Now Reading:
Stotine djece moglo bi ostati bez prijeko potrebne podrške: za izgradnju Centra za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju u Čakovcu, jedinog takvog u Hrvatskoj nedostaje milijun eura!
Full Article 3 minutes read

Stotine djece moglo bi ostati bez prijeko potrebne podrške: za izgradnju Centra za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju u Čakovcu, jedinog takvog u Hrvatskoj nedostaje milijun eura!

Više od stotinu djece i njihovih roditelja moglo bi ostati bez potrebne podrške ako se u roku ne izgradi Centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju u Čakovcu, jedini takav u Hrvatskoj. Iako je MURID za njegovu izgradnju dobio europski novac te je projekt krenuo u realizaciju, poskupljenja i inflacija su ih zaustavili, a za njegovu izgradnju nedostaje im milijun eura – donosi danas.hr.

Gotovo 80 posto novca za izgradnju dala je Europa, no cijena gradnje uslijed inflacije otišla je u nebo i pomrsila račune. Za dovršetak – nedostaje im još milijun eura. Ne skupe li novac čeka ih gašenje što znači da 20-ak stručnjaka ostaje bez posla, a više od stotinu djece i roditelja bez potrebne podrške.

-Od trenutka kad je natječaj prijavljivan do trenutka kad je odobren dogodila se i pandemija i rat u Ukrajini i sve je to uzrokovalo s rastom troškova – rekla je za RTL Danas Silvija Pucko, ravnateljica Centara za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID.

Troškovi su narasli 30 posto, a ako razliku ne podmire, prijeti im zatvaranje. Trenutačno s više od stotinu djece rade u unajmljenom prostoru od svega 350 četvornih metara.

Ova vijest razbjesnila je i roditelje koje bi ovakva situacija vratila na početak, na onu poziciju gdje ne znaju što sa svojim djetetom. Mišela Vidović iz Čakovca, majka petogodišnjeg Tina, djeteta s poremećajima iz spektra autizma govori kako njemu MURID u kojem je svaki dan znači sve.

-Budi se s veseljem i ide u MURID. Napredak je vidljiv, terapije su uspješne. Jednostavno, teško mi je prihvatiti i shvatiti da bi ovo bio kraj – rekla je za RTL Danas njegova mama Mišela.

Osim za djecu, ovo bi bio kraj i za 20-ak zaposlenih, no logopetkinja Dora Stojko govori kako je u ovoj priči najmanje bitno to što će oni ostati bez posla. Najviše ih brine, kaže, što će djeca i roditelji ostati bez stručne podrške.

Računi dolaze na naplatu, radovi na izgradnji centra od 1600 četvornih metara stoje, a vremena je sve manje. Ako Centar ne bude izgrađen u roku, morat će vratiti dosad potrošeno.

-Čak i nešto više moramo vratiti – kompletno sva sredstva koja smo do sada utrošili, dakle tih 15 milijuna kuna ili 2 milijuna eura koje nam je Europska unija dala da izgradimo ovaj centar se moraju vratiti u cijelom iznosu. Što to znači? Definitivno bankrot, likvidacija, ovrha, i sudski postupak naspram nas odgovornih osoba koji smo se usudili ući u ovu priču pod pritiskom roditelja u zajednici – dodaje ravnateljica Pucko.

Pomoć su tražili i od nadležnih ministarstava, premijera, ali i predsjednika, no pomak u obećanjima koja su im dana ne vide. Predali su zahtjev za produljenje roka, nadaju se da će dobiti odgodu i uz pomoć donacija uspjeti prikupiti nešto više od milijun eura.

Pomoći možete i vi, a svi detalji dostupni su ovdje.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / danas.hr
12.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.