Now Reading:
Poznati su dobitnici najviše nagrade Međimurske županije – nagrade Zrinski!
Full Article 3 minutes read

Poznati su dobitnici najviše nagrade Međimurske županije – nagrade Zrinski!

U godini u kojoj Međimurska županija obilježava 30 godina djelovanja i razvoja, najviše priznanje – Nagrada Zrinski – dodijelit će se Ivanu Senčaru, Slavku Markaču, Antunu Horvatu, Vladimiru Kalšanu te Društvu žena Mursko Središće.

Skupština Međimurske županije na održanoj sjednici donijela je odluku od dobitnicima najvišeg županijskog priznanja – Nagrade Zrinski.

Na svečanoj sjednici Skupštine, povodom Dana Međimurske županije, nagrade će primiti: poduzetnik Ivan Senčar iz Slakovca za naročito uspješno organiziranje rada i poslovanja te nesebičan društveni angažman, zatim Slavko Markač iz Preloga za nesebičan angažman i poseban doprinos u Domovinskom ratu, a Antun Horvat iz Donje Dubrave Nagradu Zrinski primit će za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, za nesebično poučavanje i poticanje ljubavi prema glazbi kod djece i odraslih kao i za promicanje kulturne baštine te velika ostvarenja na području glazbe.

Također, Nagradu Zrinski za 2022. godinu primit će Vladimir Kalšan iz Čakovca, za izniman doprinos u istraživanju kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinski te promicanje kulturne baštine. Nagrada Zrinski za 2022. ide i u vrijedne ruke članica Društva žena Mursko Središće za izniman doprinos u očuvanju kulture i tradicije, osobito u izradi tradicijske maske cimeri.

Povelje Međimurske županije dodijelit će se Mladenu Obadiću, Miroslavi Novak Hranjec te Kulturno umjetničkom društvu „Društvo žena“ Gornji Kraljevec.

Skupština je dala suglasnost za sklapanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Međimurske županije i grada Nagykanizse.

Župan Matija Posavec kao predlagač istaknuo je važnost jačanja suradnje sa susjedima iz Mađarske u kojoj živi i velik broj Hrvata, osobito u pomurskoj regiji s kojom planiramo i velike zajedničke projekte u sklopu međugranične suradnje. Sporazumom će biti osnažena suradnja u područjima kulture, obrazovanja, turizma i sporta te u drugim područjima od zajedničkog interesa, odnosno zajedničkih korištenja izvora financiranja iz fondova Europske unije.

Na temelju procjena visokih rizika odlučeno je da se osnuje specijalistička postrojba civilne zaštite Međimurske župaije za traganje i spašavanje u ruševinama. Odlučeno je o da mrežu programa centara izvrsnosti u Međimurskoj županiji čine programi centara izvrsnosti iz informatike čiji je nositelj udruga Mladi informatički stručnjaci, zatim STEM centar izvrsnosti iz prirodoslovnog područja, energetike i šaha sa sjedištem u Gimnaziji Josipa Slavenskog, gdje je sjedište i centra izvrsnosti iz umjetničkog područja. Mrežu čini i centar izvrsnosti za umjetničku keramiku sa sjedištem u Graditeljskoj školi Čakovec.

Vijećnicama i vijećnicima Skupštine Međimurske županije prihvatili su izvješća o poslovanju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Ljekarne Čakovec, Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra, Mesap-a, MIN-a, Međimurske energetske agencije, Županijske uprave za ceste, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec te Centra za pomoć u kući Međimurske županije.

Foto: medjimurje.hr
sjever.hr/medjimurje.hr
13.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.