Now Reading:
Uskrsni je ponedjeljak – znate li zašto je ovaj dan blagdan i što vjernici danas obilježavaju?
Full Article 2 minutes read

Uskrsni je ponedjeljak – znate li zašto je ovaj dan blagdan i što vjernici danas obilježavaju?

Danas je Uskrsni ponedjeljak, mnogima neradni dan i nastavak odmora nakon Uskrsa, no iz religijske perspektive, on označava dan nakon Isusovog Uskrsnuća.

Za kršćane, to je dan kada se prisjećaju puta uskrsnulog Isusa Krista u Emaus s dvojicom učenika, prenose 24sata.

Mnogi su se iz Jeruzalema vraćali u svoja mjesta, kao i dva učenika koja su se vraćala u Emaus. Emaus je prema Novom zavjetu udaljen oko 11 kilometara sjeverno od Jeruzalema. Razgovarali su s Isusom, ne shvaćajući da je to on, a prepoznali su ga tek na večeri kada je lomio kruh.

Uskrsni ponedjeljak simbolizira činjenicu da je Bog uvijek blizu nas te da hoda uz nas, kao što je Isus hodao uz svoje učenike.

Tjedan nakon Uskrsa naziva se bijelim tjednom, a ime potječe od bijele odjeće koju su novokršteni u samim začecima Crkve nosili. Inače, uskrsno vrijeme traje 50 dana, sve do blagdana Duhova. Tijekom cijelog tog razdoblja crkveno ruho je bijele ili zlatne boje koje označavaju radost.

Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i drugi dan Uskrsa, pa je tako u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama taj dan službeni blagdan i neradni dan.

Osim što ljudi na Uskrsni ponedjeljak imaju običaj obilaska prijatelja i rodbine, to je i dan za hodočašćenje u marijanska svetišta.

www.sjever.hr / 24sata.hr
10.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.