 45% potencijala sredstava.

-Iako nedostaje puno službene statistike, imam jaki dojam da su žene u smislu školovanja dvostruko više visoko obrazovane u odnosu na muške i mislim da je budućnost određena da će broj žena na visokim javnim mjestima biti sve veći – rekao je Štimac.

Premec Sušanj ističe da je od ukupno 39 poduzeća u Poduzetničkom inkubatoru, 12 poduzeća čije su vlasnice žene.

-Poduzetnice koje jesu u inkubatoru, mogu koristiti i inovativnu poslovnu infrastrukturu, ali i savjetovanje koje nudimo, a nudimo i postinkubacijsku podršku. Također, Grad potiče žene poduzetnice. Od 2021. godine nove su mjere kojima Grad potiče poduzetnice početnice i tada se prijavila samo jedna žena poduzetnica, a 2022. godine dodijeljene su 4 poticaja za poduzetnice u iznosu od 17 tisuća kuna, što ukazuje na napredak – poručila je Premec Sušanj.

Birčić naglašava kako je PORA nekad bila centar za poduzetništvo, a danas je njihova uloga malo drugačija.

-Danas se odnosi na stvaranje preduvjeta za nove programe koje će poticati poduzetništvo. Europska sredstva pružaju niz mogućnosti, ali to je drugačiji pristup – pristup koji mora imati uvod i zaključak, sadržaj i rezultat. Ali sve mora biti napravljeno kroz točno definirane nišane, a mi ćemo im u tome pomoći – rekla je Birčić.

Markušić kaže kako postoji sve više i više interesa te da se ljudi dosta javljaju u HAMAG-BICRO za zajmove.

-U odnosu na prošlo programsko razdoblje, neke glavne izmjene su da je povećan je maksimalan iznos zajma, povećan je rok isplate, neke djelatnosti koje prije nisu bile prihvatljive, sada jesu. Sve ide na tu digitalnu, zelenu tranziciju i svaki projekt koji se prijavljuje mora zadovoljavati uvjete i dokazati da ne čini štetu okolišu – rekla je Markušić i dodala da se krajem godine očekuju bespovratna sredstva iz poziva:

Poticanja osnivanja novih poduzeća, poticanje ženskog poduzetništva i poduzetništva mladih, posebno područjima S3, a vrijednost tog programa je oko 15 milijuna eura.

Ivana Grahovac, voditeljica Odjela za mala poduzeća u HBOR-u, ističe kako su pred njima dvije izazovne godine, a spomenula je vrlo uspješne prethodne godine.

-Bili smo glavni kreditor na području Republike Hrvatske za vrijeme Covid krize. Naime, do kraja provedbe pandemijskih mjera, HBOR je odobrio 3,5 milijarde kuna kredita poduzetnicima – rekla je Grahovac.

HBOR svoje programe kreditiranja provodi kroz više načina, ali zadnjih godina sve više jača izravno kreditiranje.

-Sve naše programe kreditiranja koje se odnose na kreditiranje investicija provodimo izravno! HBOR je dugo godina na tržištu, sluša potrebe tržišta i u skladu s time stvara i slaže uvjete programa kreditiranja. Žensko poduzetništvo se uklapa u sve naše programe kreditiranja. Kako su žene i mladi prepoznati kao posebna ciljna skupina koju treba dodatno potaknuti, tako imamo program Mlade žene i poduzetnici. Program nudi minimalni iznos kredita od 50 tisuća eura, a maksimalan 300 tisuća eura – istaknula je Grahovac.

Kuterovac naglašava kako su izazovne godine iza HZZ-a, posebno zbog Covida i zatvaranja mnogih objekata kada su pomagali u financiranju svih radnika iz tih objekata, a ističe samozapošljavanje kao jedan od glavnih ciljeva HZZ-a.

-Poticanje zapošljavanja je jedna od ključnih mjera i to posebno onih osoba koji se nalaze na nepovoljnom položaju na tržištu. Interes za samozapošljavanje postoji i on je sve veći i veći. Od 2010. godine, do kraja 2022. godine 1041 osoba je registrirala svoj poslovni subjekt zahvaljujući potporama HZZ. Iznosi potpore su između 7 tisuća eura i 15 tisuća eura, a ako se radi o zeleno – digitalnim subjektima, onda su iznosi između nešto veći, konkretno između 10 i 20 tisuća eura – rekla je Kuterovac.

md/sjever.hr
18.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.