Now Reading:
Stotine djece moglo bi ostati bez prijeko potrebne podrške: za izgradnju Centra za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju u Čakovcu, jedinog takvog u Hrvatskoj nedostaje milijun eura!
Full Article 3 minutes read

Stotine djece moglo bi ostati bez prijeko potrebne podrške: za izgradnju Centra za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju u Čakovcu, jedinog takvog u Hrvatskoj nedostaje milijun eura!

Više od stotinu djece i njihovih roditelja moglo bi ostati bez potrebne podrške ako se u roku ne izgradi Centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju u Čakovcu, jedini takav u Hrvatskoj. Iako je MURID za njegovu izgradnju dobio europski novac te je projekt krenuo u realizaciju, poskupljenja i inflacija su ih zaustavili, a za njegovu izgradnju nedostaje im milijun eura – donosi danas.hr.

Gotovo 80 posto novca za izgradnju dala je Europa, no cijena gradnje uslijed inflacije otišla je u nebo i pomrsila račune. Za dovršetak – nedostaje im još milijun eura. Ne skupe li novac čeka ih gašenje što znači da 20-ak stručnjaka ostaje bez posla, a više od stotinu djece i roditelja bez potrebne podrške.

-Od trenutka kad je natječaj prijavljivan do trenutka kad je odobren dogodila se i pandemija i rat u Ukrajini i sve je to uzrokovalo s rastom troškova – rekla je za RTL Danas Silvija Pucko, ravnateljica Centara za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID.

Troškovi su narasli 30 posto, a ako razliku ne podmire, prijeti im zatvaranje. Trenutačno s više od stotinu djece rade u unajmljenom prostoru od svega 350 četvornih metara.

Ova vijest razbjesnila je i roditelje koje bi ovakva situacija vratila na početak, na onu poziciju gdje ne znaju što sa svojim djetetom. Mišela Vidović iz Čakovca, majka petogodišnjeg Tina, djeteta s poremećajima iz spektra autizma govori kako njemu MURID u kojem je svaki dan znači sve.

-Budi se s veseljem i ide u MURID. Napredak je vidljiv, terapije su uspješne. Jednostavno, teško mi je prihvatiti i shvatiti da bi ovo bio kraj – rekla je za RTL Danas njegova mama Mišela.

Osim za djecu, ovo bi bio kraj i za 20-ak zaposlenih, no logopetkinja Dora Stojko govori kako je u ovoj priči najmanje bitno to što će oni ostati bez posla. Najviše ih brine, kaže, što će djeca i roditelji ostati bez stručne podrške.

Računi dolaze na naplatu, radovi na izgradnji centra od 1600 četvornih metara stoje, a vremena je sve manje. Ako Centar ne bude izgrađen u roku, morat će vratiti dosad potrošeno.

-Čak i nešto više moramo vratiti – kompletno sva sredstva koja smo do sada utrošili, dakle tih 15 milijuna kuna ili 2 milijuna eura koje nam je Europska unija dala da izgradimo ovaj centar se moraju vratiti u cijelom iznosu. Što to znači? Definitivno bankrot, likvidacija, ovrha, i sudski postupak naspram nas odgovornih osoba koji smo se usudili ući u ovu priču pod pritiskom roditelja u zajednici – dodaje ravnateljica Pucko.

Pomoć su tražili i od nadležnih ministarstava, premijera, ali i predsjednika, no pomak u obećanjima koja su im dana ne vide. Predali su zahtjev za produljenje roka, nadaju se da će dobiti odgodu i uz pomoć donacija uspjeti prikupiti nešto više od milijun eura.

Pomoći možete i vi, a svi detalji dostupni su ovdje.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / danas.hr
12.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.