Now Reading:
Klara Ferišak iz SŠ Zlatar najbolja je mlada prevoditeljica u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Klara Ferišak iz SŠ Zlatar najbolja je mlada prevoditeljica u Hrvatskoj

U višejezičnoj zajednici naroda kakva je Europska unija – poznavanje jezika ima veću vrijednost nego ikad prije. Europska komisija stoga provodi natjecanje za mlade prevoditelje “Juvenes Translatores”, a iz svake države članice može sudjelovati onoliko škola koliko država ima zastupnika u Europskom parlamentu. Ovogodišnja hrvatska pobjednica u konkurenciji 12 škola je Klara Ferišak koja dolazi iz male srednje škole u Zlataru, piše HRT.

Klara Ferišak najbolje je prevela zadani tekst s engleskog na hrvatski jezik, a bio je to dijalog bake i unuka o razlikama među generacijama.

– Nemoj biti bezobrazan mladiću, znam da mi je trebala cijela vječnost ali na kraju sam ipak uspjela, možeš staro pseto naučiti novim trikovima i jako dobro mogu koristiti pametni telefon iako imam 75 godina, govori Klara Ferišak, pobjednica natjecanja Juvenes Translatores iz Hrvatske.

Višemjesečne pripreme s mentoricom, zaljubljenicom u jezike, profesoricom Polanović, čitanje knjiga na engleskom jeziku, ali i poznavanje materinskog jezika – donijele su nagradu prvi put u Zlatar.

– U engleskim knjigama se spominju fraze na engleskom koje iz konteksta možete shvatiti, a da ih prvi put vidite u tekstu za prevođenje ne biste ih shvatili – rekla je Klara za HRT.

– Nije dovoljno znati samo engleski jako dobro, treba se znati i ovaj jezik na koji se prevodi. A to inače i na satu, uvijek ih pitam, da, znam kaj znači, ali kako ćemo to reći na hrvatskom, recite na hrvatskom nemojte reći doslovno na engleskom – pojasnila je za HRT profesorica hrvatskog i engleskog jezika, mentorica, Jasna Polanović.

Za Klaru, put u Bruxelles i upoznavanje s vršnjacima s kojima dijeli ljubav prema jezicima i čitanju ostaje sjajno iskustvo, a svoju budućnost zasad vidi u informatici, piše HRT.

Foto: Facebook Jasna Polanović

www.sjever.hr/HRT
11.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.