Now Reading:
JURA prezentirala nove mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti! Stričak: „ Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata”
Full Article 3 minutes read

JURA prezentirala nove mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti! Stričak: „ Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata”

U organizaciji Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije danas je u Varaždinu održan info dan „Energetska obnova zgrada javnog sektora”.

Na info danu javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije prezentirane su mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te posebnosti koje su ključne za kvalitetnu pripremu projektnih prijedloga.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak uvodno je i otvorio info dan, naglasivši kako je izuzetno važno stalno provoditi energetsku obnovu energetski neučinkovitih objekata u javnom vlasništvu te na taj način smanjiti troškove energenata, ali i održavanja.

-Posebno je važno da javnopravna tijela – županija, gradovi i općine – vode brigu o objektima u svojem vlasništvu, a samim time potaknu i građane na energetsku obnovu njihovih domova, obiteljskih kuća, odnosno zgrada. Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata – rekao je župan.

U županiji slijedi obnova raznih objekata, a posebna briga, napominje župan, se vodi o školskom sustavu, odnosno vlastitoj proizvodnji električne energije u školskim zgradama.

-I dok 20 škola već ima određeni vid proizvodnje električne energije, 12 škola će ove godine dobiti solare u sklopu EU projekta i jedna uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a uz to pripremamo još 10 takvih projekata – poručio je Stričak te dodao kako će od uštede, koja će se postići kroz proizvodnju energije, omogućiti pokretanje razvojnih programa.

Mladen Jakopović, ravnatelj JURA-e, napominje kako je tema radionice prije svega aktualna iz razloga što je u okviru višegodišnjeg financijskog okvira i u okviru svih europskih fondova koji su u sadašnjem europskom razdoblju od 2021 – 2027.

-Današnja radionica je u skladu s time i povezana prvenstveno za javnopravna tijela, za naše ustanove te za sve općine i gradove. Ovo je za obnovu zgrada i što veće iskorištenje energetske učinkovitosti. Nije moguće mijenjati krov tamo gdje potkrovlje nije grijano i slične stvari te je upravo stoga ova današnja radionica organizirana kako bi saznali što više detalja – objasnio je Jakopović.

Jakopović ističe kako postoji mogućnost korištenja značajnih financijskih sredstava, ali su postavljeni neki novi zahtjevi pri pripremi i provedbi EU projekata.

-Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva iznosi gotovo 40 milijuna eura. Također, kroz Program Konkurentnost i kohezija osigurano je 79.000.000 eura bespovratnih financijskih sredstava. Varaždinska županija obiluje mogućnostima ulaganja koje moramo iskoristiti kroz naveden izvor financiranja, a upravo zbog širine navedenih mogućnosti financiranja i razvojnog smjera EU-a, JURA organizira ovakva događanja i radionice s ciljem informiranja svojih korisnika – napomenuo je Jakopović.

Zamjenik ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mirko Budiša poručuje kako je ovo samo još jedna u nizu radionica koje se održavaju diljem Hrvatske.

-U petak su izašla četiri poziva. Radi se o oko 14,8 milijuna eura i to su samo prvi pozivi, bit će ih još. Danas ćemo sudionike upoznati s tim planiranim pozivima kako bi se što bolje pripremili i kako bi njihova aplikacija, odnosno projektne prijave bile što uspješnije – rekao je Budiša.

Info dan održan je u sklopu projekta „Suradnja za razvoj” ukupne vrijednosti 3.152.787,74 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 2.679.869,58 eura, odnosno 85%.

sjever.hr
17.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.