Now Reading:
Ludbreg prvi grad u Hrvatskoj s Newton sobama i simulatorima leta! Bilić: Malo smo mjesto koje želi odgajati velike ljude
Full Article 5 minutes read

Ludbreg prvi grad u Hrvatskoj s Newton sobama i simulatorima leta! Bilić: Malo smo mjesto koje želi odgajati velike ljude

Ludbreg je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi Newton sobe i simulatore leta. Najavljeno je to u srijedu na početnoj konferenciji projekta uspostave Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori na kojem uz Grad Ludbreg sudjeluju i Međimursko veleučilište u Čakovcu, osnovne škole Veliki Bukovec, Sveti Đurđ i Ludbreg, Varaždinska županija te norveški partner NGO First Scandinavia.

Riječ je o iznimno važnom projektu, kako za Grad Ludbreg, tako i za čitavu Republiku Hrvatsku. Naime, Ludbreg će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će implementirati ovakav način obrazovanja kroz Newton sobe s ciljem da djeci omogući praktičniji način obrazovanja i pripremi ih za ulazak u svijet odraslih.

– Želimo Ludbregu pružiti priliku da kao malo mjesto s malim brojem stanovnika odgaja velike ljude, odgaja djecu u ljude koji su spremni na širinu Europe i širinu svijeta i koji svojim znanjem mogu biti ne samo stanovnici Grada Ludbrega, nego i cijele Europe – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić naglasivši kako je ovaj projekt za njih ujedno i velik izazov.

Naime, pojasnio je kako nije bilo jednostavno odraditi ni pripremu. Ona je zahtijevala puno truda, kontakata i uvjeravanja da grad poput Ludbrega može biti nositelj ovako velikog i značajnog projekta. Ipak, ističe čelni čovjek Grada, spremni su na sve izazove i eventualne poteškoće.

-U budućnosti ćemo pokazati da ovaj projekt zajedno s ostalima koje radimo mijenja naš mali grad i pretvara ga u središte promišljanja o novom načinu obrazovanja. Priključujemo se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje provodi reforme i mijenja obrazovni sustav Republike Hrvatske i nadamo se da će naša djeca, korisnici ovog projekta imati prvi priliku uskočiti u vlak suvremenog obrazovanja ovdje na sjeveru, a nakon toga kasnije i u cijeloj Hrvatskoj – zaključio je Bilić.

Početnoj konferenciji projekta prisustvovao je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako Varaždinska županija u svim svojim osnovnim i srednjim školama želi napraviti iskorak s ciljem da učenici budu u toku sa svjetskim trendovima, a time i konkurentni.

-Upravo smo iz tog razloga formirali 14 centara izvrsnosti – pet centara izvrsnosti iz strukovnih zanimanja, dva centra kompetentnosti i uz sve to Europski talent centar Hrvatska. Upravo u tim centima naši učenici dobivaju taj jedan iskorak, a da smo na dobrom putu najbolje nam pokazuju rezultati. Unazad godinu dana 19 medalja sa svjetskih i međunarodnih natjecanja i 33 titule državnih prvaka. Mislim da se rijetko koja županija može time pohvaliti – istaknuo je Stričak.

Dodao je kako je upravo u Ludbregu formiran prvi strukovni centar izvrsnosti, a uspostava Regionalnog centra Lori predstavlja dodatan iskorak i prilika je da učenici uče o novim tehnologijama te na taj način budu povezani s realnim sektorom.

-Naravno da to našu županiju i sve naše općine i gradove čini izuzetnima, ali tu ne stajemo. U sklopu svih naših osnovnih i srednjih škola provodimo i program Građanskog odgoja. Naime, prošle je godine Varaždinske županija za svaku školu odobrila po 10 tisuća kuna jer želimo da naši učenici budu povezani sa sredinom u kojoj žive i da uočavaju i prednosti i nedostatke. Jedino na taj način smatram da možemo ostvariti bolje društvo – rekao je prvi čovjek Varaždinske županije.

Podsjetio je kako je nedavno donesen Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine koji obuhvaća 50-ak velikih investicija, a u njemu nije zaobiđeno ni područje Grada Ludbrega.

-Za taj sam plan naglasio da ga možemo popularno nazvati “od erupcije do umjetne inteligencije” jer naše je područje doslovno pokriveno do umjetne inteligencije odnosno Fakultet organizacije i informatike je izradio prvi robot – poručio je Stričak.

Margrethe Skejlbred, predstavnica norveškog partnera NGO First Scandinavia pojasnila je kako je trenutno na svijetu tek 45 Newton soba u 14 različitih zemalja, a realizacijom ovog projekta Hrvatska će postati 15.

-Sreli smo se u ljeto 2021. godine s gradonačelnikom Bilićem i njegovim timom, a nakon razgovora o projektu, gradonačelnik je rekao da želi da se to ostvari i taj entuzijazam nas je uvjerio da je Grad Ludbreg partner s kojim želimo raditi na projektu i zajedno ćemo doći do cilja – rekla je Skejlbred.

Veleposlanik Kraljevine Norveške NJ.E. Haakon Blankenborg čestitao je svim partnerima koji su uključeni u ovaj projekt.

– Naša suradnja s hrvatskom vladom, odnosno Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije je izvrsna i u tom će se smjeru i nastaviti – poručio je Blankenborg.

Inače, u sklopu projekta bit će implementirane dvije STEM učionice – jedna će biti bazirana na kemiji, biologiji i matematici, a druga na matematici, fizici i astronomiji te će sadržavati i prve simulatore leta u Hrvatskoj čime se stvara jedan dodatan atraktivan sadržaj koji će sasvim sigurno privlačiti djecu iz cijele države i okolnih zemalja.

tklopotan / www.sjever.hr
12.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.