Now Reading:
JURA prezentirala nove mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti! Stričak: „ Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata”
Full Article 3 minutes read

JURA prezentirala nove mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti! Stričak: „ Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata”

U organizaciji Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije danas je u Varaždinu održan info dan „Energetska obnova zgrada javnog sektora”.

Na info danu javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije prezentirane su mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te posebnosti koje su ključne za kvalitetnu pripremu projektnih prijedloga.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak uvodno je i otvorio info dan, naglasivši kako je izuzetno važno stalno provoditi energetsku obnovu energetski neučinkovitih objekata u javnom vlasništvu te na taj način smanjiti troškove energenata, ali i održavanja.

-Posebno je važno da javnopravna tijela – županija, gradovi i općine – vode brigu o objektima u svojem vlasništvu, a samim time potaknu i građane na energetsku obnovu njihovih domova, obiteljskih kuća, odnosno zgrada. Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata – rekao je župan.

U županiji slijedi obnova raznih objekata, a posebna briga, napominje župan, se vodi o školskom sustavu, odnosno vlastitoj proizvodnji električne energije u školskim zgradama.

-I dok 20 škola već ima određeni vid proizvodnje električne energije, 12 škola će ove godine dobiti solare u sklopu EU projekta i jedna uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a uz to pripremamo još 10 takvih projekata – poručio je Stričak te dodao kako će od uštede, koja će se postići kroz proizvodnju energije, omogućiti pokretanje razvojnih programa.

Mladen Jakopović, ravnatelj JURA-e, napominje kako je tema radionice prije svega aktualna iz razloga što je u okviru višegodišnjeg financijskog okvira i u okviru svih europskih fondova koji su u sadašnjem europskom razdoblju od 2021 – 2027.

-Današnja radionica je u skladu s time i povezana prvenstveno za javnopravna tijela, za naše ustanove te za sve općine i gradove. Ovo je za obnovu zgrada i što veće iskorištenje energetske učinkovitosti. Nije moguće mijenjati krov tamo gdje potkrovlje nije grijano i slične stvari te je upravo stoga ova današnja radionica organizirana kako bi saznali što više detalja – objasnio je Jakopović.

Jakopović ističe kako postoji mogućnost korištenja značajnih financijskih sredstava, ali su postavljeni neki novi zahtjevi pri pripremi i provedbi EU projekata.

-Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva iznosi gotovo 40 milijuna eura. Također, kroz Program Konkurentnost i kohezija osigurano je 79.000.000 eura bespovratnih financijskih sredstava. Varaždinska županija obiluje mogućnostima ulaganja koje moramo iskoristiti kroz naveden izvor financiranja, a upravo zbog širine navedenih mogućnosti financiranja i razvojnog smjera EU-a, JURA organizira ovakva događanja i radionice s ciljem informiranja svojih korisnika – napomenuo je Jakopović.

Zamjenik ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mirko Budiša poručuje kako je ovo samo još jedna u nizu radionica koje se održavaju diljem Hrvatske.

-U petak su izašla četiri poziva. Radi se o oko 14,8 milijuna eura i to su samo prvi pozivi, bit će ih još. Danas ćemo sudionike upoznati s tim planiranim pozivima kako bi se što bolje pripremili i kako bi njihova aplikacija, odnosno projektne prijave bile što uspješnije – rekao je Budiša.

Info dan održan je u sklopu projekta „Suradnja za razvoj” ukupne vrijednosti 3.152.787,74 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 2.679.869,58 eura, odnosno 85%.

sjever.hr
17.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.