Now Reading:
Stanje primarne zdravstvene zaštite najvažnija tema Kolegija međimurskih gradonačelnika i načelnika: “Nedostaju nam tri liječnika, što je dobra situacija u odnosu na druge županije”
Full Article 4 minutes read

Stanje primarne zdravstvene zaštite najvažnija tema Kolegija međimurskih gradonačelnika i načelnika: “Nedostaju nam tri liječnika, što je dobra situacija u odnosu na druge županije”

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u srijedu je održana 7. sjednica kolegija gradonačelnika i načelnika na kojoj se raspravljalo o šest točaka dnevnog reda. Prva i svakako jedna od važnijih točaka, odnosila se na stanje primarne zdravstvene zaštite na području Međimurske županije.

Kako je istaknula predsjedavajuća, Đurđica Slamek stanje glede primarne zdravstvene zaštite na području Međimurske županije je prilično dobro, no svakako treba poboljšati određene stvari kako ne bi dolazilo do manjka liječnika obiteljske medicine, posebice na periferiji županije.

– Naime, u općinama koje se nalaze na rubnim područjima županije i dalje je puno složenije doći do hitne i centra naselja. Vjerujem da će se ta situacija mijenjati u pozitivnom smjeru kroz davanje koncesija, jer to je u biti ono što liječnici obiteljske medicine žele – pojasnila je Slamek dodavši kao se pak druga točka dnevnog reda odnosi na Program prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska.

– Budući je Program prekogranične suradnje Interreg Hrvatska – Mađarska stopiran na određeno vrijeme te ove godine vjerojatno neće biti raspisan poziv na dostavu projektnih prijedloga, svi skupa pokušavamo se više bazirati na Interreg Slovenija – Hrvatska, no i tu postoje nepoznanice. Rokovi nisu baš veliki i vjerujem da će nam svima dobro doći nove spoznaje koje ćemo saznati na današnjem kolegiju – rekla je Slamek.

Na nju se nadovezala i ravnateljica REDEA-e, Sandra Polanec Marinović koja je pojasnila kako je Program prekogranične suradnje Interreg Hrvatska – Mađarska u fazi odobrenja.

– Nadamo se da će ove godine biti sve dogovoreno i da će program biti odobren. To je inače program koji naši općinari najviše čekaju, a trenutno je otvoren poziv za dostavu projektnih prijedloga Interreg Slovenija – Hrvatska, težak nešto više od 50 milijuna eura – rekla je Polanec Marinović te istaknula kako će se financirati tri prioritetna područja.

– Jedan je svakako “zeleni prioritet”, a koji se odnosi na klimatske promjene odnosno sprečavanje problema vezanih uz klimatske promjene, a tu govorimo i o požarima i o potencijalnim olujama. Ono što se unutar tog područja može financirati su naše službe koje bi zajedno sa slovenskim kolegama trebale jačati svoju spremnost kod takvih događaja – objasnila je Polanec Marinović.

Dodala je i kako se jedan od ta tri prioriteta odnosi i na jačanje uprave i njihovo povezivanje sa slovenskim kolegama, s posebnim naglaskom na digitalizaciji usluga.

– Ono što je nama najzanimljivije i prioritet koji je najteži, a iznosi negdje oko 18 milijuna eura, je onaj koji se odnosi na turizam. Uz jačanje turizma, jačanje kulturnog turizma, povezivanje, razvoj novih turističkih proizvoda, veliki je naglasak na digitalizaciji i na zelenom i moguće je financiranje malih pilot akcija, manjih intervencija u opremanje, izgradnju ili dogradnju – poručila je.

O stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti izvijestila je ravnateljica Doma zdravlja, Vlatka Pleh napomenuvši pritom kako iako je situacija još relativno dobra, treba biti na oprezu.

– Dobri smo stoga jer su svi liječnici koji su ostvarivali uvjete za privatnu praksu i bili pušteni od strane osnivača, Županije i prethodne uprave Doma zdravlja i mislim da je to bila jako dobra politika. Trenutno u Međimurskoj županiji 14 liječnika ima više od 60 godina i u roku od pet godina mogu ići u mirovinu, a četiri liječnika već imaju uvjete za mirovinu, ali još uvijek rade. Za šest liječnika koji trenutno rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne znamo hoće li ostati ili će se javiti na specijalizaciju ili otići raditi u drugu županiju – objasnila je Pleh dodajući kako trenutno nedostaje liječnika za zamjene za dvije ordinacije i to u Selnici i Svetoj Mariji, a nedostaje i liječnik u palijativnom timu.

Nedostaju nam tri liječnika, što je svakako dobra situacija u odnosu na druge županije. Pedijatrija je solidna te svih pet ugovorenih timova imaju pedijatra. Jedna liječnica u privatnim prostorima ima uvjete za mirovinu, ali ima i odobrenje Ministarstva za produžetak, a jedna liječnica ima 64 godine dok su nam dvije liječnice su na specijalizaciji. Što se pak tiče zdravstvene zaštite žena, imamo realiziranih šest timova. Jedna liječnica je na specijalizaciji za tim u Prelogu, a ostali su privatnici – zaključila je ravnateljica Doma zdravlja, Vlatka Pleh.

jmiklauzic/www.sjever.hr
12.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.